Hernia de disc – cauze, simptome, diagnostic şi tratament

Coloana vertebrala sub presiunea discului prolabat
Coloana vertebrala sub presiunea discului prolabat

Hernia de disc constă într-o deplasare a discurilor intervertebrale, cu predilecţie în regiunea lombară şi mai rar în cea toracală sau cervicală.

Etiologie

Au fost semnalate mai multe cauze ce pot duce la hernierea unui disc şi anume :

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică
 • malformaţii congenitale ale coloanei vertebrale
 • sedentarismul
 • obezitatea
 • traumatismele în flexie
 • mişcări bruşte
 • activitate fizică intensă
 • factorii genetici

 

Simptomatologie

Simptomatologia apare atunci când discul comprimă o terminaţie nervoasă vecină. Cele mai frecvente simptome sunt :

 • durere (continuă, în general unilaterală ; se accentuează la strănut, tuse, etc. ). Durerea depinde de sediul afectat astfel la nivel lombar se află în fese, coapse, gambe, iar la nivel cervical, durerea iradiază în ceafă, umeri, membrele superioare
 • parestezii
 • slăbiciune musculară în teritoriile de distribuţie ale rădăcinii afectate

 

Diagnostic

Pentru stabilirea diagnosticului se vor efectua tomografia computerizată, rezonanţa magnetică sau mielografia CT a zonei afectate.

De foarte multe ori hernierea de disc este asimptomatică, aşadar medicul trebuie să coreleze cu atenţie simptomatologia clinică cu rezultatele investigaţiilor imagistice înainte de indicarea unor proceduri invazive.

 

Tratament

Se indică tratamentul conservator, deoarece o bună parte dintre pacienţi se recuperează fără intervenţie chirurgicală în decurs de 3 luni, cu excepţia cazurilor în care deficitele neurologice sunt progresive sau severe.

În hernia de disc sunt permise deplasarea şi activitatea fizică uşoară, fiind restricţionate activitatea fizică intensă şi repausul la pat. Pentru tratamentul durerii se vor folosi AINS şi alte analgezice.

Hernierea discului în regiunea lombară urmată de agravarea deficitelor neurologice obiective ( slăbiciune musculară sau deficite senzitive) care nu răspunde la tratament se corectează prin discotomie microscopică şi lamectomie cu îndepărtarea chirurgicală a materialului herniat.

Daca hernierea discului în regiunea cervicală duce la compromiterea măduvei spinării, intervenţia chirurgicală de decompresiune trebuie efectuată de urgenţă ; altfel aceasta este efectuată electiv, când terapia nechirurgicală nu dă rezultate.

Pacienţii mai pot efectua şi fizioterapie urmând o serie de exerciţii personalizate cu ajutorul cărora ar putea să reia activităţile fizice uzuale.

 

Bibliografie:

 1. Prof. Univ. Dr. Constantin Popa, Neurologie, Editura Naţional, 2001
 2. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
 3. Longo, Fauci, Kasper, Hauser, Jameson, Loscalzo, HARRISON Manual de Medicină, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2016.