Exsudatul nazal

Exsudatul nazal este o investigație de laborator care presupune recoltarea secrețiilor nazale, care ulterior vor fi supuse unei examinări microbiologice, pentru depistarea infecțiilor cu următorii agenți patogeni:

 • Staphylococcus aureus
 • Haemophilus influenzae
 • Meningococ
 • Corynebacterium diphtheriae
 • Ptreptococcus pneumoniae
 • Streptococcus pyogenes

 

Indicații

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Se recomandă efectuarea exsudatului nazal în următoarele cazuri:

 • Pentru identificarea diferiților germeni patogeni, în scopul diagnosticării unor afecțiuni inflamatorii, precum rinitele bacteriene sau virale suprainfectate, rinoscleromul sau ozena;
 • În cazul bolnavilor care urmează să fie supuși unui transplant de organ
 • În cazurile de leucemie acută;
 • În cazul persoanelor supuse unui program de dializă;
 • În cadrul anchetelor epidemiologice, pentru depistarea sursei de infecție în cazul unor epidemii.

 

Tehnică de recoltare

Recoltarea secrețiilor nazale pe tampon steril se realizează în mod diferit, în funcție de scopul recoltării, în funcție de prezența unor lezuni ale vestibulului nazal și în funcție de localizarea acestor leziuni.

 • Pentru determinarea stării de portaj, un tapon steril înmuiat în soluție salină, se introduce în interiorul cavităților nazale și se rotește ușor, astfel încât să aibă loc desprinderea secrețiilor nazale de la nivelul vestibulului nazal.
 • În caz de prezență a leziunilor nazale, se ridică lobul nazal, se aplică tamponul steril la nivelul zonei afectate și se rotește pentru recoltarea secrețiilor de la nivelul plăgii.
 • În caz de localizare a leziunii la nivelul foselor nazale, recoltarea secrețiilor nazale se realizează prin intermediul speculului nazal, în timpul rinoscopiei anterioare și posterioare, efectuată de către medicul specialist. Prin această metodă, pot fi prelevate și secreții de la nivelul sinusurilor nazale.
 • În cazurile suspicionate cu difterie, se recomandă recoltarea secrețiilor nazale pe două tampoane sterile.

Probele biologice trebuiesc transportate la laborator și însămânțate pe mediile de cultură în maxim două ore de la recoltare. În mod normal, exsudatul nazal se însămânțează pe mediile geloză-sânge sau Chapman.

 

Interpretarea rezultatelor

Examinarea bacteriologică a secrțiilor nazale este o investigație ușor de realizat. Flora normală bacteriană prezentă în interiorul cavităților nazale este reprezentată în mare parte de Staphylococcus albus și mar rar de Acinetobacter, Staphylococcus aureus, enterococi, Streptococi hemolitici, Moraxella sau Neiserii nepatogene.

Într-un număr redus de cazuri există o relație specifică între agenții patogeni depistați la realizarea exsudatului faringian și diferitele afecțiuni nazale.

Principalele leziuni inflamatorii ale vestibulului nazal sunt următoarele:

 • Eczema vestibulară, de etiologie streptococică
 • Furunculoza și foliculitele, de etiologie stafilococică
 • Impetigo, de etiologie stafilococică și streptococică.

În cadrul rinitelor de etiologie bacteriană sau virală, cu suprainfecție bacteriană, cei mai frecvenți germeni implicați sunt stafilococii coagulazopozitivi și Neisseria meningitis. În cazul rinitelor purulente este incriminat stafilococul în asocierea pneumococului iar în cazul rinitelor cu false membrane sunt incriminați pneumococul, Corynebacterium diphtheriae și stafilococul.

În cadrul afecțiunilor nazale cronice, precum rinoscleromul sau ozena, principalii agenți patogeni implicați sunt Klebsiella ozaenae și Klebsiella rhinoscleromatis.

În rândul nou-născuților și a copiiilor mici, prin recoltarea secrețiilor nazale pot fi izolați diferiție germeni. În cele mai multe cazuri, aceasta sugerează apariția unor boli generale, cu localizarea agenților patogeni la nivel nazal.

 

 

Bibliografie:

 1. Ana Petroiu, Ioana Raluca Siska, Anca Roman, Liliana Ardeoan, MEDIUL INTERN –SÂNGE-, Editura ,,Vasile Goldiș” University Press, Arad, 2001
 2. Iulia Neagu, Ghidul explicativ al principalelor ANALIZE MEDICALE.

 

Articolul precedentUrocultura
Articolul următorUreea serică
Clinical Content Manager în cadrul echipei Be-Healthy cu atribuții privind realizarea și moderarea materialelor științifice și articolelor cu conținut medical destinate pacienților sau specialiștilor în sănătate. În prezent este studenta anul VI în cadrul Facultății de Medicină Generală, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, având experiență editorială ca blogger cu profil de healthy living și competențe obținute prin programele de studii pedagogice și management medical.