Lupusul eritematos sistemic – simptome, metode de diagnostic și tratament

Femeie cu puncte rosii pe fata in forma de fluture - Lupus
Femeie cu puncte rosii pe fata in forma de fluture - Lupus

Lupusul eritematos sistemic este o boală inflamatorie a cărei cauză nu este cunoscută. Țesuturile și celulele sunt distruse de către autoanticorpii patogeni și complexele imune. Cea mai mare frecvență a acestei boli, aproximativ 90% este întâlnită în rândul femeilor, dar pot fi afectați atât bărbații, copiii cât și vârstnicii [2].   Această boală are o prevalență mai mare în mediu urban și este mai frecvent la negrii decât la albi și populația hispanică și asiatică [1].

Este o boală autoimună, care corespunde unei activări a imunității, a sistemelor de apărare împotriva propriului organism.Un procent de 10% din cazuri, lupusul eritematos este determinat de medicamente [2].

Simptome

  • Afectarea articulațiilor (poliartrită)
  • Afectarea pielii cu roșeață sau eritem
  • Afectarea rinichilor care poate duce până la insuficiență renală
  • Afectarea creierului cu tulburări psihice și crize convulsiv
  • Afectarea inimii care duce la pericardită,tromboze și miocardită
  • Afectarea sângelui, a splinei și a plămânilor [3].

Diagnostic

Datorită existenței unor manifestări specifice, Asociația Americană pentru Reumatism a publicat criteriile de diagnosticare a lupusului eritematos. Lupusul eritematos poate fi confundat cu dermatitele de diferite forme artrita reumatoidă, cu bolile hematologice și neurologice cum este scleroza multiplă sau epilepsia.

Lupusul care este indus medicamentos cu procainamida, izoniazida, clorpromazina, metildopa, chinidina, interferon alpha sau cu contraceptive orale pot determina un sindrom asemănător lupusului. Diagnosticul de lupus este confirmat dacă sunt prezenți anticorpii antinucleari, aceștia reprezintă cel mai bun test screening. Dacă substratul pentru acest test conține nuclei umani, atunci mai mult de 95% din pacienții cu lupus vor fi pozitivi [3].

 Tratament 

În funcție de forma bolii se utilizează medicamente antiinflamatoare, cum ar fi clorochina și hidroxiclorochină, corticoizi și imunosupresoare atunci când sunt afectate organele interne [2].

 

Bibliografie:

  1. Longo, Fauci, Kasper, Hauser, Jameson, Loscalzo, Harrison Manual de Medicină, Ediția a -XVIII-a, Editura All, București, 2016 p 2062-2065
  2. Prudhomme Ch., Ivernois J.,1000 de Boli, Editura Orizonturi,Vol.2, București 2012, p 282-283
  3. www.mayoclinic.org/diseases-conditions/precocious-puberty/symptoms-causes/syc-20351811.