Legioneloza – cauze, simptome, diagnostic, tratament

Bacteria Legionella Pneumophila
Bacteria Legionella Pneumophila

Ce este Legioneloza?

Legioneloza reprezintă o infecție cauzată de specii de bacterii din genul Legionella, cel mai frecvent fiind Legionella pneumophila.

Anual în SUA se întâlnesc  8000-18000 de cazuri de Legioneloză.

Cauze – Legioneloza

Agentul cauzal este bacilul gram – negativ din specia Legionella. Cel mai des, este întâlnită Legionella pneumophila. Aceasta se întâlnește în sol și ape, dar cauzează mai rar înfecții. În încăperi aceasta se multiplică în toate tipurile de sisteme de apă, conductele de distribuire a apei potabile ( robinete, dușuri ), aparatele de aer condiționat etc.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Transmiterea are loc prin inhalarea aerosolilor sau apei contaminate cu Legionella pneumophila. Temperatura de creștere a Legionellei este între 20 și 40 oC. La o temperatura mai mică de 20 oC acestea se află în stare latentă, iar la o temperatură mai mare de 60 oC bacteriile mor.

Nu se transmite direct de la om la om.

Simptome  – Legionella

Legioneloza se manifestă clinic prin două sindroame :

 • Boala legionarilor ce reprezintă o pneumonie bacteriană acută. Aceasta debutează rapid cu anorexie, stare de rău generală, mialgie, dureri de cap, febră ce crește rapid, progresând până la pneumonie care se poate finisa cu insuficiență respiratorie. Tusea  de la inceput este seacă, iar mai târziu devine purulentă sau chiar cu striuri de sânge ( hemoptizie). Durerea toracică poate fi de tip pleuritic când în proces este implicată pleura sau non- pleuritică. Din simptomele gastrointestinale aproximativ 50 % din pacienți manifestă diaree și 10-30 % acuză greață, vomă, dureri abdominale. Unii pacienți prezintă simptome de afectare a sistemului nervos central – confuzie, depresie, dezorientare, halucinații, delir.
 • Febra Pontiac – boală asemănătoare gripei cu recuperare spontană după 2-5 zile.

Nu toate persoanele expuse la Legionella se îmbolnăvesc . Probabilitate mai mare de a dezvolta boala o au persoanele cu următorii factori de risc :

Perioada de incubație pentru boala legionarilor este de 2 – 10 zile, iar pentru febra Pontiac – 24 – 48 de ore.

Diagnostic – Legioneloza

Boala legionarilor este similară cu alte tipuri de pneumonie. Pentru diferențierea pneumoniei cauzate de Legionella pneumophila de alte tipuri de pneumonie se utilizează cultura sputei și testarea antigenului urinar, PCR, imunofluorescența directă.

 • Examenul sputei constă din prelevarea sputei din căile respiratorii inferioare ( lavaj bronhoalveolar) și aplicarea acesteia pe medii selective. Este necesar recoltarea sputei înainte de a administra un antibiotic. Prin cultură este posibil identificarea atât a Legionelei pneumophila cât și a altor specii. Această tehnică este dificilă, este necesar de mai mult de 5 zile pentru a crește cultura, iar rezultatele sunt influențate de utilizarea antibioticului.
 • Testul de detectare a antigenului urinar este cel mai des utilizat și reprezintă indentificarea moleculelor ale bacteriei Legionella în urină. Dacă testul este pozitiv  și pacientul are manifestări caracteristice penumoniei atunci se consideră diagnosticul de boala legionarilor. Testul poate fi pozitiv și după câteva săptămâni chiar și cu antibioticoterapie. Acest test este specific pentru cea mai frecventă specie care este întâlnită ( Legionella pneumophila). Astfel dacă testul este negativ  este posibil ca boala să fie cauzată de alte specii de legionela potențial patogene.
 • Imunofluorescență directă – sensibilitatea pentru detectarea pneumophila este de 70 % , iar specificitatea este de  aproximativ 99 % .
 • Teste moleculare ( PCR) – Are o sensibilitate de 95 – 99 % , iar specificitate de 99 %.

Indicații pentru efectuarea testelor pentru Legioneloză :

 1. Pacienții care au eșuat un tratament ambulatoriu cu antibiotice pentru pneumonia comunitară
 2. Pacienții cu pneumonie severă în special, ce necesită terapie intensivă
 3. Pacienții imunocompromiși cu pneumonie
 4. Pacienții care au călătorit cu 10 zile înainte de a debuta simptomele
 5. Pacienții cu pneumonii în cazul unei epidemii de Legioneloză

Tratament – Legioneloză

Tratamentul Legionelozei constă în administrarea atibioticelor care sunt capabile de a forma o concentrație mare intracelularămacrolide, chinolone, tetracicline etc.

Pentru copii la care se suspectă sau a fost diagnosticată infecția cu legionella se administrează azitromicină. Dacă nu este răspuns la monoterapie se administrează adițional rifampicina, în cazuri severe.

Pentru maturi cu boală severă se recomandă administrarea fluorchinolonelor cum sunt levofloxacina, moxifloxacina.

Dacă se utilizează azitromicina durata terapiei se recomandă a fi 5 -10 zile.  Dacă se utilizează alte tipuri de medicamente durata terapiei este de 2- 3 săptămâni.

Prevenire – Legioneloza

Nu există vaccin pentru prevenirea infecției cu Legionella.

Este important determinarea surselor de apă contaminate. Ca măsuri de dezinfecție eficientă este supraîncălzirea apei și spălarea sub șuvoi. Apa trebuie să fie încălzită la până la o temperatură de 70-80 oC  și spălarea pentru cel puțin 30 de minute. O altă metodă eficientă este utilizarea cuprului comercial și ionizarea cu argint.

Bacteriile se dezvoltă în apa stagnată astfel este necesar evitarea acesteia.

Curățarea și dezinfectarea meticuloasă a sistemelor de apă, bazinelor, spa- urilor sunt metode de prevenire de rutină în fiecarea încăpere.

Bibliografie

https://emedicine.medscape.com/article/220163-overview

Fauci E. Braunwald K. J. Isselbacher J. D. Wilson J. B. Martin D. L. Kasper S. L. Hauser D. L. Longo. Harrison – Principiile medicinei interne. Ediția a XIV- a. Editura Teora. 2003

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/legionnaires-disease/symptoms-causes/syc-20351747