Lantigen B

| DetaliiIndicații | Doze | Contraindicații | Interacțiuni | Sarcina |
Reacții adverse | Supradoza |

Detalii Lantigen B

Denumirea comerciala: LANTIGEN B Fara-conc.
Denumirea comuna internationala: DIVERSE – Fara-conc.
Forma farmaceutica: picaturi orale. suspensie
Bucati: 1 picaturi orale. suspensie
Doza (concentratia): Fara-conc.
Forma de prezentare: CUTIE X 1 FLACON DIN STICLA INCOLORA X 18ML PICATURI ORALE SUSPENSIE
Producator: BRUSCHETTINI
Tara: Italia
Cod CIM: W13435001

Cod ATC: J07AXN3
J – antiinfectioase de uz sistemic
J07 – vaccinuri
J07AX – alte vaccinuri bacteriene

Medicamentul nu este listat.

Pret

Denumire comerciala Firma Pret
(lei)

LANTIGEN B (R) Fara-conc.
1 pic. orale. susp.                                               BRUSCHETTINI Italia       56.38

Indicații

Profilaxia şi tratamentul infecţiilor bacteriene ale tractului respirator superior (rinite, rinofaringite, sinuzite, tonsilite, bronşite).

Doze

Adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta peste 10 ani

Se recomandă administrarea sublinguală a unei doze (15 picături, obţinute prin presarea de două ori a picurătorului) de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara.

Copii cu vârsta cuprinsă între 3 luni şi 10 ani

Se recomandă administrarea sublinguală a unei doze (7-8 picături, obţinute printr-o singură presare a picurătorului) de două ori pe zi, dimineaţa şi seara; ca alternativă, se poate administra o singură doză, corespunzând la 15 picături, dimineaţa, înainte de masă.

Mod de administrare

Picăturile trebuie menţinute sublingual, timp de câteva minute, fără a fi înghiţite, pentru a permite suspensiei să se dizolve în secreţia salivară, facilitând absorbţia medicamentului.

La copii foarte mici este posibil să se utilizeze Lantigen B în timpul somnului, prin administrarea picăturilor între buza şi gingia de jos.

Durata tratamentului

La adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta peste 10 ani, se recomandă administrarea a două flacoane (36 ml), conform recomandărilor de dozaj descrise mai sus.

La copii cu vârsta cuprinsă între 3 luni şi 10 ani, se recomandă administrarea unui flacon (18 ml), conform recomandărilor de dozaj descrise mai sus.

Între curele de tratatment se recomandă o pauză de 2- 3 săptămâni.

Tratamentul se repetă prin administrarea unui flacon la adulti şi a unei jumatăţi de flacon la copii, conform aceloraşi recomandări de dozaj.

Pentru asigurarea şi consolidarea protecţiei în timpul sezonului rece este necesară iniţierea ciclului terapeutic în septembrie şi repetarea tratamentului la începutul lunii ianuarie.

Contraindicații

Hipersensibilitatea la substanţele active sau la oricare dintre excipienţi.

Atenționări

Similar tuturor vaccinurilor, administrarea Lantigen B trebuie amânată în cazul subiecţilor cu boală febrilă acută, de intensitate moderată sau severă.

Lantigen B nu asigură protecţie împotriva altor serotipuri de Streptococcus pneumoniae decât cel inclus în vaccin şi nici împotriva altor microorganisme care determină boli invazive sau otită medie.

Pacienţii cu un răspuns imun diminuat, indiferent dacă acest lucru este determinat de un tratament imunosupresor, de un defect genetic, de infecţii cu HIV sau altor cauze, pot prezenta un răspuns scăzut la tratament.

Componenta HIB a vaccinului nu protejează împotriva bolilor datorate altor serotipuri capsulare de

Haemophilus influenzae, altele decât serotipul b.

Lantigen B conţine tiomersal care poate provoca reacţii alergice.

În cazul apariţiei reacţiilor alergice, tratamentul trebuie oprit şi se instituie tratament simptomatic şi de susţinere a funcţiilor vitale.

Interacțiuni

Nu se cunosc.

Sarcina

Nu sunt disponibile date clinice cu privire la utilizarea la gravide. Studiile efectuate la animale nu au evidenţiat niciun efect nociv, direct sau indirect, asupra sarcinii, dezvoltării embrionare/fetale, naşterii sau dezvoltării post-natale.

În ceea ce priveşte alăptarea, nu au fost efectuate studii specifice şi nu au fost raportate date până în prezent.

Ca urmare, administrarea medicamentului la gravide sau la femeile care alăptează trebuie efectuată cu precauţie, numai după evaluarea raportului beneficiu matern/risc fetal.

Conducere auto

Lantigen B nu are nicio influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse

Au fost raportate tulburări gastro-intestinale (greaţă, dureri abdominale, vărsături), reacţii cutanate (erupţii cutanate, urticarie) şi tulburări respiratorii (tuse, dispnee, astm bronşic) precum şi manifestări generale (febră, oboseală, reacţii alergice).

În cazul tulburărilor gastro-intestinale persistente, tratamentul trebuie întrerupt.

În cazul apariţiei reacţiilor cutanate persistente şi tulburărilor respiratorii, tratamentul trebuie întrerupt. După prima administrare poate să apară o uşoară accentuare a simptomelor (frison, rinoree). În general, aceste reacţii adverse sunt rare, de intensitate uşoară şi autolimitante.

Supradoze

Până în prezent nu s-a raportat niciun caz de supradozaj cu Lantigen B.

Proprietăți farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutică: alte vaccinuri bacteriene, codul ATC: J07AXN3

Lantigen B se prezintă ca o suspensie de antigene bacteriene (obţinute printr-un proces de autoliză sub condiţii controlate). Aceste antigene bacteriene sunt cel mai frecvent responsabile de infecţiile respiratorii (S. pneumoniae, S. pyogenes, B. catarrhalis, S. aureus, H. influenzae, K. pneumoniae).

Administrarea sublinguală determină o stimulare a răspunsului imun local. Absorbţia antigenelor bacteriene la nivelul mucoasei oro-faringiene determină o creştere a concentraţiei salivare a imunoglobulinelor clasa A ( IgA-S), produse de către plasmocitele submucoasei. Importanţa imunoglobulinelor clasa A în protecţia suprafeţei tractului respirator este cunoscută din datele din literatură.

Numeroasele studii clinice in vitro au demonstrat faptul că acţiunea farmacologică a medicamentului este o acţiune imunostimulatoare cu următoarele efecte:

  • restabileşte funcţia normală a PMN-neutrofile afectate;
  • creşterea producerii de interleukină-1 în culturile de celule mononucleare;
  • acţionează ca activator al limfocitelor policlonale cu activitate similară cu “pokeweed mitogen”
  • stimulează activ producerea de IgM în culturile de limfocite; Studiile in vivo au demonstrat faptul că Lantigen B:
  • creşte concentraţia salivară şi plasmatică a IgA, IgM, IgG;
  • reduce frecvenţa şi intensitatea episoadelor infecţioase.

Proprietăți farmacocinetice

Evaluarea proprietăţilor farmacocinetice nu este necesară în cazul vaccinurilor.

Date preclinice de siguranţă

Toxicitatea acută: DL50 nedetectabilă. Administrarea orală a unei doze de 50 ml/kg şi zi, precum şi administrarea intraperitoneală a unei doze de 25 ml/kg şi zi nu determină niciun efect toxic.

Toxicitate după administrarea de doze repetate: administrarea unor doze de până la 5920 mg/kg şi zi, timp de 26 de săptămâni, este bine tolerată. Medicamentul nu este iritant în cazul aplicarii în sacul conjunctival. S-a demonstrat lipsa toxicităţii pre sau postnatale. Nu are acţiune farmacologică directă sau indirectă la nivelul musculaturii netede a diferitelor organe.

Studiile de toxicitate după administrarea de doze repetate au arătat ca medicamentul nu determină efecte toxice sistemice.

Articolul precedentLANOXIN, tablete
Articolul următorLedaga