DOXICICLINA SANDOZ 100 mg capsule Rezumatul Caracteristicilor Produsului

Doxiciclina Sandoz
Doxiciclina Sandoz

DOXICICLINA SANDOZ 100 mg capsule Rezumatul Caracteristicilor Produsului

 1. DENUMIREA COMERCIALĂ A MEDICAMENTULUI

DOXICICLINA SANDOZ 100 mg capsule

 1. COMPOZIŢIA CALITATIVĂ ŞI CANTITATIVĂ

O capsulă conţine doxiciclină 100 mg sub formă de clorhidrat de doxiciclină 116 mg.

Pentru lista tuturor excipienților vezi pct. 6.1

 1. FORMA FARMACEUTICĂ

Capsulă

 1. DATE CLINICE

4.1 Indicaţii terapeutice

Doxiciclina este indicată în infecţii produse de microorganisme sensibile:

Brucella, Pasteurella, infecţii pulmonare, genito-urinare şi oftalmice produse de Chlamydia sp. şi Mycoplasma sp., Rickettsii, Coxiella burneti, infecţii gonococice, infecţii ORL şi bronhopulmonare produse de Haemophilus influenzae, Treponema pallidum (la pacienţii alergici la peniciline), holeră, acnee.

4.2 Doze şi mod de administrare

Doza uzuală de doxiciclină la adulţi este de 200 mg (2 capsule) în prima zi de tratament (administrată ca doză unică sau câte 100 mg la 12 ore), urmată de doze de întreţinere de 100 mg (o capsulă) o dată pe zi. În cazul infecţiilor mai severe (în special în infecţiile cronice ale tractului urinar), se administrează 200 mg/zi pe tot parcursul perioadei de tratament.

Pentru copii cu vârsta peste 8 ani: cu greutatea mai mica de 50 kg, doza uzuală este de 4 mg/kg (administrată în doză unică zilnică sau fracţionat în două prize în prima zi de tratament), iar în zilele următoare 2 mg/kg o dată pe zi. Pentru infecţiile mai severe se poate administra o doză de până la 4 mg/kg. Pentru copii cu greutate peste 50 kg poate fi administrată doza uzuală a adultului.

Acnee: 50-100 mg zilnic, timp de până la 12 săptămâni.

Infecţii gonococice necomplicate: 100 mg oral de două ori pe zi, timp de 7 zile sau o doză de 300 mg urmată după o oră de o a doua doză de 300 mg.

Infecţii uretrale endo-cervicale sau rectale necomplicate la adulţi, produse de Chlamydia trachomatis: 100 mg, oral, de două ori pe zi, timp de 7 zile.

Sifilis primar şi secundar: 300 mg/zi, în doze fracţionate, timp de cel putin 10 zile.

4.3 Contraindicaţii

 • Hipersensibilitate la substanța activă sau la oricare dintre excipienții enumerați la pct.6.1 sau la tetracicline.
 • În perioada creșterii dentare (perioada de sarcină, de sugar și de copilărie până la vârsta de 8 ani) poate determina decolorarea permanentă a dinților (galben-gri-brun) Doxiciclina trebuie administrată numai dacă este strict indicată și nu pot fi administrate alte antibiotice.
 • Mame care alăptează: tetraciclinele se excretă în lapte și prin urmare sunt contraindicate la mamele care alăptează.
 • Sarcină: doxiciclina este contraindicată în sarcină. Cele mai importante efecte în perioada de gravidie sunt cele asupra dezvoltării scheletului și dinților.

 

4.4 Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare

Fotosensibilitate:

În cazul unor persoane care au utilizat tetraciclină, inclusiv doxiciclină s-a observat fotosensibilitate manifestată printr-o reacție exagerată la soare. Pacienții cu risc de a fi expuși la lumina solară directă sau la ultraviolete trebuie avertizați că această reacție poate apare în cazul tetraciclinei, prin urmare tratamentul trebuie întrerupt la primele semne de eritem cutanat.

Suprainfecție:

Utilizarea antibioticelor poate determina, ocazional, prolifierea microorganismelor rezistente, inclusiv Candida. Monitorizarea permanentă este obligatorie. Dacă rezultă un microorganism rezistent, tratamentul cu antibiotice trebuie întrerupt și trebuie instituit un tratament adecvat.

Colita pseudomembranoasă a fost asociată cu majoritatea medicamentelor antibacteriene, inclusiv cu doxiciclina, și a avut grade diferite de severitate, de la ușoară până la letală. Este important să se ia în considerare acest diagnostic la pacienții care prezintă diaree după administrarea de medicamente antibacteriene.

În timpul administrării de antibiotice, inclusiv doxiciclină, a fost raportată diaree asociată cu Clostridium difficile (CDAD) cu grade diferite de severitate, de la diaree ușoară la colită letală. Tratamentul cu antibiotice modifică flora normală a colonului, determinând dezvoltarea excesivă a C. difficile.

 1. difficile produce toxinele A și B care contribuie la dezvoltarea CDAD. Hipertoxinele care produc tulpini C. difficile determină creșterea morbidității și mortalității, deoarece aceste infecții pot fi rezistente la tratamentul antibacterian și pot necesita colectomie. CDAD trebuie luat în considerare de către toți pacienții care prezintă diaree în timpul utilizării antibioticelor. Este necesară efectuarea unei anamneze amănunțite, deoarece CDAD poate apare la mai mult de două luni de la administrarea antibioticelor.

Esofagită:

Au fost raportate cazuri de leziuni esofagiene (esofagită și ulcerații esofagiene) uneori severe. Pacienții trebuie instruiți să administreze doxiciclină cu o cantitate suficientă de apă (cel puțin 100 ml), să rămână în ortostatism și să nu ia tratamentul înainte să meargă la culcare (vezi pct.4.2). Întreruperea doxiciclinei și investigarea tulburării esofagiene trebuie avută în vedere dacă apar simptome cum sunt dispepsia și durerea retrosternală. Se recomandă prudență la tratamentul pacienților cu reflux esofagian cunoscut.

Bombarea fontanelei la sugari și hipertensiune intracraniană benignă la copii și adulți au fost raportate la persoanele care au primit doze terapeutice complete. Aceste manifestări dispar rapid odată cu întreruperea administrării medicamentului.

Boli venerice:

În cazul bolilor venerice, dacă se suspectează sifilisul, înaintea inițierii tratamentului, trebuie utilizate tehnicile adecvate de diagnostic, incluzând examinarea în câmp întunecat. În toate aceste cazuri trebuie efectuate lunar teste serologice, timp de cel puțin 4 luni.

Infecții cu streptococi beta-hemolitici

Infecțiile datorate unui grup de streptococi beta-hemolitici tip A trebuie tratate pentru cel puțin 10 zile.3

Utilizarea la copii

Similar altor tetraciciline, doxiciclina formează un complex stabil cu calciu în orice țesut de creștere. S-a observat o reducere a creșterii fibulei la copiii prematuri cărora li se administrează tetraciclină în doze de 25 mg/kg la fiecare 6 ore. Această reacție pare să fie reversibilă la întreruperea tratamentului.

Utilizarea la pacienții cu insuficiență hepatică:

Doxiciclina trebuie administrată cu precauție la pacienții cu insuficiență hepatică sau la cei care utilizează medicamente cu potențial hepatotoxic.

Funcția hepatică anormală a fost raportată rar și a fost determinată de ambele forme de administrare, orală și parenterală, a tetraciclinelor, inclusiv doxiciclină.

Utilizarea la pacienții cu insuficiență renală:

Eliminarea doxiciclinei la nivel renal este de 40%/72 ore în cazul persoanelor cu funcție renală normală. Acest procent poate să scadă până la o valoare de 1-5%/72 ore la persoanele cu insuficiență renală severă (clearance al creatininei sub 10 ml/min). Studiile nu au arătat nicio diferență semnificativă a timpului de înjumătățire plasmatic al doxiciclinei la pacienții cu insuficiență renală normală și severă. Hemodializa nu modifică timpul de înjumătățire plasmatic al doxiciclinei. Acțiunea antianabolică a tetraciclinelor poate determina creșterea ureei sanguine. Datele clinice indică faptul că acest efect antianabolic nu apare în timpul utilizării doxiciclinei la pacienții cu insuficiență a funcției renale.

Porfiria

Au fost raportate cazuri rare de porfirie la pacienții tratați cu tetracicline.

Miastenia gravis

Datorită unui risc de scădere a blocadei neuro-musculare, administrarea tetraciclinelor trebuie făcută cu precauție la pacienții cu miastenia gravis.

Lupus eritematos sistemic

Tetraciclinle pot conduce la exacerbarea lupusului eritematos systemic.

4.5 Interacţiuni cu alte medicamente și alte forme de interacțiune

Anticoagulante

Au existat raportări de prelungire a timpului de protrombină la pacienții care utilizează warfarină și doxiciclină. Deoarece s-a dovedit că tetraciclinele inhibă activitatea protrombinei plasmatice, la pacienții care urmează tratament cu anticoagulante poate fi necesară reducerea dozei de anticoagulant.

Peniciline

Deoarece medicamentele bacteriostatice pot interfera cu acțiunea bactericidă a penicilinelor, se recomandă evitarea administrării doxiciclinei în asociere cu penicilinele.

Antiacide

Absorbția doxiciclinei poate fi scăzută prin administrarea concomitentă de antiacide care conțin aluminiu, calciu, magneziu sau alte medicamente care conțin acești cationi; săruri de zinc, fier, administrate oral sau compuși din bismut. Medicamentele trebuie administrate cu interval de timp cât mai larg între ele.

Alcool și psihotrope

Timpul de înjumătățire plasmatică pentru doxiciclină poate fi scăzut în cazul în care pacienții administrează concomitent alcool, barbiturice, carbamazepine sau fenitoină. Trebuie avută în vedere o creștere a dozei zilnice de doxiciclină.

Contraceptive orale4

Au fost asociate câteva cazuri de sarcină sau sângerări menstruale în cazul utilizării concomitente a tetraciclinelor și a contraceptivelor orale.

Metoxifluoran

În urma administrării concomitente a tetraciclinelor și metoxifluranului s-au raportat cazuri letale de toxicitate renală. Vezi pct. 4.4.

Retinoizi

Doxiciclina nu trebuie administrată imediat înainte, în timpul sau după tratamentul acneei cu isotretionină sau alți retinoizi deoarece aceasta poate determina o creștere reversibilă a presiunii intracraniene (pseudotumor cerebri).

Ciclosporina

Doxiciclina poate crește concentrația plasmatică a ciclosporinei. Co-administrarea trebuie avută în vedere numai sub o monitorizare atentă.

Inductori enzimatici

Medicamentele care induc enzimele hepatice precum rifampicina, pot accelera descompunerea doxiciclinei și consecutiv îi pot scădea perioada de înjumătățire. Aceasta poate avea ca rezultat subdozarea doxiciclinei. Este recomandată o monitorizare atentă și eventual creșterea dozei de doxiciclină.

Interacțiuni ale testelor de laborator

Pot să apară valori fals pozitive ale catecolaminelor urinare ca urmare a interferenței cu testele de fluorescență.

4.6 Fertilitatea, sarcina şi alăptarea

Sarcina:

Având în vedere că la făt și la sugar pot apare decolorare a dinților și retard reversibil al dezvoltării scheletale, doxiciclina trebuie prescrisă pe parcursul sarcinii numai dacă este strict indicată după evaluarea raportului risc-beneficiu și când alte antibiotice nu pot fi administrate. Pe parcursul sarcinii există un risc crescut pentru afectare a ficatului.

Alăptarea

Tetraciclinele, inclusiv doxiciclina, sunt excretate în laptele matern și prin urmare nu trebuie utilizate la femeile care alăptează (vezi pct.4.3).

4.7 Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nu a fost stabilit efectul doxiciclinei asupra abilității de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Nu există nicio evidență care să sugereze că doxiciclina afectează aceste abilități.

4.8 Reacţii adverse

Următoarele reacții adverse au fost raportate la administrarea de tetracicline, incluzând doxiciclină.

Tulburări hematologice şi limfatice

Anemie hemolitică, trombocitopenie, neutropenie, eozinofilie

Tulburări ale sistemului imunitar

Erupție cutanată cu eozinofilie și simptome sistemice (DRESS), reacții de hipersensibilitate (incluzând șoc anafilactic, anafilaxie, reacții anafilactice, purpură anafilactoidă, hipotensiune arterial, pericardită, edem angioneurotic, exacerbare a lupusului sistemic eritematos, dispnee, boala serului, edem periferic, tahicardie și urticarie).

Tulburări endocrine5

În cazul administrării pe perioade îndelungate s-a raportat că tetraciclinele produc colorare în brun-maro a țesutului tiroidian. Nu se cunoaște dacă apar anomalii ale funcției tiroidiene.

Tulburări metabolice şi de nutriţie

Anorexie, porfirie

Tulburări ale sistemului nervos

Cefalee

În cazul administrării dozelor terapeutice maxime au fost raportate bombarea fontanelei la sugari și hipertensiune intracraniană benignă la copii și adulți. În ceea ce privește hipertensiunea intracraniană benignă, simptomele au inclus vedere încețoșată, scotoame și diplopie. S-a raportat pierderea permanentă a vederii.

Tulburări acustice şi vestibulare

Tinitus

Tulburări gastro-intestinale

Durere abdominală, greață, vărsături, diaree, glosită, disfagie, dispepsie, enterocolită, colită pseudomembranoasă, diaree cu Clostridium dificille și leziuni inflamatorii (cu supradezvoltare de Candida) în regiunea ano-genitală. Esofagită și ulcerații esofagiene (vezi pct.4.4).

Tulburări hepatobiliare

Funcție hepatică anormală, hepatită, hepatotoxicitate.

Afecțiuni cutanate și ale țesutului subcutanat

Rash, erupții cutanate, incluzând erupții cutanate maculopapulare și eritematoase, dermatită exfoliativă, eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson, necroliză epidermică toxică, reacții cutanate de fotosensibilitate (vezi pct. 4.4)

Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv

Artralgie, mialgie

Tulburări renale şi ale căilor urinare

Creșterea ureei

Tulburări ale aparatului genital și sânului

Vaginită

Raportarea reacţiilor adverse suspectate

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

4.9 Supradozaj

În cazul supradozajului cu doxiciclină administrată oral trebuie avut în vedere lavajul gastric pentru a îndepărta cantitățile neabsorbite de substanță. Reziduurile de doxiciclină trebuie reduse prin administrarea medicamentelor antiacide sau a sărurilor de calciu și magneziu pentru a produce chelatori care nu se absorb.

Doxiciclina nu este suficient dializabilă. Prin urmare, hemodializa sau dializa peritoneală nu este eficientă.

În cazul unui supradozaj masiv poate fi prezent uneori un risc de afectare hepatică cu pancreatită.

 1. PROPRIETĂŢI FARMACOLOGICE6

5.1 Proprietăţi farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutică: tetracicline. Cod ATC: J01A A02

Doxiciclina este o tetraciclină semisintetică. Are acţiune bacteriostatică. Spectrul antimicrobian cuprinde pneumococi, streptococi, stafilococi. Doxiciclina este mai activă decât tetraciclina faţă de bacili gram-negativ aerobi, de gonococi, de Bacteroides fragilis şi este eficace în infecţiile cu Legionella şi Chlamydia. De asemenea este mai activă faţă de bacterii anaerobe – clostridii.

5.2 Proprietăţi farmacocinetice

Doxiciclina se absoarbe bine din tractul gastro-intestinal. Biodisponibilitatea este puţin influenţată de alimente, lapte, cationi bivalenţi şi trivalenţi cu excepţia fierului, care scade absorbţia antibioticului. Se leagă de proteinele plasmatice în proporţie de 82%. Timpul de înjumătăţire plasmatică este de 12-18 ore pentru o doză unică şi de 18-22 ore pentru doze multiple. Aceasta permite administrarea a 1-2 doze/zi. Datorită faptului că este de 5 ori mai liposolubilă decât tetraciclina, doxiciclina are o penetrabilitate tisulară superioară. Realizează concentraţii eficace la nivelul ţesutului bronhopulmonar, uterului, ovarelor, prostatei, ţesutului renal. În bilă concentraţia este de 8-30 de ori mai mare decât în plasmă.

Excreţia doxiciclinei se face în majoritate prin retrodifuziune în colon, cu formarea de chelaţi inactivi, care se elimină prin scaun. Epurarea nu este influenţată de starea funcţională a ficatului şi rinichiului.

5.3 Date preclinice de siguranţă

Nu sunt disponibile.

 1. PROPRIETĂŢI FARMACEUTICE

6.1 Lista excipienţilor

Stearat de magneziu, amidon de porumb, laurilsulfat de sodiu.

6.2 Incompatibilităţi

Nu este cazul.

6.3 Perioada de valabilitate

3 ani

6.4 Precauţii speciale pentru păstrare

La temperaturi sub 25oC, în ambalajul original.

6.5 Natura şi conţinutul ambalajului

Cutie cu 1 blister din Al/PVC a 10 capsule.

6.6 Precauții special pentru eliminarea reziduurilor și alte instrucțiuni de manipulare

Nu sunt necesare.

 1. DEŢINĂTORUL AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ

S.C. SANDOZ S.R.L.,

Str. Livezeni, nr. 7A, 540472 Târgu Mureş, România7

 1. NUMĂRUL AUTORIZAȚIEI DE PUNERE PE PIAȚĂ

5945/2005/01

 1. DATA AUTORIZĂRII SAU A REÎNNOIRII AUTORIZAȚIEI

Reautorizare – Decembrie 2005

 1. DATA REVIZUIRII TEXTULUI

Mai 2015