INR

Hematii
Hematii

INR (International Normalized Ratio)

Având în vedere că se utilizează o gamă variată de reactivi, pentru determinarea coagulării sângelui este necesar ca rezultatele să fie transformate într-o unitate de măsura standard, care să nu depindă de reactivul utilizat, unitate standard ce poartă numele de unitate INR (International Normalized Ratio). Testul INR se calculează din timpul de protrombină (PT),  test ce cuantifică viteza de coagulare a sângelui. Pentru determinarea PT, proba de sânge este centrifugată cu un reactiv care determină coagularea sângelui, iar rezultatul  este exprimat în secunde și constituie timpul de coagulare.

Valori normale INR

  • La persoanele care nu sunt pe tratament cu anticoagulante, valoarea INR este 1.
  • La pacienții pe tratament cu anticoagulante, valorile INR sunt cuprinse între 2 si 4.

Utilizarea INR permite clinicienilor să monitorizeze statusul anticoagulant al bolnavilor; spre exemplu, în supravegherea bolnavilor cu tromboză venoasă urmărindu-se menținerea unui INR între 2 și 3,  pacienții cu fibrilație atrială paroxistică sau cu proteze biologice ale valvelor cărora li s-a administrat heparină ca măsură profilactică un INR între 1,5 și 2; la pacienții cu anticoagulant lupus-like și trombembolism sau cei cu valve cardiace metalice care au indicație de anticoagulare mai intensă un control satisfăcător la un INR între 3 – 4.

 

Bibliografie:

  1. Iulian Neagu, Ghidul explicativ al principalelor ANALIZE MEDICALE.
  2. Harrison, Principiile medicinei interne, Ediţia XIV, Editura Teora,2002.

 

 

 

Articolul precedentVitamina B6 (piridoxina)
Articolul următorHDL- colesterol
Clinical Content Manager în cadrul echipei Be-Healthy cu atribuții privind realizarea și moderarea materialelor științifice și articolelor cu conținut medical destinate pacienților sau specialiștilor în sănătate. În prezent este studenta anul V în cadrul Facultății de Medicină Generală, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, având experiență editorială ca blogger cu profil de healthy living și competențe obținute prin programele de studii pedagogice și management medical.