Gastrinomul – manifestări clinice, diagnostic și tratament

Gastrinomul este o tumoră a pancreasului endocrin caracterizată prin hipersecreție de gastrină, care determină activarea secreției de acid clorhidric la nivel gastric, cu origine la nivelul celulelor gamma ale insulelor Langerhans.

Majoritatea gastrinoamelor sunt de natură malignă, dar au fost întâlnite în practica medicală și gastrinoame benigne.

Incidența maximă a bolii a fost înregistrată în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani.

Boala este mai frecvent întâlnită în rândul persoanelor de sex masculin, cu un raport de afectare de 2 la 1 în favoarea bărbaților.

 

Simptomatologie

Tabloul clinic al gastrinomului este reprezentat de apariția sindromului Zollinger-Elison, care se caracterizează prin apariția ulcerului gastro-duodenal, hiperaciditate gastrică și decelarea unei formațiuni tumorale de dimensiuni crescute în regiunea pancreasului la palparea abdominală.

Manifestările clinice specifice ulcerului gastro-duodenal sunt reprezentate de următoarele:

  • Durerea abdominală localizată în epigastru, cu caracter de arsură, apărută în urma meselor, care persistă timp de aproximativ jumătate de oră, maxim o oră iar mai apoi cedează spontan sau la ingestia de alimente, care apare cu predilecție pe timpul nopții și este mai frecventă toamna sau primăvara
  • Senzația de foame dureroasă
  • Inapetență
  • Grețuri
  • Vărsături
  • Scădere în greutate
  • Meteorism abdominal
  • Hematemeză
  • Melenă.

La examinarea clinică a bolnavului cu ulcer gastro-duodenal, la inspecție se poate observa faciesul specific bolnavului ulceros, cu fața suptă și proeminența pomeților. La palparea regiunii epigastrice medicul poate decela prezența sensibilității și impăstare epigastrică.

Hiperaciditatea gastrică se caracterizează din punct de vedere clinice  prin apariția arsurilor retrosternale, regurgitații și pirozis.

La examinarea clinică a bolnavului cu gastrinom, la palparea regiunii pancreatice poate fi identificată prezența unei formațiuni tumorale de dimensiuni relativ mari.

 

Diagnostic

Diagnosticul de gastrinom se pune pe baza simptomatologiei clinice prezentate anterior (manifestări clinice specifice ulcerului gastro-duodenal – durere pigastrică percepută ca o arsură, nocturnă, mai frecventă tomna și primăvara, care cedează la ingestia de alimente sau spontan, însoțită de grețuri, vărsături, meteorism abdominal, inapetență; ) și pe baza investigațiilor paraclinice (ecografie abdominală, CT abdominal, RMN abdominal, determinarea ph-ului gastric, teste de determinare radioimunologică a gastrinei).

Investigații paraclinice:

Ecografia abdominală poate evidenția prezența formațiunii tumorale la nivelul pancreasului.

Tomografia computerizată abdominală și rezonanța magnetică nucleară permit o vizualizare mai amănunțită a tumorii insulare pancreatice, indicând cu precizie localizarea, formași dimensiunile acesteia și raportul cu organele învecinate.

Determinarea ph-ului gastric. Bolnavii diagnosticați cu gastrinom prezintă un ph gastric acid.

Metoda radioimunologică de determinare a gastrinei. După o scurtă durată de timp de la administrarea de Tolbutamid sau leucină, în cazul bolnavilor cu gastrinom se poate observa o creștere exagerată a nivelului de gastrină (specific gastrinomului). De asemenea, este utilă determinarea gastrinei a jeun, investigație care în cazul bolnavilor cu gastrinom va indica valori deosebit de crescute ale gastrinei.

Determinarea chimismului gastric este o investigație care permite măsurarea debitului de acid clorhidric, a căui valori sunt crescute în cazul bolnavilor cu gastrinom.

De asemenea, este utilă efectuarea unor investigații pentru depistarea ulcerului gastro-duodenal, precum:

  • Gastroenteroscopia este o investigație care permite explorarea mucoasei gastro-duodenale, indicând prezența leziunilor ulcerative la acest nivel. De asemenea, această investigație permite efectuarea unei biopsii în vederea realizării examenului histopatologic.
  • Examenul radiologic cu bariu este recomandat în cazurile n care nu poate fi realizată gastroenteroscopia. Semnul prezenței ulcerului gastro-duodenal pe radiografia baritată este acela de plus de substanță.

 

 

Tratament

Tratamentul gastrinoamelor poate fi chirurgical sau medicamentos.

Tratamentul medicamentos presupune administrarea blocanților receptorilor H2. Cel mai frecvent utilizate sunt Cimetidina (cunoscută sub denumirea comercială de Tagamet), administrată în doză de 300 mg la fiecare 6 ore sau Ranitidina (cunoscută sub denumirea comercială de Zantic), administrată în doză de 150 mg la fiecare 8 ore.

Tratamentul chirurgical presupune efectuarea unei tumorectomii (excizia chirurgicală a formațiunii tumorale), dacă aceasta se poate realiza sau efectuarea unei gastrectomii totale (îndepărtarea chirurgicală a stomacului în totalitate). Înaintea efectuării intervenției chirurgicale se recomandă administrarea perfuziilor cu calcitonină sau somatostatină pentru inhibarea secreției gastrinice precum și injecții cu Ranitidină, pentru inhibarea secreției acide.

Tratamentul simptomatic vizează ameliorarea simptomatologiei clinice specifică bolii:

  • Combaterea diareei se poate reliza prin aspirația conținutului gastric sau administrare de medicamente antisecretorii (Hidrasec).
  • Protejarea mucoasei gastrice împotriva hiperacidității și ameliorarea durerii locale se poate realiza prin administrare de Prostaglandine (Cytotec R, Enprostil R), Sucralfat sau bismut coloidal (DeNol, PeptoBismol).
  • Diminuarea acidității gastrice se poate realiza prin administrarea inhibitorilor pompei de protoni (Omeprazol, Esomeprazol, Pantoprazol, Lansoprazol), oxid de magneziu (Gelusil), hidroxid de aluminiu (Almagel) sau anticolinergice (Gastrozepin, Telenzepin, Pirenzepin).

 

Bibliografie:

  1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
  2. Radu Păun, TRATAT DE MEDICNĂ INTERNĂ, Bolile Aparatului Digestiv partea a-II-a, Editura Medicală, București, 1986
  3. Gastrinoma, link: http://emedicine.medscape.com/article/184332-overview
  4. Gastrinoma,link: http://www.msdmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders/tumors-of-the-gi-tract/gastrinoma

 

 

Articolul precedentFibromul uterin – cauze, simptome, metode de diagnostic și tratament
Articolul următorHipertensiunea arterială primară și secundară – cauze, simptome, diagnostic și tratament