Eliquis

Eliquis se utilizeaza pentru prevenirea evenimentelor tromboembolice venoase.
Eliquis

Ce este Eliquis?
Eliquis este un medicament care contine substanta activa apixaban. Este disponibil sub forma de comprimate (2,5 mg).

Pentru ce se utilizeaza Eliquis?
Eliquis se utilizeaza pentru prevenirea evenimentelor tromboembolice venoase (probleme datorate formarii de cheaguri de sange in vene) la pacientii adulti in urma unei interventii chirurgicale de inlocuire a soldului sau genunchiului.
Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Eliquis?
Tratamentul cu Eliquis trebuie initiat intr-un interval de 12 pana la 24 de ore de la interventia chirurgicala. Doza recomandata este de un comprimat de doua ori pe zi, de obicei timp de o luna (32 pana la 38 de zile) dupa operatia de inlocuire a soldului sau timp de 10 zile – doua saptamani dupa operatia de inlocuire a genunchiului.

Cum actioneaza Eliquis?
Pacientii supusi unei operatii de inlocuire a soldului sau a genunchiului prezinta un risc crescut de formare a cheagurilor de sange in vene. Aceste cheaguri pot fi periculoase si chiar fatale daca ajung la
alte organe, cum ar fi plamanii. Substanta activa din Eliquis, apixabanul, este un „inhibitor al factorului Xa”. Aceasta inseamna ca blocheaza factorul Xa, o enzima care este implicata in producerea trombinei.
Trombina are un rol esential in procesul de coagulare a sangelui. Prin blocarea factorului Xa, nivelurile de trombina scad, ceea ce reduce riscul de formare a cheagurilor de sange in vene.

Cum a fost studiat Eliquis?
Efectele Eliquis au fost mai intai testate pe modele experimentale, inainte de a fi studiate pe subiecti umani.
Eliquis a fost studiat in doua studii principale care au cuprins in total 8 464 de pacienti. Primul studiu a cuprins 5 407 pacienti care au suferit o inlocuire a soldului. Cel de al doilea studiu a cuprins 3 057 pacienti care au suferit o inlocuire a genunchiului. In ambele studii, Eliquis a fost comparat cu enoxaparina (alt medicament care impiedica formarea cheagurilor de sange). Eficacitatea medicamentelor a fost evaluata studiind numarul de pacienti la care s-au inregistrat evenimente tromboembolice venoase sau care au murit din orice cauza pe parcursul tratamentului.

Ce beneficii a prezentat Eliquis pe parcursul studiilor?
In ambele studii, Eliquis a fost eficace in prevenirea evenimentelor tromboembolice venoase si a decesului din orice cauza. La pacientii care au suferit o inlocuire a soldului, 1,4% din pacientii care au incheiat tratamentul cu Eliquis (27 din 1 949) au suferit un eveniment tromboembolic venos sau au murit din orice cauza, fata de 3,9% (74 din 1 917) din pacientii care au luat enoxaparina.La pacientii care au suferit o inlocuire a genunchiului, cifrele corespunzatoare au fost de 15% (147 din 976) pentru Eliquis, fata de 24% (243 din 997) pentru enoxaparina.

Care sunt riscurile asociate cu Eliquis?
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Eliquis (observate la 1 pana la 10 pacienti din 100)
sunt anemie (numar redus de globule rosii), hemoragie (sangerare), contuzii (vanatai) si greata.
Pentru lista completa a efectelor secundare raportate asociate cu Eliquis, a se consulta prospectul.
Eliquis nu se administreaza pacientilor care pot fi hipersensibili (alergici) la apixaban sau la oricare dintre celelalte ingrediente. Este contraindicat la pacientii care prezinta o sangerare activa sau care sufera de afectiuni hepatice care determina probleme privind coagularea sangelui si un risc sporit de sangerare.

De ce a fost aprobat Eliquis?
CHMP a hotarat ca beneficiile Eliquis sunt mai mari decat riscurile asociate si a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru acest produs.

Alte informatii despre Eliquis
Comisia Europeana a acordat Bristol-Myers Squibb/Pfizer EEIG o autorizatie de introducere pe piata
pentru Eliquis, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 18 mai 2011. Autorizatia de introducere
pe piata este valabila cinci ani, dupa care poate fi reinnoita.

Pentru mai multe informatii referitoare la tratamentul cu Eliquis, cititi prospectul sau adresati-va medicului sau farmacistului.
Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 04-2011