Exsudatul faringian

Asistenta medicala recolteaza un exudat
Asistenta medicala recolteaza un exudat

Exsudatul faringian

Majoritatea infecțiilor tractului respirator sunt de etiologie virală, care se vindecă spontan, iar altele sunt bacteriene ce prezintă riscuri evolutive grave, necesitând tratament antimicrobian.  Dintre infecțiile bacteriene cele mai întâlnite și de gravitate crescută sunt cele determinate de Streptococcus pyogenes.

Prelevarea probei

  • Prelevarea se realizează înainte sau la 4 ore de la toaletarea gurii sau ingestia de alimente.
  • Se recoltează cu tamponul de uz general steril, prin expunerea faringelui prin iluminare și deprimarea bazei limbii cu ajutorul apăsătorului de limbă steril, timp în care pacientul pronunță vocala A.
  • Introducerea tamponului se realizează fără a atinge limba, tamponând ferm toate zonele inflamate, purulente sau ulcerate. În cazul faringitelor eritematoase se realizează ștergerea cu atenție a faringelui posterior și a amigdalelor.
  • Tamponul se introduce cu atenție în tubul protector.

Interpretarea rezultatelor

Exsudatul faringian se realizează în vederea confirmării diagnosticului farigitelor și anginelor streptococice, difterie, precum și stabilirea purtătorilor de S. Pyogenes sau viroze respiratorii.

Comunicarea rezultatului are indicație în următoarele situații:

  • Prezența Streptococului B-hemolitic grup A sau non-grup A; aspectul coloniilor diferențiază streptococii infectanți de cei de portaj.
  • Leucograma alături de formula leucocitară aduc argumente suplimentare în diferențierea anginei de etiologie virală de cea streptococică.
  • Izolarea predominantă și în cantitate crescută de stafilococi aurii, bacili gram-negativi sau levuri nu are în mod imperios o semnificație clinică, însă necesită a fi comunicată pentru aprecierea de către medic într-un context clinic sau alături de alte investigații.

 

Bibliografie:

  1. Iulian Neagu, Ghidul explicativ al principalelor ANALIZE MEDICALE.
  2. Ana Petroiu, Ioana Raluca Siska, Anca Roman, Liliana Ardeoan, MEDIUL INTERN –SÂNGE-, Editura ,,Vasile Goldiș” University Press, Arad, 2001.