Glicozuria

Glicozuria

Glicozuria reprezintă cantitatea de glucoză în urină.  În mod fiziologic urina nu conține glucoză încât să poată fi cuantificată prin metode uzuale, în condițiile în care valorile glicemiei nu depășesc capacitatea maximă de reabssobție tubulară a glucozei. Testele specifice pot realiza o determinare cantitativă, acceptântu-se o valoare normală de 50 mg / 24h.

În mod obișnuit, urina conține monozaharide și dizaharide. Astfel se identifică gucoza și fructoza din prima categorie și galactoza în cea de-a doua.

În urină se pot întâlni glucide ca o consecință a regimului alimentar ât și ca urmare a stărilor fiziologice, precum, lactoza în sarcină sau la copiii cu distrofie. Fructoza poate apărea în urină după consumul de fructe, în defectele enzimatice ale diabetului sever.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Testarea tipului de glucid din urină se realizează cu ajutorului testului de condensare cu fenilhidrazidă.

  • testul Wohlk evidențiază prezența în urină a lactozei și/sau a maltozei: diferențierea celor două se realizează prin intermediul testului Deniques care identifică glucoza sau prin determinarea punctelor de topire a osazonelor;
  • metoda Bial diferențiază prezența arabinozei de glucoză în urină;
  • alte teste specifice identifică galactozuria sau fructozuria.

Procesul de determinare a glucozei în urină are la bază  capacitatea de reducerea onozaharidului în cazul în care acesta este prezent. Astfel, este necesar eliminarea posibilității ca în urină să existe alți compuși, precum medicamentele, care au capacitate de reducere.

Confirmarea prezenței glucozei în urină peste valorile normale în corelație cu o creștere a valorilor glicemiei a jeun, orientează către diabet zaharat. Prezența glucozei corelată cu prezența aminoacizilor orientează către existența unor patologii tubulare, cel mai probabil sub influența unui deficit enzimatic.

 

Bibliografie:

  1. Iulian Neagu, Ghidul explicativ al principalelor ANALIZE MEDICALE.
  2. Ana Petroiu, Ioana Raluca Siska, Anca Roman, Liliana Ardeoan, MEDIUL INTERN –SÂNGE-, Editura ,,Vasile Goldiș” University Press, Arad, 2001.

 

 

Articolul precedentFeritina
Articolul următorIonii urinari
Clinical Content Manager în cadrul echipei Be-Healthy cu atribuții privind realizarea și moderarea materialelor științifice și articolelor cu conținut medical destinate pacienților sau specialiștilor în sănătate. În prezent este studenta anul VI în cadrul Facultății de Medicină Generală, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, având experiență editorială ca blogger cu profil de healthy living și competențe obținute prin programele de studii pedagogice și management medical.