Insuficiența renală acută – cauze, simptome, diagnostic și tratament

Insuficienta renala acuta
Insuficienta renala acuta

Insuficiența renală acută (IRA) este o degradare rapidă a funcției renale în zile sau săptămâni, determinând o acumulare de produși cu azot în sânge (azotemie).

Cauze

Cauzele insuficienței renale acute sunt: prerenale, renale și postrenale. În toate cazurile, creatinina și ureea cresc în sânge pe durata mai multor zile, iar tulburările fluidelor și electroliților apar. Cele mai serioase tulburări sunt hiperkaliemia, hiperfosfatemia, hipocalcemia și acidoza.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică
  • Cauze prerenale: depleția de volum LEC (lichid extracelular), debit cardiac redus, rezistență vasculară sistemică redusă, rezistență vasculară crescută.
  • Cauzele renale: leziune tubulară acută, glomerulonefrită acută, nefrita tubulointerstițială acută, nefropatie vasculară acută.
  • Cauzele postrenale: obstrucție tubulară, obstrucție uretrală, obstrucție vezicală.

Semne și simptome

Inițial, creșterea în greutate și edemele periferice pot fi singurele manifestări. Mai târziu, pe măsură ce se acumulează produșii azotați în sânge, simptomele uremiei, ca anorexia, greața și vărsăturile, slăbiciunea, spasmele mioclonice, convulsiile, confuzia, coma, asterixisul (tulburare neurologică caracterizată prin contracții musculare bruște și scurte, datorită unei obstrucții intermitente a tonusului muscular) și hiperreflexia pot fi prezente la examinare.

Durerea toracică, manifestări ale tamponadei pericardice, frecătura pericardică pot apărea dacă pericardita uremică este prezentă. Acumularea de lichid în plămâni poate să determine dispnee și raluri crepitante la auscultație.

Urina poate să fie închisă la culoare în glomerulonefrită sau în mioglobinurie. O vezică urinară palpabilă poate fi prezentă în cazul unei obstrucții a colului vezical.

        

Diagnostic

Insuficiența renală acută  este suspicionată când producția de urină scade sau ureea și creatinina serică se măresc. Evaluarea ar trebui să determine prezența și tipul de insuficiența renală acută și să cerceteze cauza de bază.

Testele sanguine includ, în general, hemograma, ureea, creatinina, electroliții. Testele urinare includ concentrațiile de sodiu și creatinină ca și analiza microscopică a sedimentului. Depistarea și tratarea precoce a bolii crește șansele vindecării a insuficienței renale.

 

Prognostic insuficiența renală acută 

Deși multe cauze sunt reversibile dacă sunt diagnosticate și tratate din timp, rata globală a supraviețuirii rămâne de aproximativ 50% deoarece mulți pacienți cu insuficiență renală acută au boli de bază grave.

 

Tratament insuficiența renală acută 

  • de urgență: se adresează complicațiilor amenințătoare la viață, preferabil într-o unitate de terapie intensivă.
  • măsuri generale: medicamentele nefrotoxice sunt oprite, iar dozele tuturor medicamentelor cu excreția renală sunt recalculate; sunt utile concentrațiile serice. Aportul zilnic de apă este restricționat la un volum egal cu producția de urină din ziua anterioară, plus pierderile extrarenale calculate, plus 500-1000 ml/zi pentru pierderi insensibile. Aportul de sodiu și potasiu este diminuat exceptând cazul deficitelor anterioare.

 

Profilaxie insuficiența renală acută 

Insuficiența renală acută poate fi adesea prevenită prin menținerea unui echilibru normal al fluidelor volumului sanguin și tensiunii arteriale la pacienții cu traumatisme, arsuri sau hemoragie masivă, precum și la cei care suferă intervenții chirurgicale majore. Perfuzia de soluții salină izotonă și de sânge poate fi utilă.

 

 

Bibliografie:

  1. Harrison, Manual de medicina, ediţia a18a , editura All, 2014.
  2. Le Book des ECN, Ediţia în limba română, Editura Medicală Universitară Iuliu Haţieganu, Cluj-Napoca, 2011.
  3. Manualul Merck, Ed. All, Ediţia a 18- a.