Mammatyper – test de diagnostic validat ca predictor pentru răspunsul după chimioterapia neoadjuvantă la pacienții cu cancer de sân

Test Mammatyper

Studiu MammatyperAvantaje test Mammatyper | Rezultate studiu | Despre test Mammatyper

Studiu Mammatyper

Conform unui studiu clinic de evaluare a performanței testului MammaTyper realizat de BioNTech Diagnostics GmbH și prezentat la European Society for Medical Oncology (ESMO) s-a demonstrat că acesta ar putea fi utilizat ca un predictor valabil al probabilității remisiunii patologice complete după tratamentul chimioterapic neoadjuvant

Pentru acest studiu s-au utilizat eșantioane din grupele de încercare TECHNO și PREPARE pentru a valida un scor predefinit  integrând măsurători mRNA extrem de standardizate ale:

  • ERBB2 (HER2),
  • ESR1 (ER),
  • PGR (PR)
  • MKI67 ( Ki-67)

Avantaje test Mammatyper

Scorul permite predicția răspunsului patologic complet (pCR) după chimioterapia neoadjuvantă (NACT) bazată pe biopsia pre-tratament. Testul separă cu precizie pacienții cu o rată bună de răspuns de pacienții cu probabilitate scăzută de răspuns la polichimioterapie pentru care poate fi luat în considerare un tratament diferit de chimioterapia neoadjuvantă sau un tratament suplimentar post-neoadjuvant.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

În plus, s-a demonstrat că măsurarea standardizată a mRNA ERBB2, ESR1, PGR și MKI67 este comparabilă cu determinarea markerilor la nivelul IHC și este asociată puternic cu răspunsul la chimioterapia neoadjuvantă (NACT), precum și cu rezultatul pe termen lung.

În cadrul grupului de pacienți HER2 pozitivi din studiul TECHNO mRNA ERBB2 a prezis pCR în subgrupul probelor ESR1 pozitive și pot transporta informații suplimentare care pot ajuta la predicția mai bună a răspunsului bazat pe biopsia pre-tratament.

„Realizarea unui răspuns patologic complet (pCR)  după NACT în cancerul de sân  este asociat puternic cu supraviețuirea pe termen lung fără boală. Deși impactul prognostic al răspuns patologic complet (pCR)   asupra diferitelor subtipuri de cancer de sân poate varia, realizarea răspuns patologic complet (pCR)   rămâne un factor important în luarea deciziilor clinice ”, a declarat prof. Dr. med. Sibylle Loibl, CEO al GBG Forschungs GmbH.

Procedurile fiabile pentru predicția răspuns patologic complet (pCR)   înainte de tratament sunt limitate, deoarece predictorii actuali ai răspunsului patologic complet (pCR)   precum imagistica, parametrii clinici și histopatologici pot avea nevoie de îmbunătățiri înainte de implementarea în rutina clinică.

Rezultate

Studiile au demonstrat că testul MammaTyper, cu evaluările sale exacte și reproductibile ale nivelurilor de mRNA HER2, ER, PR și KI-67 din biopsia pre-tratament, ar putea fi utilizat ca un predictor valabil al probabilității remisiunii patologice complete după tratamentul chimioterapic neoadjuvant.

Un model de predicție standardizat a fost utilizat cu succes în combinație cu alți factori clinici-patologici care facilitează identificarea pacienților care cel mai probabil nu vor răspunde la chimioterapia neo-adjuvantă și, prin urmare, îi ajută pe clinicieni să decidă asupra abordării terapeutice.

Despre MammaTyper

MammaTyper este un test de diagnostic molecular in vitro pentru detectarea cantitativă a stării expresiei ARNm a genelor ERBB2 (HER2), ESR1 (ER), PGR (PR) și MKI67 (marker de proliferare Ki-67) la țesutul tumoral al pacienților de sex feminin cu cancer de sân invaziv nou diagnosticat. Testul a fost validat pentru ARN total extras din probe de țesut sau biopsii.

MammaTyper este utilizat pentru tipizarea moleculară a țesutului cancerului de sân conform clasificării St Gallen (2013) în luminal A, luminal B (negativ HER2), luminal B (HER2 pozitiv), HER2 pozitiv (non-luminal) și triplu negative (tumori ductale) și oferă împreună cu alți factori patologici clinici posibilitatea îmbunătățirii semnificative a diagnosticului și a tratamentului pacienților femei cu cancer de sân.

Unde se poate efectua Mammatyper?

Testul poate fi efectuat în laboratoarele Synevo, Biloclinica și la Institutul Oncologic din Iași. MammaTyper poate fi utilizat la toate femeile cu cancer de sân recent diagnosticat și oferă rezultatele în aceeași zi.