Encefalopatia Wernicke – cauze, diagnostic și tratament

Capsule cu vitamina B1 - Tiamina
Capsule cu vitamina B1 - Tiamina

Encefalopatia Wernicke – cauze, diagnostic și tratament

Encefalopatia Wernicke este o tulburare caracterizată printr-un debut acut al unei stări de confuzie, ataxie (slabă coordonare a mișcărilor și senzații de echilibru), nistagmus și oftalmoplegie (paralizia mușchilor oculari), sub influența unui deficit de timină. Cauza principală o reprezintă absorbția inadecvată de timină, determinată de consumul sever de alcool. Aportul excesiv de alcool interferă cu absorbția digestivă de timină precum și depozitarea ei în ficat. Nu toți consumatorii abuzivi de alcool dezvoltă encefalopatia Wernicke.

Encefalopatia Wernicke poate avea și alte cauze: stări de subnutriție prelungită sau deficiențe vitaminice, deficitul genetic al enzimei care metabolizează timina. Administrarea proteinelor la cei cu deficiență de timină poate declanșa această boală. Produce lezarea nucleilor talamici, a corpilor mamilari, a structurilor trunchiului cerebral și ale cerebelului.

Semne și simptome

Pacientul prezintă adesea o stare de confuzie globală caracterizată de dezorientare accentuată, indiferență, deficit de atenție, stupor (caracterizată de lipsa de răspuns la stimuli). Pacienții mai prezintă adesea dureri datorate neuropatiei periferice și cei mai mulți au disfuncții severe datorate hipersimpaticotoniei () sau hiposimpaticotoniei (hipertermie, hipotensiune ortostatică, sincopă), deficiență de memorie, tulburări de comportament.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Modificările debutează acut. Datorită afectării vestibulare și disfuncției cerebeloase poate fi prezentă ataxie, însoțită de mers lent, cu bază largă de susținere și pași mărunți.

Diagnostic

Diagnosticul se pune clinic și depinde de recunoașterea subnutriției subiacente sau a deficienței de vitamine. Analize de laborator recomandate sunt hemoleucograma, testele toxicologice de screening, glicemia, EEG. Prognosticul encefalopatiei Wernicke depinde de rapiditatea diagnosticării.

Tratament

Tratamentul aplicat corespunzător poate corecta toate disfuncțiile. Netratată, tulburarea poate evolua, crescând rata mortalității. Tratamentul constă în administrarea rapidă de tiamină, magneziu (este implicat în metabolizarea tiaminei, iar hipomagneziemia trebuie corectată), rehidratare, corectarea anomaliilor electrolitice și terapie nutrițională (polivitaminoterapie). Abstinența alcoolică este necesară. În cazul pacienților cu malnutriție este necesară continuarea administrării de tiamină și după externarea din spital.

 

 Bibliografie:

  1. Manualul Merck, Ed. All, Ediţia a 18- a.
  2. Comprehensive textbook of Psychiatry, Kaplan & Sadock’s, Tenth Edition, vol.1, 2017.
  3. Harrison, Manual de medicina, ediţia a18a , editura All, 2014.