Impactul pierderii dinților asupra aspectului fizic și avantajele implantului dentar digital

Doctor dentist efectuează un tratament.
Doctor dentist efectuează un tratament.

Românii se confruntă, din ce în ce mai mult, cu problemele care apar ca urmare a pierderii unui dinte. Deoarece nu există o educație sănătoasă atât cu privire la igiena dentară, cât și cu privire la relația statornică pe care un om cu zâmbet sănătos trebuie să o aibă cu stomatologul, apar mai multe probleme.

Medicul stomatolog Răzvan Boberis de la Clinica 32 ne explică cum impactează pierderea unui dinte aspectul estetic al unei persoane. Sunt deja mai multe studii care vorbesc despre efectul de îmbătrânire ce apare rapid atunci când se pierde un dinte și, din cauza modificărilor faciale, întreaga fizionomie suferă. De ce se întâmpla astfel?

Modificarile faciale apar, în mod natural, odată cu procesul de îmbătrânire. Însă atunci când se pierd dinți, acest proces este puternic accelerat. Pierderea dinților poate adăuga zece sau mai mulți ani persoanei în cauză, din punct de vedere estetic. Și asta pentru că osul, pentru a-și menține forma și densitatea, are nevoie de stimulare. În mod obișnuit, dintele preia această sarcină, determinând osul să se reconstruiască și să remodeleze constant.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Doctorul Boberis explică faptul că, atunci când se pierde un dinte, lipsa stimulării determină pierderea osului alveolar, mai exact, o scădere cu 25% a lățimii osului în primul an după pierderea dinților și o scădere generală a înălțimii cu patru milimetri în următorii câțiva ani. Pe măsură ce osul dispare, țesutul de gingie scade treptat. Abilitățile de a mesteca și de a vorbi pot fi afectate și apar unele probleme estetice și funcționale deosebit de grave. Fața se transformă, mimica dispare sau, din contră, se accentuează.

Distanța dintre nas și bărbie se micșorează, bărbia este împinsă în față, mușchii își pierd din fermitate și din elasticitate. Pielea din jurul gurii nu va fi susținută corespunzător și va începe să se rideze. Persoanele fără dinți par a fi nefericite când gura este închisă, pentru că și buzele lor sunt înclinate. Fără prezența dinților, fața ”se prăbușește”. Același lucru este valabil și pentru încrederea în sine.

Este bine ca imediat ce am pierdut un dinte să apelăm la medicul dentist. Timpul care trece este în defavoarea noastră, acest lucru însemnând, în primul rând, tratamente mai costisitoare, deoarece, în timp, calitatea osului maxilar se schimbă în rău și, astfel, e posibil ca implantul dentar să nu mai poate fi inserat în lipsa unei adiții osoase. Însă, grație stomatologiei digitale moderne, există manopere care se realizează rapid, cu materiale de calitate premium, minim invazive, cu tehnologii digitale, astfel încât pacientul să își trateze datura cu minim de vizite la dentist și cu rezultate de calitate superioară.

Astfel de manopere recomandate în cazul dinților lipsă sunt: one day implant sau implant ghidat digital, fără tăieturi. Un mare avantaj al implantului dentar digital este faptul că procedura se realizează într-un timp mult mai scurt. Etapa chirurgicală a procedurii digitale ne permite să elaborăm toate detaliile în prealabil și să optimizăm procedura.

Cu ajutorul implanturilor dentare digitale, se pot obține dinți noi într-o singură zi. One Day Implant este conceptul care a revoluționat stomatologia și cu ajutorul căruia pot fi realizate reconstrucții dentare complexe în mai puțin de 24 de ore.