Furunculul – diagnostic si tratament

Closeup of an huge skin abcess getting more and more inflamed

Furunculul reprezintă un tip de infecţie localizată profund în piele, ce provoacă durere, roşeaţă locală şi puroi. Furunculul se dezvoltă în general atunci cand bacteriile invadează organismul printr-o leziune deschisă a pielii, printr-o glandă sudoripară înfundată sau din cauza firelor de păr crescute in interior.

Sistemul imunitar acţionează prin mecanismul direct trimitand leucocite pentru a lupta împotriva bacteriilor. Un abces plin cu puroi începe să crească sub piele, manifestandu-se roşu şi dureros. Uneori organismul resoarbe puroiul şi furunculul se retrage; alteori, acesta se dezvoltă ajungand să arate ca un vulcan gata de erupţie, urmand ca în cateva zile să dreneze şi să regreseze.

Furunculele sunt neplăcute şi dizgraţioase, iar în unele cazuri lasă în urmă cicatrice. Ocazional pot fi periculoase, însă, majoritatea se pot trata la domiciliu fără riscuri. Iată cum.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Aplicaţi căldură locală. Aplicaţi comprese calde, stimuland astfel ca furunculul să formeze un cap, să dreneze şi să se vindece mult mai repede. La primul semn de furuncul puneţi pe el o compresă umedă şi caldă, timp de 20-30 de minute de 3-4 ori pe zi. În cadrul fiecărei reprize schimbaţi-o de cateva ori pentru a o menţine caldă. Nu este ceva neobişnuit să dureze 5-7 zile pană ce furunculul se sparge de la sine.

Deschideţi furunculul. Cand furunculul a făcut un cap plin cu puroi, în caz că este un furuncul mic, care nu prezintă semne de infecţie în răspandire, puteţi  să-l deschideţi singur. Lasand un furuncul să se spargă de la sine vă poate crea disconfort dacă acesta se sparge pe timpul nopţii, în timp ce dormiţi. Pentru a deschide un furuncul, sterilizaţi un ac trecandu-l prin flacără, faceţi o crestătură mică pe capul abcesului şi comprimaţi-l uşor. Dacă vă temeţi să efectuaţi acasă acest procedeu mergeţi la medicul dermatolog.

Nu este de neglijat să folosiţi şi un antiseptic cu aplicare locală. Este indicat să efectuaţi o toaletă  riguroasă cu apă şi săpun pană dispar toate semnele de infecţie.