Echimoza

bruises on arm woman , accident .

Echimoza reprezinta o vânătaie ce apare atunci când este afectat ţesutul de sub piele. Pielea nu este ruptă, dar capilarele fine (vasele mici de sânge) se sparg şi sângele se infiltreaza în stratul de piele producând durere, umflaturi şi „pete negre-vineţii” – care încep prin a fi roşii, apoi se închid la culoare şi se învineţesc, iar până la urmă se învineţesc pe măsură ce hematomul este resorbit.

Adesea, o parte a corpului se învineţeste după ce se loveste de un obiect dur. Este normal. Exista şi alţi factori implicaţi în traume ale pielii care pot produce echimoze.

Persoanele care nu mănâncă suficiente alimente crude, nepreparate, ca sa dea organismului nutrienţii necesari, au o predispoziţie crescuta pentru vânătăi. Deficientele nutriţionale, în special lipsa de vitamina C, sau bolile de coagulare a sângelui pot face ca pereţii vaselor de sânge sa fie foarte fragili si subţiri, rupându-se chiar şi la o mica presiune, cum ar fi sa va aplecaţi peste masa sau sa va atingă cineva mai tare cu mana. Învineţirea usoară sau inexplicabilă poate fi legata de fumatul excesiv  sau de menstruaţie ori poate fi semnul unei boli de profunzime, cum ar fi SIDA, alergiile, anemia, cancerul, hemofilia, infecţiile, obezitatea, leucemia mielocitară si funcţionarea defectuoasă a trombocitelor provocata de o boala hepatică sau renală.

Recomandări în tratamenul echimozei:

Ca sa reduceţi cat mai repede echimoza, puneţi imediat o punga cu gheata local douăzeci-treizeci de minute. Opreşte sîngerarea prin constricţia vaselor de sânge. Daca vânătaia este gravă, continuaţi sa trataţi zona cu gheaţă din două în două ore, timp de douăzeci şi patru sau patruzeci şi opt de ore, şi apoi inlocuiţi cincisprezece minute cu ceva cald, de trei ori pe zi. Pentru a reduce durerea, umflatura şi echimoza de la ochi, aplicaţi imediat comprese reci şi un pachet de gheaţă. Din nefericire, dacă echimoza se instalează înainte sa aplicaţi gheata, sunt mici speranţe sa dispară.

Ca sa nu se mai umfle, frecaţi locul lovit cu un tifon steril înmuiat în hamamelis distilat.

Reduceţi culoarea şi durerea, încercând sa aplicaţi direct pe locul loviturii, timp de o ora, cartof proaspăt ras.

Mâncaţi multe produse bogate în zinc, cum ar fi carnea de pui, ouăle, fasolea soia şi germenii de grâu. Zincul este important pentru întărirea vaselor de sânge şi ajută la coagularea sângelui.