Exsudatul nazal

Set recoltare secretie nazala
Set recoltare secretie nazala

Exsudatul nazal

Examenul microbiologic al exsudatului nazal (secreției nazale) reprezintă metoda de laborator recomandată în identificarea portajului de Staphylococcuus pneumoniae, Haemophilus influenzae, serotipul B, Corynebacterium diphtheriae sau enterobacterii.

Prelevarea probei pentru examinare

  • Recoltarea tamponului nazal se realizează în modalități distincte, în funcție de prezența și locul leziunii.
  • Pentru verificarea stării de portaj se va introduce tamponul de uz general umectat cu soluție salină izotonică în cavitatea foselor nazale prin rotire ușoară pentru a desprinde secrețiile.
  • La constatarea leziunilor la nivelul vestibulului nazal, se susține lobul nazal cu policele, iar restul palmei se aplică pe fruntea pacientului.

Transportul probei

Transportul și însămânțarea necesită prelucrare în cel mult 2 ore de la prelevare în caz că nu se utilizează medii de conservare și transport sau 12 ore în cazul în care acestea sunt prezente.

Interpretarea rezultatului

  • Interpretarea examenului bacteriologic al secreției nazale este simplă. Flora bacteriană fiziologică a nasului este redusă ca număr și varietăți, identificându-se odominantă a Staphylococus albus, difteromorfi. Uneori, poate fi identificat Staphylococcus aureus (mai frecvent decât în faringe). Rareori, pot fi identificați streptococi hemolitici, enterococi, neiserii nepatogene, Acinetobacter și Moraxella.
  • Relația între agenții etiologii și diverse afecțiuni nazale nu prezintă specificitate decât în anumite cazuri. Astfel, la nivelul vestibulului nazal, cele mai întâlnite leziuni sunt foliculitele și furunculoza, de obicei de origine stafilococică eczema vestibulară de origine streptococică și impetigo, frecvent determinat de o infecție strepto-stafilococică.
  • În cazul rinitelor bacteriene sau rinitelor virale suprainfectate, mai frecvent sunt izolați stafilococi coagulozopazitivi și ocazional Neisseria meningitis.
  • În rinitele purulente se constată frecvent o asociere cu pneumococul, iar în cele cu false membrane asociere cu stafilococ, pneumococ și Corynebacterium diphtheriae.
  • În afecțiunile cronice ale nasului se precizează ozena și rinoscleromul în etiologia cărora sunt acreditați germenii Klebsiella rhinoscleromatis și Klebsiella ozaenae.

 

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

 

Bibliografie:

  1. Iulian Neagu, Ghidul explicativ al principalelor ANALIZE MEDICALE.
  2. Ana Petroiu, Ioana Raluca Siska, Anca Roman, Liliana Ardeoan, MEDIUL INTERN –SÂNGE-, Editura ,,Vasile Goldiș” University Press, Arad, 2001.

 

Articolul precedentExamenul bacteriologic al sputei
Articolul următorExsudatul faringian
Clinical Content Manager în cadrul echipei Be-Healthy cu atribuții privind realizarea și moderarea materialelor științifice și articolelor cu conținut medical destinate pacienților sau specialiștilor în sănătate. În prezent este studenta anul VI în cadrul Facultății de Medicină Generală, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, având experiență editorială ca blogger cu profil de healthy living și competențe obținute prin programele de studii pedagogice și management medical.