Diverticulita

66
Diverticulita in colon
Diverticulita in colon

Diverticulita este o situatie in care diverticulii s-au perforat si incep sa se  infecteze si sa se inflameze. Diverticulii sunt niste protruziuni sub forma de sac ori asemanatoare unui bob de mazare sau unei seminte de strugure care apar pe peretele intestinului. Se formeaza, in mod obisnuit, la indivizii care sufera frecvent de conspiratie. O dieta saraca in fibre, tipica pentru tarile industrializate, poate contribui la dezvoltarea diverticulitei. Fara suficiente fibre care se inmoaie si sa formeze fecalele, scaunul este prea dur ca sa treaca. E nevoie de o crestere a presiunii pentru a forta portiunile mici, dure si uscate din scaun ca sa treaca prin intestin. Presiunea prea mare face sa se creeze pungile in punctele sensibile ale peretelui colonului. Odata diverticulul aparut, nu mai dispare. Direrictulita in sine nu da simptome.

Multe persoane au diverticuloza (protuberante de forma unei pungi) si nu dezvolta niciodata diverticulita (inflamarea pungilor). Oricum daca parti mici din diverticul incep sa se inflameze si sa se infecteze, rezultatul poate fi grav, provocand febra, frisoane, greata si dureri.

Simptomele sunt crampe, balonare, senzatie de relaxare in partea stanga a abdomenului care este usurata de trecerea gazelor sau de tranzitul intestinal, constipatie sau diaree, greata si nevoia aproape permanenta de a elimina fecalele.

Recomandari:

Cheia controlului acestei boli este sa folositi o cantitate adecvata de fibre si multa apa de calitate. Aveti nevoie de 30 de grame de fibra in fiecare zi. Puteti alege sa folositi in dieta suplimente cu produse de umflare si inmuiere a scaunului care contin metilceluloza sau pszllium, cata vreme acestea nu duc la acumularea de prea multe gaze in colon, ca alte surse de fibre, in special tarata de grau.

Beti zece pahare de apa zilnic. Ceaiurile de plante, sucurile si supele pot fi considerate lichide necesare. Lichidele ajuta la curatarea de deseuri toxice a zonelor.

Mancati alimente sarace in carbohidrati, cu nivel ridicat de proteina din surse vegetale si peste. Nu mancati cereale, seminte sau alune, cu exceptia orezului brun bine facut.

Eliminati si produsele lactate, carnea rosie, produsele cu zahar, alimentele prajite, condimentele si alimentele procesate.

Mancati multe zarzavaturi cu frunze verzi. Sunt surse bune de vitamina K. Obtinerea acestei vitamine din dieta este foarte importanta pentru persoanele cu boli digestive.

Mancati usturoi, pentru ca vindeca si are proprietati de detoxifiere.

In timpul crizei acute de diverticulita, medicul va poate recomanda o dieta saraca in fibre pentru un timp. Imediat ce inflamatia a incetat, puteti introduce treptat o dieta bogata in fibre.