Maduva osoasa – definitie

Maduva osoasa – reprezintă este un ţesut moale prezent in toate oasele la nastere și care se află la adult în oasele mari şi late ale corpului şi are rol de a produce celulele stem din care se dezvoltă apoi celulele sângelui.  Funcție de producere se concentrază la adult în oasele bazinului, umărului, toracelui și rahisului. Măduva osoasă conține o multitudine de celule stem hemopoietice  în diverse stadii de dezvoltare (celule grăsoase și toate descendentele care vor da naștere celulelor sângelui circulant).
Măduva osoasă constituie aproximativ patru procente din totalul greutății corporale (aprox. 3.2 kg la un individ adult normal la greutate standard de 80 de kg). Produce zilnic miliare de celule și s-a demonstrat ca acestea se pot dezvolta nu numai ca hematocite, ci si ca celule ale altor tipuri de țesuturi: osteocite si condrocite, celule fibroase, miocite, celule hepatice și celule nervoase. Măduva osoasă normala permite regenerarea celulelor sangvine datorită rezervei de celule-suse.
Prin punctie realizata în stern sau printr-o biopsie efectuata la nivelul crestei iliace posterioare maduva osoasa poate fi explorată și studiată .
Bolile maduvei osoase pot fi clasificate în :
– Aplaziile  (o leziune a celulelor suse)
– Bolile cauzate de toxine sau de un deficit de vitamine care împiedică dezvoltarea normala a celulelor măduvei (medicamente,benzenul, carenta in acid folic, lipsa in vitamina B12)
– Proliferarile anormale celulare  (leucemie, mielom etc.).
Fibroza măduvei – mielofibrozelor (cresterea rețelei de colagen situată în jurul celulelor suse)

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică