Exsudat faringian

Cele mai frecvente infecții diagnosticate și tratate în practica medicală, atât în pediatrie cât și pe secțiile de adulți, sunt infecțiile respiratorii superioare. Cele mai multe dintre acestea sunt infecții de etiologie virală, care se remit spontan. Infecțiile de etiologie bacteriană însă, necesită tratament antibiotic în absența căruia pot surveni anumite complicații destul de grave.

Exsudatul faringian este o investigație indicată frecvent persoanelor cu infecții respiratorii (faringite, amigdalite) de etiologie bacteriană, fără răspuns la antibioterapia cu spectru larg. Această investigație presupune recoltarea secrețiilor de la nivelul amigdalelor și a peretelui posterior al faringelui, care vor fi supuse ulterior unei examinări microscopice, pentru identificarea agentului patogen implicat și administrarea, în cele din urmă, a antibioterapiei țintite.

 

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Indicații

Se recomandă recoltarea exsudatului faringian în următoarele cazuri:

 • În caz de angină, faringită sau amigdalită de etiologie bacteriană (Streptococcus pyogenes, Streptococcus anginosus, Streptococcus intermedius, Streptococcus constellatus) sau micotică (Candida albicans, Candida tropicalis), fără răspuns la tratamentul cu antibiotice cu spectru larg;
 • Pentru depistarea persoanelor purtătoare de Corynebacterium diphteriae, Neisseria meningitis, Staphilococcus aureus și Streptococus pyogenes;
 • Pentru depistarea focarului infecțios în cadrul anumitor afecțiuni, precum reumatism articular acut, scarlatină sau glomerulonefrită acută;
 • Pentru diagnosticarea difteriei, în cazul persoanelor suspicionate;
 • Pentru diagnosticarea diferitelor viroze respiratorii.

 

Tehnică de recoltare

Se recomandă ca bolnavul să evite efectuarea toaletei cavității bucale și ingestia de alimente cu cel puțin patru ore înaintea efectuării probei.

 • Bolnavul este poziționat pe un scaun aflat sub o sursă de lumină, cu gâtul în extensie, ceafa sprijinită de spătarul scaunului sau de perete, cu expunerea faringelui la sursa de iluminare.
 • Medicul, cu ajutorul unui apăsător de limbă steril, deprimă baza limbii. În acest timp bolnavul este rugat să rostească vocala A.
 • Se introduce un tampon steril în interiorul cavității bucale și se șterge ferm peretele faringian posterior și amigdalele, cu insistare asupra zonelor inflamate, ulcerate sau purulente, fără a se atinge cu tamponul limba sau palatul moale.
 • După scoaterea cu precauție a tamponului din cavitatea bucală, acesta este plasat în tubul protector, prevăzut cu etichetă, pe care va fi scrisă numele și vârsta bolnavului, data și ora recoltării.
 • Datorită faptului că prelevarea secrețiilor patologice faringiene poate stimula reflexul de tuse, se recomandă ca personalul medical care efectuează investigația să poarte mască protectoare și mănuși.

Transportarea probelor la laborator trebuie să se facă în cel mult două ore de la recoltare, iar însămânțarea pe medii de cultură trebuie efectuată deîndată ce probele ajung la laborator.

În mod normal, exsudatul faringian se însămânțează pe mediu Sabouraud, mediu geloză-sânge, mediu agar Chocolate sau mediu agar Columbia cu 5% sânge de berbec.

 

Interpretarea rezultatelor

Exsudatul faringian poate indica prezența infecțiilor respiratorii cu următorii agenți patogeni:

 • Arcanobacterium haemolyticum
 • Candida albicans
 • Candida tropicalis
 • Neisseria gonorrhoeae
 • Staphylococcus aureus
 • Staphylococcus aureus în asociere cu Streptococ β hemolitic
 • Streptococi β hemolitici.

 

Bibliografie:

 1. Ana Petroiu, Ioana Raluca Siska, Anca Roman, Liliana Ardeoan, MEDIUL INTERN –SÂNGE-, Editura ,,Vasile Goldiș” University Press, Arad, 2001
 2. Iulia Neagu, Ghidul explicativ al principalelor ANALIZE MEDICALE.

 

Articolul precedentUreea serică
Articolul următorProteina S
Clinical Content Manager în cadrul echipei Be-Healthy cu atribuții privind realizarea și moderarea materialelor științifice și articolelor cu conținut medical destinate pacienților sau specialiștilor în sănătate. În prezent este studenta anul VI în cadrul Facultății de Medicină Generală, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, având experiență editorială ca blogger cu profil de healthy living și competențe obținute prin programele de studii pedagogice și management medical.