Grupele sanguine

Grupele sanguine scurt istoric

Landsteiner a realizat clasificarea grupelor sanguine din sistemul ABO, care se bazează pe prezența sau absența de pe membrana eritrocitelor a unuia sau a ambelor antigene A și B specifice. În 1940 Lansteiner și studentul său Wiener au descoperit și sistemul Rh,  prin injectarea sângelui de maimuță la iepure și demonstrând că dezvoltă astfel anticorpi, pe care îi denumesc anti-Rh. Acest nou grup sanguin, independent de sistemul ABO este transmis ca un caracter mendelian dominant. După descoperirea factorului Rh, transfuzia de sânge a devenit o modalitate terapeutică fundamentală și eficace.

Sistemul ABO

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Sistemul de grupe sanguine ABO are la bază pe existența a două aglutinogene, notate A și B și două aglutine specifice: α (anti A) și β (anti B). Landsteiner este cel care a remarcat o regulă a excluziunii reciproce, astfel că indivizii care prezintă pe eritrocite un anumit aglutinogen nu au niciodată în plasmă aglutina omologă. Un individ poate dispune de unul, ambele sau de niciunul dintre aglutinogene. Întotdeauna în plasmă există aglutine corespunzătoare aglutinogenului care lipsește, iar când sunt prezente pe eritrocite atât aglutinogenul A cât și aglutinogenul B.

 

Principalele grupe sanguine

Grupa (Landsteiner) Grupa (Jansky) Aglutinogen (antigen) Aglutine (anticorpi)
O I -nu are α și β
A II A β
B III B α
AB IV A și B -nu are
     

 

Reguli de compatibilitate ABO pentru transfuzia uzuală de: sânge total (ST) , concentrație eritrocitară (CER) și plasmă proaspătă congelată (PPC)

Grupa sanguină Transfuzie ST Transfuzie CER Transfuzie PPC
O O O O, A, B, AB
A A A,O A,AB
B B B,O B, AB
AB B AB, B, A, O AB

 

Sistemul Rhesus (Rh )

Sistemul se numește Rh datorită faptului că s-a descoperit prima dată la maimuța Macaccus Rhesus când s-a constatat faptul că că eritrocitele maimuței aglutinează (aglomerare prin alipire) eritrocitele a 85% dintre oameni. Astfel, s-a descoperit prezența unui antigen comun maimuțelor și oamenilor și a fost denumit antigen D.

Termenul de Rh pozitiv și Rh negativ se referă la prezența sau absența antigenului D de pe globulele roșii. Indivizii care nu prezintă antigenul D pe hematii pot să producă un răspuns imun dacă sunt transfuzați cu hematii ce au acest antigen D sau femeile gravide pot produce anticorpi anti-D dacă sunt expuse la acest antigen în timpul sarcinii.

Sistemul Rh este de un interes clinic semnificativ în medicina transfuzională și în obstetrică datorită imunogenității considerabile ale antigenelor sale și în special antigenului D.

 

Reguli de compatibilitate ABO/Rh pentru transfuzia uzuală de sânge total (<500 ml)

Grupa Poate dona la: Poate primi de la:
0- 0-, 0+, AB+, AB-, A+, A-, B+, B- 0-
0+ 0+, A+, B+, AB+ 0+, 0-
A- A-, A+, AB-, AB+ A-, 0-
A+ A+, AB+ A-, A+, 0+, 0-
B- B-, B+, AB-, AB+ B-, 0-
B+ B+, AB+ B-, B+, 0+, 0-
AB- AB-, AB+ A-, B-, 0-, AB-
AB+ AB+ A-, A+, B-, B+, 0-, 0+, AB-, AB+

 

 

Victoria hălmagi, Cristina Bichi, Pași importanță în siguranța transfuzională, Edit Mirton, Timișoara, 2015.