Înțelegerea raportului histopatologic (biopsia) în cancerul de sân

Teste moleculare

Biopsia de sân | Carcinom sau Adenocarcinom | In situ, Infiltrativ sau Invaziv | Ductal Invaziv, Lobular Invaziv sau cu Trăsături ductale și lobulare | Bine diferențiat sau Slab diferențiat | Gradul histologic sau gradul Nottingham sau gradul Elston | Ki-67 | Testele moleculare |

 

Biopsia de sân

După biopsia mamară, probele prelevate sunt studiate la microscop de către un medic de specialitate, numit anatomopatolog. Anatomopatologul emite în urma examinarii pieselor recoltate un raport care oferă un diagnostic pentru fiecare probă luată. Informațiile din acest raport sunt utilizate de medicul oncolog pentru a stabili terapia medicală corespunzatoare stadiului bolii.

Întrebările și răspunsurile care urmează sunt menite să vă ajute să înțelegeți limbajul medical pe care îl puteți găsi în raportul de anatomopatologie dintr-o biopsie a sânului, cum ar fi o biopsie cu ac sau o biopsie de excizie.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Biopsia cu ac presupune utilizarea unui ac  pentru a extrage o probă dintr-o zonă anormală a glandei mamare, iar biopsia de excizie constă în îndepărtarea țesuturilor anormale, adesea cu o parte din țesutul normal din jur, pentru a eita o eventuală recidivă. Biopsia de excizie este asemănătoare unui tip de intervenție chirurgicală care conservă sânii, numită sectorectomie.

Ce este carcinomul sau adenocarcinomul?

Carcinomul este un termen folosit pentru a descrie un cancer care începe în stratul mucoasei (celulele epiteliale) unui organ precum sânul. Aproape toate cazurile de cancer mamar sunt carcinoame. Majoritatea sunt de carcinoame care apar în țesutul glandular și se numesc adenocarcinoame.

 

Ce se întâmplă dacă un carcinom este infiltrat sau invaziv?

Aceste cuvinte sunt folosite pentru a arăta că cancerul nu este un cancer limitată la zona de apariție (carcinom in situ), ci este o tumoră canceroasă care a depășit zona respectivă.

Sânul normal este format din tuburi minuscule (conducte) care se termină într-un grup de sacuri (lobuli). Cancerul începe în celulele din canale sau lobuli, când o celulă normală devine o celulă canceroasă. Atâta timp cât celulele carcinomului sunt încă limitate la canalele sau lobulii sânilor, fără a se dezlipi și a crește în țesutul înconjurător, este considerat carcinom in situ (sau carcinom in situ).

 

Odată ce celulele carcinomului au crescut și s-au rupt din conducte sau lobuli, se numește carcinom invaziv sau infiltrant. Într-un carcinom invaziv, celulele tumorale se pot răspândi (metastaza) în alte părți ale corpului.

 

Ce înseamnă dacă carcinomul se numește carcinom ductal invaziv, carcinom lobular invaziv sau carcinom cu trăsături ductale și lobulare?

 

Carcinoamele mamare sunt adesea împărțite în 2 tipuri principale:

  • carcinom ductal invaziv
  • carcinom lobular invaziv,

bazat pe modul în care arată la microscop. În unele cazuri, tumora poate avea caracteristici ale ambelor și se numește carcinom ductal și lobular mixt. Un alt termen pentru carcinomul ductal invaziv este carcinomul mamar invaziv fără un tip special, deoarece este cel mai frecvent tip de carcinom mamar.

 

Atât carcinoamele ductale invazive, cât și carcinoamele lobulare invazive apar din celulele care acoperă canalele și lobulii din sân. În general, carcinoamele ductale invazive lobulare și invazive ale sânului au tratament diferit.

 

Ce înseamnă dacă raportul menționează E-cadherin?

E-cadherina este un test pe care anatomopatologul l-ar putea folosi pentru a determina dacă tumora este ductală sau lobulară. (Celulele din carcinoamele lobulare invazive sunt adesea negative pentru E-cadherină.)

Dacă raportul nu menționează E-cadherina, înseamnă că acest test nu a fost necesar pentru a spune ce tip de cancer este.

 

Ce înseamnă dacă carcinomul este bine diferențiat, moderat diferențiat sau slab diferențiat?

Atunci când sunt analizate la celulele canceroase de la microscop, anatomopatologul caută anumite caracteristici care pot ajuta la prezicerea gradului de creștere și răspândire a cancerului.

Aceste caracteristici includ:

  • aranjarea celulelor în raport între ele, indiferent dacă formează tubuli (formarea glandelor), cât de strâns seamănă cu celulele normale ale sânului (grad nuclear)
  • câte dintre celulele canceroase sunt în proces de divizare (mitotice) numara).

Aceste caracteristici luate împreună determină cât de diferențiat este cancerul (și gradul său – vezi mai jos).

 

Carcinoamele bine diferențiate care au celule cu aspect relativ normal, nu par să crească rapid și sunt aranjate în tubule mici pentru cancerul ductal și cordoanele pentru cancerul lobular. Aceste tipuri de cancer tind să crească și să se răspândească lent și au un prognostic mai bun.

Carcinoamele slab diferențiate nu au caracteristici normale, tind să crească și să se răspândească mai repede și au un prognostic mai rău.

Carcinoamele moderat diferențiate au caracteristici și prognostic între aceste două.

 

Ce este gradul histologic sau gradul Nottingham sau gradul Elston?

Aceste evaluări sunt similare cu cele descrise în întrebarea de mai sus despre diferențiere. Numerele sunt atribuite diferitelor caracteristici (formarea glandelor, gradul nuclear și numărul mitotic) observate la microscop și apoi sunt adăugate pentru a atribui gradul.

 

  • Dacă numerele se ridică la 3-5, cancerul este de gradul 1 (bine diferențiat).
  • Dacă se adaugă până la 6 sau 7, înseamnă că cancerul este de gradul 2 (moderat diferențiat).
  • Dacă se adaugă până la 8 sau 9, înseamnă că cancerul este de gradul 3 (slab diferențiat).

 

Ce înseamnă dacă Ki-67 este menționat în raportul patologic?

Ki-67 este o modalitate de a măsura cât de repede cresc și divizează celulele canceroase. Valorile mari (peste 30%) pentru Ki-67 înseamnă că multe celule se divid, astfel încât cancerul este probabil să crească și să se răspândească mai rapid.

 

Ce înseamnă dacă medicul cere un test molecular special pentru a fi efectuat pe țesutul biopsiat?

Test Mammatyper

Testele moleculare precum Mammatyper® pot ajuta la prezicerea prognosticului anumitor tipuri de cancer de sân. Dacă se face unul dintre aceste teste, rezultatele trebuie discutate cu medicul dumneavoastră curant. Rezultatele nu vă vor afecta diagnosticul, dar v-ar putea afecta tratamentul.

Ce este HER2 / neu și ce înseamnă?

HER2 / neu (adesea HER2 dar mai apare și ca ERBB2, HER2/neu, c-erbB-2,  erb-b2 receptor tyrozin kinaza 2, Receptor 2 al factorului de creștere al epidermului uman) este o proteină care favorizează creșterea în exteriorul celulelor mamare.

Este important să vă cunoașteți „starea HER2”, deoarece cancerul HER2 pozitiv este mult mai probabil să beneficieze de tratamentul cu medicamente care vizează proteina HER2.

Află mai multe despre testele moleculare speciale aici!

http://mammatyper.ro/wp-content/uploads/2017/07/Poster-Tumor-cell-content_final.pdf

https://www.nccn.org/professionals/physician_gls/default.aspx

Handbook of Communication in Oncology and Palliative Care – Oxford University Press, 2010

DeVita, Hellman and Rosenberg’s  Cancer Principles and Practice of Oncology 10th Edition