Omega-3

16

Acizii graşi Omega-3 sunt acizi graşi polinesaturaţi cu lanţ lung de atomi de carbon și sunt reprezentaţi de:

  • acidul alfa linoleic (ALA), este considerat esenţial deoarece nu poate fi sintetizat de către organism
  • acidul eicosapentanoic (EPA)
  • acidul docohexanoic (DHA).

ALA poate fi convertit în organism în EPA şi DHA (mai puţin de 5%).

Surse de Omega-3:

  • peşte gras (hering, somon, macrou, ton)
  • ulei de peşte  (EPA şi DHA) – uleiul de peşte brut conţine 18 % EPA şi 12 % DHA, dar prin concentrare se obţine un ulei cu 33 %  acidul eicosapentanoic EPA şi 22 % acidul docohexanoic DHA
  • seminţele de in, rapiţă, nuci
  • boabe de soia
  • alge marine (microalgele Crypthecodinium cohnii şi Schizochytrium).

 

Acizii graşi omega-3 sunt recunoscuţi  efectul lor benefic cardiovascular:

  • reduc nivelul trigliceridelor
  • scad inflamaţia şi agregarea plachetară,
  • stabilizează placa de aterom,
  • previn aritmiile
  • reducerea riscului de dezvoltare a anumitor tipuri de tumori maligne
  • reducerea riscului de dezvoltare a unor tulburări neurologice
  • reducerea riscului de dezvoltare a unor complicații ale diabetului zaharat şi sindromului metabolic
  • au rol în dezvoltarea unui fat sanatos
  • reducerea riscului apariției maladiei Alzheimer
Sinonime:
acizi grasi Omega-3, acid alfa linoleic, ALA,acid eicosapentanoic, EPA, acid docohexanoic, DHA
« Înapoi la Index
Articolul precedentAntibiotice
Articolul următorProbiotice
Dr. Dan Cucuteanu este absolvent al Facultatii de medicina al Universitatii Carol Davila cu experienta de peste 10 ani in managementul bolilor cronice (diabet zaharat si complicatiile acestuia, cancer, hipertensiune arteriala, sindrom metabolic). Dr. Dan Cucuteanu a dezvoltat sisteme de management integrat al pacientilor cronici pentru o crestere a calitatii vietii cu impact direct in supravietuire si prevenirea complicatiilor.