
Melanomul malign, cunoscut și sub denumirea de cancerul negru al pielii, este o afecțiune neoplazică care se dezvoltă din melanocitele localizate în zonele anatomice pigmentate (tegumente, sistemul nervos central, ochi, mucoasa orală sau genitală, conjunctiv).
Melanomul malign este considerat ca fiind cea mai gravă afecțiune canceroasă a pielii și rezultă din malignizarea melanocitelor care sunt localizate în regiunile anatomice ale organismului intens pigmentate. Melanocitele sunt celule pigmentare cu rol în elaborarea melaninei (pigment melanic). Cu cât gradul de invadare a dermului este mai mare cu atât riscul de metastazare este mai crescut.
Studiile au arătat că aproximativ 50% din melanoamele maligne s-au dezvoltat pe fondul alunițelor tegumentare pigmentate.
În Europa sunt depistate anual 10 cazuri de melanom malign raportat la 100 000 de locuitori. În Statele Unite ale Americii în fiecare an sunt diagnosticate aproximativ 50 000 de persoane cu melanom malign. Incidența maximă a melanomului malign este înregistrată în Australia, unde în fiecare an din 100 000 de locuitori, aproximativ 17 persoane sunt diagnosticate cu melanom malign.
Melanomul malign este mult mai frecvent întâlnit în rândul persoanelor de sex feminin. Melanomul maligne este localizat cel mai frecvent la nivelul extremităților la femei, iar la bărbați pe torace.
Incidența medie a melanomului malign este în jurul vârstei de 50 de ani, boala fiind mult mai frecvent întâlnită în rândul persoanelor adulte. [1], [2], [3], [4]
Etiologie
Dintre factorii de risc implicați în apariția melanomului malign amintim:
- Expunerea îndelungată la soare
- Persoanele cu tenul alb, păr blond și ochi albaștri
- Factorul genetic
- Prezența a numeroși nevi pigmentari
- Persoanele diagnosticate cu sindromul nevului displazic
- Nevii pigmentari de dimensiuni crescute
- Lentigo malign
- Rasa albă. [1], [3], [4]
Simptomatologie
Melanomul malign este lipsit de un tablou clinic specific. Persoanele diagnosticate cu melanom malign pot acuza simptome clinice generale precum astenie, fatigabilitate, paloare, scădere ponderală etc. De multe ori manifestările clinice care apar sunt datorate apariției metastazelor în organele aflate la distanță de leziunea tumorală inițială.
Singurul semn clinic specific melanomului malign este apariția unei leziuni tegumentare închisă la culoare, cu formă și dimensiuni variabile, localizată pe piele, conjunctivă, la nivelul trunchiului, la nivelul extremităților, pe suprafața mucoasei genitale, anorectale sau orale, la nivelul scalpului, în regiunea axilară și în spațiul interdigital. De asemenea, poate fi observată modificarea aspectului și a dimensiunilor nevilor pigmentari prezenți la nivelul pielii. [1], [3], [4]
Diagnostic
Diagnosticul de melanom malign se pune pe baza semnelor clinice și a investigațiilor paraclinice (biopsie și examen histopatologic al formațiunii tumorale, biopsie ganglionară, determinarea lactat-dehidrogenazei și a proteinei S100).
Investigații paraclinice:
- Biopsia și examenul histopatologic al formațiunii tumorale permit identificarea celulelor canceroase în structura fragmentelor tumorale excizate.
- Biopsia ganglionară este utilă pentru a identifica apariția metastazelor ganglionare.
- Determinarea lactatdehidrogenazei și a proteinei S100 este utilă pentru diferențierea melanomului malign de alte tipuri de tumori maligne ale pielii.
- Radiografia pulmonară permite identificarea metastazelor pulmonare.
- Ecografia abdominală este utilă pentru decelarea metastazelor hepatice.
- Tomografia computerizată permite depistarea metastazelor ganglionare, hepatice, pulmonare sau cerebrale. [1], [3], [4]
Management terapeutic
Tratamentul de elecție recomandat este intervenția chirurgicală de îndepărtarea a formațiunii tumorale în totalitate (tumorectomie), dacă acest lucru este posibil, însoțită de limfadenectomie (îndepărtarea chirurgicală a grupelor de ganglioni limfatici invadați sau care prezintă riscul de a fi invadați prin extinderea leziunilor tumorale).
În caz de apariție a metastazelor, dacă acestea sunt de dimensiuni reduse, se recomandă extirparea chirurgicală. În cazul apariției leziunilor metastatice se recomandă tratamentul radioterapic și chimioterapic (acesta având rol paliativ, de ameliorare a calității vieții bolnavului). Dintre medicamentele citostatice administrate în cazul melanomului malign, amintim: Cisplatin, Carboplatin, Dacarbazină, Paclitaxel, Docetaxel, Lomustin, Bleomicin, Vincristină, Vinblastină. Meidcamentele citostatice pot fi administrate singure, sub formă de monoterapie sau în asociere, sub formă de polichimioterapie. [1], [2], [3], [4]
Bibliografie:
- Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, 2014
- Longo, Fauci, Kasper, Hauser, Jameson, Loscalzo, HARRISON Manual de Medicină, Ediția a-XVIII-a, Editura All, 2016
- Malignant Melanoma, link: http://emedicine.medscape.com/article/280245
- Melanoma Skin Cancer, link: https://www.cancer.org/cancer/melanoma-skin-cancer.html