Malnutriția protein-calorică

Aportul insuficient de proteine duce la scăderea masei  musculare și a țesutului adipos. Malnutriția protein-calorică (MPC) este prezentă în două situații: la populația în curs de dezvoltare, unde poate avea caracter endemic și în cazul unei foamete. Factorii socio-economici au un rol important, lipsa unei proteine de calitate și folosirea unei proteine cu valoare biologică scăzută duce la probleme mari de sănătate. La copii, din cauza unei situații economice precare, poate să fie prezent sindromul Marasmul caracterizat prin pierderea țesutului adipos, oprirea creșterii și pierdere generalizată de proteine. Sindromul Kwashiorkor, se manifestă tot la copii, prin creștere insuficientă, edeme, încărcare grasă a ficatului, hipoalbuminemie și conservarea grăsimilor subcutanate.

În cazul popoarelor dezvoltate malnutriția apare la persoanele cu o stare de nutriție proastă în prezența unei boli cronice.

Epidemiologie

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Prevalența crescută este în rândul copiilor preșcolari din țările în curs de dezvoltare, infecțiile gastro-intestinale duc la agravarea malnutriției și parazitozele joacă un rol important în majoritatea zonelor cu probleme.

Fiziopatologie

În cazul unui aport energetic scăzut, organismul prin intermediul hormonilor metabolici pune în mișcare acizi grași liberi din țesutul adipos și aminoacizii din mușchi pentru procesele oxidative necesare în organism. În consecință țesutul adipos și masa musculară scad, în prima săptămână, se poate pierde până la 5 Kg. Când aportul de proteină este mai mic decât aportul energetic minimal, caz în care glucoza este suportul de bază în alimentație (alimentația parenterală) atunci crește nivelul de insulină și încetinește procesul de lipoliză. Înfometarea nu duce direct la moarte, dar o induce pe aceasta în mod lent, înfometarea într-un context de efort intens este mult mai letală.

Manifestări clinice

  • Malnutriția protein-calorică ușoară și moderată în această fază copiii prezintă un deficit de înălțime și ponderal, iar la adult se manifestă cu pierdere în greutate. În absența unei patologii renale raportul dintre creatinina /24 h și înălțimea reprezintă un indicator sensibil. Nivelul seric de prealbumină, albumină și transferină sunt scăzute.
  • Malnutriția protein-calorică severă Diminuarea masei musculare este vizibilă în cadrul examenului obiectiv, țesutul celular subcutanat este absent. Senzația de frig, fatigabilitatea, pielea uscată și faciesul suferind sunt aspecte evidente; temperatură joasă, puls micșorat și tensiunea mică în stadiile avansate. În sânge volumul sangvin, albumina serică, transferina, hematocritul și limfocitele sunt scăzute. Rata metabolică și glicemia este scăzută. Atrofia tractului gastro-intestinal cu malabsorție și intoleranță este frecventa. Imunitatea mediată celular este mult scăzută, vindecarea plăgilor este lentă. Funcția de reproducere este afectată, nou-născuții sunt opriți în evoluție.

 

Tratament

În cazul malnutriției protein-calorice ușoară și moderată este indicat creșterea aportului de proteine în paralel cu administrarea de vitamine, oligoelemente și minerale. În cazul în care există o malnutriție protein-calorică severă echilibrul este mult mai dificil de făcut, febra și infecția trebuie stăpânite alături de intervenție rapidă cu alimentație enterală sau parenterală. O introducere precoce de alimente poate duce la diaree și generează dezechilibrul electrolitic.

 

Bibliografie:

  1. Harrison, Principiile medicinei interne, Ediţia XIV, Editura Teora,2002.
  2. https://search.medscape.com/search/?q=protein-caloric%20malnutrition
  3. http://www.nutritionmd.org/health_care_providers/general_nutrition/protein_malnutrition.html