Etrixenal 250 mg

Etrixenal contine naproxen 250 mg si apartine grupului de medicamente „antiinflamatoare nesteroidiene” (AINS).. Etrixenal reduce durerea, umflarea, roseata si caldura (inflamatia). Este utilizat in tratamentul de scurta durata al durerilor acute usoare sau moderate la nivelul muschilor, articulatiilor si tendoanelor – cauzate de traumatisme, la adulti. Daca dupa 7 zile nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau, trebuie sa va adresati unui medic.Etrixenal 250 mg comprimate
Naproxen

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest
medicament, deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Utilizati intotdeauna acest medicament conform indicatiilor din acest prospect sau indicatiilor medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Intrebati farmacistul daca aveti nevoie de mai multe informatii sau recomandari.
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4. Daca dupa 7 zile nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau, trebuie sa va adresati unui medic.

Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Etrixenal si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Etrixenal
3. Cum sa utilizati Etrixenal
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Etrixenal
6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Etrixenal si pentru ce se utilizeaza
Etrixenal contine naproxen 250 mg si apartine grupului de medicamente „antiinflamatoare nesteroidiene” (AINS). Etrixenal reduce durerea, umflarea, roseata si caldura (inflamatia). Este utilizat in tratamentul de scurta durata al durerilor acute usoare sau moderate la nivelul muschilor, articulatiilor si tendoanelor – cauzate de traumatisme, la adulti. Daca dupa 7 zile nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau, trebuie sa va adresati unui medic.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Etrixenal
Nu utilizati Etrixenal daca:
– sunteti alergic (hipersensibil) la naproxen, sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);
– sunteti alergic (hipersensibil) la acid acetilsalicilic, alte AINS-uri sau alte medicamente utilizate in tratamentul durerilor (cum este ibuprofenul sau diclofenacul);
– aveti sau ati avut vreodata probleme cu stomacul sau intestinul, cum este un ulcer sau sangerari la nivelul stomacului sau intestinului.
– ati avut anterior sangerare sau perforatie la nivelul stomacului in timpul unui tratament cu medicamente din grupa AINS-urilor.
– aveti probleme severe cu rinichii, ficatul sau inima.
– aveti o tendinta crescuta de a sangera (diateza hemoragica).
– sunteti in ultimele trei luni de sarcina.
Nu luati Etrixenal daca oricare dintre cele de mai sus se aplica in cazul dumneavoastra. Daca nu sunteti sigur, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte de a lua Etrixenal.
Atentionari si precautii
Medicamente precum Etrixenal se pot asocia cu un risc usor crescut de aparitie a atacului de cord (??sinfarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral. Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari si in cazul tratamentului de lunga durata. Nu depasiti doza si durata (7 zile) recomandate pentru tratament.
Daca aveti probleme cu inima, accident vascular cerebral in antecedente sau considerati ca ati putea fi in situatie de risc din cauza acestor afectiuni (de exemplu, daca aveti tensiune arteriala mare, diabet zaharat, valori crescute ale colesterolului sau sunteti fumator) trebuie sa discutati despre tratament cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte de a lua Etrixenal daca prezentati oricare dintre urmatoarele situatii:
– astm bronsic sau alergii (cum este febra fanului) sau ati prezentat umflarea fetei, buzelor, ochilor sau limbii in trecut.
– o senzatie de slabiciune (probabil din cauza unei boli) sau sunteti in varsta.
– noduli la nivelul nasului (polipi) sau stranutati frecvent sau aveti nasul infundat, va curge nasul, sau aveti senzatia de mancarime (rinita).
– probleme cu rinichii sau ficatul.
– probleme cu modul in care se formeaza cheagurile de sange.
– probleme cu vasele de sange (artere), indiferent in ce zona a corpului
– prea multa grasime (lipide) in sange (hiperlipidemie).
– o afectiune autoimuna, numita lupusul eritematos sistemic (LES) (afectiune care determina dureri articulare, eruptii pe piele si febra), boala Crohn sau colita (afectiune care cauzeaza inflamatia intestinului,durerii la nivelul intestinului, diaree, varsaturi si pierderea in greutate).
Daca vreuna dintre cele de mai sus se aplica in cazul dumneavoastra, sau daca nu sunteti sigur, discutati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul inainte de a lua Etrixenal.
Copii si adolescenti
Etrixenal nu este recomandat spre utilizare la copii si adolescenti
Etrixenal impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele pe care le-ati cumparat fara prescriptie medicala sau medicamente pe baza de plante.
In special, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati:
– alte medicamente pentru calmarea durerilor, cum sunt acidul acetilsalicilic, ibuprofen, diclofenac sau paracetamol.
– medicamente care opresc coagularea sangelui, cum sunt warfarina, heparina sau clopidogrelul.
– medicamente de tip hidantoina (pentru epilepsie), cum este fenitoina.
– medicamente numite sulfonamide, cum sunt hidroclorotiazida, acetazolamida, indapamida si inclusiv sulfonamide antibiotice (utilizate pentru infectii).
– medicamente de tip sulfoniluree (pentru diabet zaharat), cum este glimepirid sau glipizid.
– inhibitori ai enzimei de conversie (IECA) sau orice alte medicamente pentru tensiune arteriala ridicata cum sunt cilazapril, enalapril sau propranolol.
– diuretice (medicamente pentru eliminarea apei) pentru tensiune arteriala ridicata, cum este furosemidul.
– glicozide cardiotonice (pentru probleme ale inimii), cum este digoxina.
– steroizi (pentru umflaturi si inflamatii), cum sunt hidrocortizon, prednisolon si dexametazona.
– antibiotice de tip chinolone (pentru infectii), cum este ciprofloxacina sau moxifloxacina.
– anumite medicamente pentru probleme de sanatate mintala cum este litiu sau inhibitori ai recaptarii serotoninei de tipul fluoxetina sau citalopram.
– probenecid (pentru guta).
– metotrexat (medicament utilizat pentru a trata problemele pielii, artrita sau diferite tipuri de cancer).
– ciclosporina sau tacrolimus (pentru probleme de piele sau dupa un transplant de organe)
– zidovudina (utilizata pentru tratarea infectiilor cu HIV si SIDA)
– mifepristonul (utilizat pentru a pune capat unei sarcinii sau pentru a induce travaliul in cazul in care copilul a murit).
Daca vreuna dintre cele de mai sus se aplica in cazul dumneavoastra, sau daca nu sunteti sigur, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte de a lua Etrixenal.
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Nu luati Etrixenal daca sunteti in ultimele trei luni de sarcina, deoarece acesta poate afecta copilul dumneavoastra.
Discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua Etrixenal daca sunteti gravida pana in sase luni, credeti ca sunteti gravida, intentionati sa ramaneti gravida sau alaptati. Medicul dumneavoastra va decide daca ar trebui sau nu sa luati Etrixenal.
Etrixenal poate face mult mai dificila obtinerea unei sarcini. Trebuie sa spuneti medicului
dumneavoastra daca intentionati sa ramaneti gravida sau daca aveti probleme in a ramane
gravida.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Etrixenal va poate face sa va simtiti obosit, somnoros, ametit, va poate da probleme cu vederea si echilibrul, depresie sau dificultati in a adormi. Discutati cu medicul dumneavoastra daca simtiti oricare dintre simptomele enumerate mai sus si nu conduceti vehicule, respectiv nu folositi utilaje sau masini.
Etrixenal contine lactoza
Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

3. Cum sa utilizati Etrixenal
Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum este descris in acest prospect sau asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Inghititi comprimatele intregi, cu apa, in timpul mesei sau dupa masa.
Adulti
Doza uzuala initiala este de 2 comprimate de Etrixenal, urmata de un comprimat la fiecare 6 pana la 8 ore dupa cum este necesar. Nu luati mai mult de 3 comprimate pe zi fara a cere recomandarea medicului dumneavoastra.
Luati cea mai mica doza, pentru cel mai scurt timp pentru ameliorarea simptomelor dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu un doctor daca dupa 7 zile nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau. Utilizare la copii
Nu este recomandata administrarea de Etrixenal la copii.
Varstnici si persoanele cu probleme hepatice si renale
Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte de a lua Etrixenal. Doza
dumneavoastra trebuie sa fie mai mica decat pentru ceilalti adulti.
Daca ati luat Etrixenal mai mult decat trebuie
Daca dumneavoastra sau altcineva ati luat mai mult Etrixenal decat trebuie, adresati-va medicului dumneavoastra sau celui mai apropiat spital. Pastrati prospectul si toate comprimatele ramase pentru a le arata medicului.
Daca ati uitat sa luati Etrixenal
Daca ati uitat sa luati o doza, sariti peste doza uitata si apoi luati doza urmatoare ca de obicei. Nu luati o doza dubla pentru a compensa o doza uitata.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Medicamentele AINS precum Etrixenal pot fi asociate cu un risc usor crescut de atac de cord (infarct miocardic) sau accident vascular cerebral.
Efecte adverse importante care trebuie luate in considerare
Incetati sa luati Etrixenal si adresati-va imediat unui medic daca prezentati vreuna
dintre urmatoarele reactii adverse. S-ar putea sa necesitati tratament medical de
urgenta:
Probleme grave de stomac sau intestin, semnele includ:
Mai putin frecvente (care afecteaza mai putin de 1 din 100 persoane)
– sangerari la nivelul stomacului, observate ca voma care contine sange, sau voma care seamana cu zatul de cafea.
– sangerari la nivelul anusului, observate sub forma de scaun negru lipicios sau diaree sanguinolenta.
– ulcer sau gauri (perforatii) in stomac sau intestin. Semnele includ deranjament la nivelul
stomacului, dureri de stomac, febra, senzatie sau stare de rau, blocaj a intestinelor.
Rare (care afecteaza mai putin de 1 din 1000 persoane)
– probleme cu pancreasul. Semnele includ dureri severe de stomac care se raspandesc (iradiaza) in spate
– inrautatirea colitei ulceroase sau a bolii Crohn, semnele includ durere, diaree, varsaturi si pierderea in greutate.
Reactii alergice, semnele includ:
Rare (care afecteaza mai putin de 1 din 1000 persoane)
– umflarea brusca a gatului, fetei, mainilor sau picioarelor.
– dificultati in respiratie, senzatie de apasare in piept.
– eruptii pe piele, vezicule sau mancarime.
Afectiuni hepatice, semnele includ:
Mai putin frecvente (care afecteaza mai putin de 1 din 100 persoane)
– ingalbenirea pielii sau a albului ochilor (icter).
– senzatie de oboseala, pierderea poftei de mancare, senzatie sau stare de rau, scaune decolorate (hepatita) si modificari ale testelor hepatice.
Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile):
Eruptii severe pe piele, semnele includ:
– eruptie severa care se dezvolta rapid, insotita de vezicule sau descuamarea pielii si, posibil vezicule la nivelul gurii, gatului sau la nivelul ochilor. Pot de asemenea sa apara febra, dureri de cap, tuse si dureri la nivelul intregului corp.
– aparitia de vezicule pe piele atunci cand este expusa la lumina soarelui (porfirie cutanata tardiva), cel mai adesea observata la nivelul fetei anterioare a bratelor si la nivelul palmelor.
Infarct miocardic, semnele includ:
– durere in piept, care se poate raspandi la gat, umeri si pana jos pe bratul stang.
Accident vascular cerebral, semnele includ:
– slabiciune musculara si amorteala. Aceste semne pot sa apara numai pe o parte a corpului dumneavoastra.
– un sentiment brusc de alterare a simturilor legate de miros, gust, auz sau de vedere, confuzie.
Meningita, semnele includ:
– febra, greata, varsaturi, gat intepenit, dureri de cap, sensibilitate la lumina puternica si confuzie (cel mai probabil la persoanele cu boli autoimune, cum este lupusul eritematos sistemic).
Alte reactii adverse posibile:
Frecvente (care afecteaza mai putin de 1 din 10 persoane):
– arsuri la nivelul stomacului, indigestie, dureri de stomac, greata si varsaturi, constipatie, diaree, vanturi.
– dureri de cap, senzatie de ameteala, slabiciune sau somnolenta, senzatie de intepaturi sau amorteala la nivelul mainilor si picioarelor.
– modificari ale vederii.
– zgomote in urechi (tinitus).
– umflarea mainilor, picioarelor sau talpilor (edem), o senzatie de trepidatie la nivelul inimii (palpitatii).
– dificultati de respiratie, inclusiv scurtarea respiratiei, respiratie suieratoare sau tuse.
– eruptii pe piele, inclusiv roseata, urticarie, bubite si vezicule pe corp si fata, vanatai, mancarime, transpiratie.
– senzatie de sete.
Mai putin frecvente (care afecteaza mai putin de 1 din 100 persoane):
– probleme legate de sistemul sangvin, cum este anemia sau modificari ale numarului de celule albe din sange.
– dificultate in a adormi sau modificari in ceea ce priveste visele dumneavoastra (tipul acestora), depresie, confuzie, senzatii ca vedeti sau auziti ceva care nu exista (halucinatii).
– dificultati de concentrare.
– probleme cu modul in care inima pompeaza sangele la nivelul corpului sau deteriorarea vaselor de sange.
Simptomele pot include oboseala, scurtarea respiratiei, senzatie de lesin, durere generalizata.
– tensiune arteriala mare.
– pneumonie sau umflarea plamanilor.
– cadere a parului.
– febra.
– dureri musculare sau slabiciune.
– sange in urina sau probleme renale.
inflamatie la nivelul gurii.
Rare (care afecteaza mai putin de 1 din 1000 persoane):
– dificultati de memorie.
– ulceratii la nivelul gurii.
– inflamatie la nivelul gatului sau stomacului.
– valori mari de potasiu in sange care apare la testele sanguine.
– modificari ale auzului inclusiv pierderea auzului.
– ameteala care cauzeaza tulburari de echilibrul.
Foarte rare (care afecteaza mai putin de 1 din 10000 persoane):
– crize sau convulsii.
– durere la nivelul ochilor.
Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile):
anemie (afectiune a celulelor rosii sanguine).
– sensibilitate mare a pielii la soare.
– dificultate pentru femei in a ramane gravide.
– lupus eritematos sistemic (LES). Semnele includ febra, eruptii trecatoare pe piele, probleme cu rinichii si dureri articulare.
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Etrixenal
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe cutie, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6 . Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Etrixenal
Substanta activa este: naproxen. Fiecare comprimat contine naproxen 250 mg.
Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, amidon de porumb, oxid galben de fier (E172), povidona (K-29/32), amidon glicolat de sodiu (Tip A), stearat de magneziu.
Cum arata Etrixenal si continutul ambalajului
Etrixenal se prezinta sub forma de comprimate rotunde, biconvexe, cu aspect neuniform, de culoare galbena, cu margini tesite, marmorate, marcate cu „T” si „18” de o parte si de alta a liniei mediene de pe una din fete si netede pe cealalta fata, cu diametrul de 10.5 mm. Comprimatul poate fi divizat in doze egale.
Medicamentul este ambalat in cutii cu blister din PVC-PE-PVDC/Al a cate 10, 20 comprimate. Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Proenzi s.r.o. Old?ichovice 44 739 61 T?inec Republica Ceha
Fabricantul
Walmark, a.s. Old?ichovice 44, 739 61 T?inec, Republica Ceha (sediul administrativ)
PolnA? ul., T?inec Postcode: 739 61, Republica Ceha (locul de fabricatie)
Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European sub
urmatoarele denumiri comerciale:
Lituania Etrixenal 250 mg tablet?s
Republica Ceha Etrixenal 250 mg tablety
Republica Slovaca Etrixenal 250 mg tablety
Ungaria Etrixenal 250 mg tabletta
Polonia Etrixenal
Bulgaria Etrixenal 250 mg tabletky
Romania Etrixenal 250 mg comprimate
Estonia Etrixenal
Letonia Etrixenal 250 mg tabletes
Pentru orice informatii referitoare la medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata:
Acest prospect a fost aprobat in Iunie 2015