Medicamentele care pot duce la creșterea tensiunii arteriale

Care sunt medicamentele la liber sau pe rețetă ce pot duce la creșterea tensiunii arteriale?

Este important pentru toți cei care au hipertensiune arterială dar și pentru cei care au tensiunea normală să cunoască faptul că unele medicamente pot determina creșterea tensiunii arteriale. Acesta este motivul pentru care trebuie să întrebi medicul care sunt efectele și interacțiunile medicamentoase care ți-ar putea influența tensiunea arterială.

Enumerăm printre cele mai utilizate tipuri de medicamente care pot induce creșterea tensiunii arteriale: anumiți  steroizi sau hormoni sexuali, unele antidepresive, ciclosporina , fenilpropanolamina din pastilele de slăbit, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, antiacide cu conținut ridicat de sare – clorură de sodiu, supresori ai apetitului, decongestionante nazale, eritropoietina.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Mai există substanțe și în afara medicamentelor care pot crește tensiunea arterială: alcoolul, lemnul dulce natural sau adăugat în tutunul masticabil, cofeina, nicotină.

Cele mai cunoscute modalități de creștere a tensiunii determinat de substanțele de mai sus sunt:

  • creșterea retenției de apa și sodiu la nivelul rinichiului și o creștere a nivelului volumului de lichide în organism
  • creșterea activității sistemului nervos simpatic cu un puls ridicat și o contracție a musculaturii vaselor mici (arteriolelor)

Multe medicamente de răceală conțin efedrină, pseudoefedrină, fenilefrină sau fenilpropanolamină determină la nivelul mucoasei nazale o contracție a arteriolelor și scăderea secreției de mucus însă efectul este în mare parte local. Utilizarea unor doze foarte mari de produse decongestionante nazale pot conduce la creșterea tensiunii arteriale și puls accelerat dar acestea nu sunt semnificative.

Consumul de produse pentru răceala și gripă care conțin substanțele de mai sus cu administrare oral[ pot conduce la hipertensivi mai ales la creșterea semnificativă a tensiunii arteriale.

Antiinflamatoarele nesteroidiene utilizate frecvent în răceală cum ar fi aspirina, ibuprofenul, Advil, Nurofen, Voltaren pot afecta tratamentul antihipertensiv prin inhibarea acțiunii prostaglandinelor (au efect vasodilatator). Astfel poate crește retenția de sodiu și apă mai ales la persoanele în vârstă și cu probleme renale care au un risc major de hipertensiune. Inclusiv paracetamolul poate afecta funcția renală când este utilizat în doze mari cauzând hipertensiune arterială.

Este important să discutați cu medicul interacțiunile medicamentelor prescrise asupra tensiunii tensiunii arteriale.