Emfizemul

Emfizemul este o boala de plamani degenerativa, care, de obicei, se dezvolta dupa multi ani de expunere la fumul de tigara sau la alte toxine care polueaza aerul. Face parte dintr-un grup de boli considerate boli cronice pulmonare obstructive (BCPO), care includ astmul si bronsitele cronice si afecteaza respiratia normala. Simptomul predominant este respiratia scurta (apnee) si senzatia ca, indiferent de efortul fizic, nu se poate obtine suficient aer.

La persoanele cu emfizem, alveolele afectate (mici saculeti de aer din plamani) fac plamanii sa-si piarda elasticitatea. Ca urmare, expiratia devine dificila si aerul viciat ramane prins in plamani, impiedicand schimbul necesar de oxigen si dioxid de carbon. O persoana cu emfizem grav poate trai o senzatie aproape permanenta de neputinta de a respira, are o tuse cronica si raguseala si frecvente eliminari de sputa din caile aeriene. Emfizemul poate contribui si la alte probleme de sanatate, cum ar fi infectii de plamani sau eritrocitoza in care sangele contine o cantitate anormala globule rosii. Eritrocitoza are ca simptome, slabiciune, ameteala, oboseala, usoare ameteli, dureri de cap si probleme de vedere.

Majoritatea persoanelor diagnosticate cu emfizem sunt fumatori de multa vreme. Simptomele pot aparea la varsta de mijloc, cand capacitatea individului de miscare sau de munca grea incepe sa diminueze si apare tusea productiva.

Recomandari:

Evitati orice contact cu tutunul. Fumul de tutun este cel mai periculos lucru pentru oricine sufera de emfizem. Evitati zonele unde se fumeaza. Nu permiteti fumatul in casa, in masina sau oriunde in apropiere.

Mesele trebuie sa cuprinda 50% alimente proaspete. Celelalte 50 de procente sa constea in supe, carne de pui sau curcan, peste, orez brun si usturoi.

Evitati alimentele care formeaza gaze, cum sunt legumele si varza. Aceste alimente cauzeaza balonarea abdomenului, ceea ce ingreuneaza respiratia.

Umidificati camera, in special daca va este greu sa eliminati sputa sau daca congestia este foarte mare.

 

Pentru orice adaos de substante chimice reprezinta un potential risc pentru plamani, folositi numai produse de spalat simple (fara parfumuri). Evitati parfumul si orice contine arome.

Evitati aerul poluat. Daca mediul de lucru este murdar, are praf sau substante toxice pe care le-ati putea inhala, schimbati slujba. Evitati clima calda si umeda. Daca trebuie sa traiti intr-o astfel de clima, aerul conditionat general este esential.

Evitati animalele cu par si pene in casa sau in masina, pentru ca parul poate irita plamanii.

Folositi impachetari cu ulei cald de castor pe piept si pe spate, ca sa ajutati la reducerea mucusului si activarea respiratiei. Faceti zilnic exercitii de respiratie care pot imbunatatii functionarea plamanilor.

Articolul precedentEdemul
Articolul următor5 remedii la îndemână pentru vindecarea ulcerului bucal