Gluten

Glutenul este un termen utilizat pentru a descrie o substanta  care contine mai multe componente proteice. Glutenul este format din categoriile proteice prolamină și glutelină a cerealelor.

Glutenul este cel mai adesea intalnit in boabele de grau, dar si in alte cereale, cum ar fi orzul si secara.

Glutenul este utilizat în produse de patiserie și alte alimente, pentru textura pe care o ofera acestora. Glutenul are rol și ca agent de ingrosare, liant, potentiator de aroma si supliment de proteine.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică
cereală prolamină glutelină
grâu gliadină glutenină
secară secalină secalinină
ovăz avenină avenalină
orz hordeină hordenină
porumb zein zeanină
orez oricin oricenină

Intoleranta la gluten reprezintă un termen utilizat pentru a descrie trei patologii:

  • alergie la grau,
  • sensibilitate non-celiaca la gluten
  • boala celiaca.

De cele mai multe ori intoleranța la gluten determina organismul sa produca o reactie imuna anormala la grau.

Alergia la grau poate produce simptome, cum ar fi:

  • urticariile,
  • dificultatile de respiratie
  • problemele digestive.

Persoanele cu boala celiaca pot suferi de balonare, scadere in greutate, oboseala, dureri de cap, pe masura ce organismul are dificultati in a obtine din alimentatie toate substantele nutritive de care are nevoie.

« Înapoi la Index
Articolul precedentFatigabilitate
Dr. Dan Cucuteanu este absolvent al Facultatii de medicina al Universitatii Carol Davila cu experienta de peste 10 ani in managementul bolilor cronice (diabet zaharat si complicatiile acestuia, cancer, hipertensiune arteriala, sindrom metabolic). Dr. Dan Cucuteanu a dezvoltat sisteme de management integrat al pacientilor cronici pentru o crestere a calitatii vietii cu impact direct in supravietuire si prevenirea complicatiilor.