Evaluarea stării de nutriție

Odată cu industrializarea și îmbunătățirea alimentelor cu minerale esențiale și vitamine, cum este sarea iodată, complexul de vitamine B din făină, vitamina din lapte, au condus la tratarea unor carențe, cum este gușa endemică, deficitul de acid folic și rahitismul. Toate acestea sunt programe de sănătate publică.

Evaluarea nutrițională este recomandată periodic și cuprinde trei aspecte – echilibrul microelementelor, energetic și proteic. Evaluarea se realizează prin scurt istoric nutrițional, examen obiectiv și analize de laborator.

Procesul nutrițional este obiect de studiu important. Acest proces începe cu apetitul, greața și anorexia pot influențe o ingestie activă. Se studiază gustul alimentelor, disfuncția mecanică a masticației, disconfort gastrointestinal etc., oricare din aceste elemente pot afecta starea de nutriție.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Situații speciale unde necesarul energetic este ridicat sarcină, lactație, copii, în perioadele de creștere rapidă și când necesaru energetic crește.

Examenul fizic

Greutatea este un indicator măsurabil și foarte relevant, prezența edemelor trebuie notată deoarece acestea afectează greutatea. Dacă se înregistrează o pierdere de peste 20 de procente în 6 luni din greutatea corporală, poate apărea malnutriția proteică și energetică. Greutatea trebuie monitorizată zilnic, rareori o creștere semnificativă, în spital, este dată de masa musculară su țesutul adipos, cel mai des este vorba despre un edem.

Înălțimea se măsoară anual și la fiecare internare, ea este importantă în afecțiuni metabolice osoase.

Indicele de masă corporală (IMC) este o metoda utilă și simplă.

  • IMC-ul normal este 18,5-24,5 kg/m2 ,
  • Supraponderalul este cu un IMC de 25-29,9 kg/m2 ,
  • Obezitatea are un IMC de 30-39,9 kg/m2 ,
  • Obezitatea morbidă este cu IMC de peste 40 kg/m2 ,
  • Malnutriție moderata cu IMC între 17-18,4 kg/m2 ,
  • Malnutriție moderată cu IMC între 16-16,9 kg/m2 ,
  • Malnutriție severă cu IMC sub 16 kg/m2 ,

Greutatea în raport cu marimea scheletului – Se pare că distanța dintre epicondili humerali reprezintă un indicator precis în aprecierea scheletului.

Masa musculară este apreciată prin măsurători de laborator.

Masa musculară (kg)=7,138+0,02908*creatina urică (mg)

Evaluarea globală: evaluarea nutrițională reprezintă o componentă de bază a anamnezei. Obiectivul acestei evaluări este  de a detecta factorii de risc care contribuie la evoluția bolii.

 

Bibliografie:

  1. Harrison, Principiile medicinei interne, Ediţia XIV, Editura Teora,2002.
  2. https://academic.oup.com/cid/search-results?page=1&q=Assessment%20of%20nutritional%20status&fl_SiteID=5269&allJournals=1&SearchSourceType=1
  3. https://search.medscape.com/search/?q=Assessment%20of%20nutritional%20status