Menținerea unei sarcini sănătoase

Sănătatea sarcinii

Sănătatea mamei este esențială pentru sănătatea bebelușului ei. Femeile însărcinate au o probabilitate mai mică ca să dezvolte complicații în perioada sarcinii în cazul în care care mănâncă sănătos și efectuează mișcare fizică în mod regulat, împreună cu frecventarea programelor de îngrijire prenatală. Aceste femei au șansa de a avea un copil sănătos.

Nutriția
Respectarea unui regim alimentar indicat de nutriționist pe perioada sarcinii se asociază unei bune dezvoltări a creierului fetal, unei greutăți corespunzătoare la naștere și scăderea riscului de apariție a malformațiilor congenitale fetale.
O alimentație echilibrată va reduce, de asemenea, riscul de apariție a anemiei și a manifestărilor clinice neplăcute apărute în perioada sarcinii, precum oboseala și grețurile matinale. Se zice că alimentația sănătoasă menține starea de bine a mamei, poate ameliora travaliul și poate îmbunătăți actul nașterii.
O dietă echilibrată în timpul sarcinii include:
Proteine
Vitamina C
Calciu
 Fructe și legume
 Cereale integrale
 Alimente bogate în fier
 Grăsimi alimentare, în cantități adecvate
Acid folic.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Creșterea în greutate
Cel mai ușor mod de a-ți satisface nevoile alimentare este consumul zilnic a unei varietăți de alimente, din fiecare categorie câte un aliment.
Multe femei sunt preocupate de kilogramele în plus care le vor câștiga pe perioada sarcinii. Dacă greutatea ta înainte de sarcină a fost cuprinsă în limitele normale, greutatea în timpul sarcinii va crește cu 20-35% față de greutatea inițială. Este recomandată monitorizarea greutății în perioada sarcinii și discutarea cu medicul personal despre modul de alimentare în timpul sarcinii. Creșterile în greutate vor varia în cazul femeilor supraponderale sau obeze înainte de momentul concepției, precum și în cazul femeilor cu sarcină gemelară.

Ce nu trebuie să consumăm în timpul sarcinii
Pentru a o proteja pe mamă și bebelușul ei parazitozele intestinale precum listerioza, trebuie să ne asigurăm asupra faptului că laptele, brânzeturile și sucurile consumate de către aceasta sunt pasteurizate. Femeia însărcinată nu trebuie să consume carne de la producătorii neautorizați sau hotdog, cu excepția cazurilor în care aceste produse sunt, în prealabil, bine încălzite. De asemenea, se recomandă evitarea consumării alimentelor păstrate timp îndelungat la frigider, a alimentelor congelate de mult timp, fructelor de mare afumate, a cărnii care nu a fost fiartă suficient, a cărnii de pasăre din curtea proprie (provenită de la păsări posibil purtătoare de diferite bacterii sau virusuri, care nu sunt tratate) și a fructelor de mare (a căror termen de valabilitate este extrem de redus). Dacă femeia însărcinată sau vreun membru din familia acesteia a dezvoltat în antecedente alergie alimentară, este necesară consultarea doctorului curant și evitarea acelor alimente.

Vitaminele în perioada prenatală
Numeroase elemente nutritive necesare în perioada sarcinii provin din alimentație, dar suplimentele vitaminice administrate prenatal joacă un rol extrem de important. Femeile sunt prea ocupate pentru a-și pregăti de obicei trei mese alimentare bogate în fiecare zi, bogate în elemente nutritive și suplimente vitaminice, pentru a asigura o hrănire adecvată pentru buna dezvoltare a fătului.
Acidul folic (folații) este o vitamină B foarte importantă în cazul femeilor însărcinate. Suplimentele pe bază de acid folic administrate timp de câteva săptămâni înaintea perioadei gestaționale și în primele 12 săptămâni de sarcină, scad riscul de a avea un copil cu defect de tub neural (precum spina bifidă).
Cele mai multe vitamine administrate în perioada prenatală conțin 1 mg de acid folic. Înainte de a începe administrarea suplimentelor vitaminice, femeia însărcinată trebuie să consulte medicul care urmărește sarcina. Acesta o poate sfătui în legătură cu tipul vitaminelor care sunt cele mai potrivite pentru ea în acel moment.

Mișcarea fizică
Exercițiile fizice moderate efectuate în perioada sarcinii, nu sunt considerate doar a fi sănătoase pentru femeia însărcinată dar ele induc o stare de bine și îmbunătățesc starea de sănătate a mamei și a bebelușului ei. S-a dovedit că exercițiile fizice realizate timp de 30 de minute în fiecare zi îmbunătățesc circulația sângelui, întăresc mușchii și reduc stresul psihic. Cu toate acestea, este important ca femeia însărcinată să discute cu medicul ei despre acest lucru, înainte de a începe un program de exerciții fizice, mai ales când este vorba despre o sarcină cu risc. Dacă femeia nu a fost activă din punct de vedere fizic înainte de a fi însărcinată, este necesar să întrebe medicul despre tipul exercițiilor fizice pe care ea le poate efectua în perioada sarcinii.
În majoritatea cazurilor de sarcină normală, fără probleme, exercițiile fizice pot realiza următoarele aspecte:
 Creșterea nivelului de energie
 Îmbunătățirea somnului
 Creșterea rezistenței musculare
 Ameliorarea durerilor de spate
 Combaterea constipației.
Exercițiile fizice aerobice, precum plimbarea, alergarea sau înotul stimulează inima și plămânii la fel de bine ca activitatea mușchilor și a articulațiilor, lucru care facilitează oxigenarea tisulară. Activitatea aerobică îmbunătățește circulația, crește masa și rezistența musculară.
Sunt numeroase programe de exerciții fizice, special concepute pentru femeile însărcinate, care cresc rezistența, îmbunătățesc postura, facilitează îndreptarea spatelui, asigură o bună circulație și respirație.
Exercițiile Squatting și Kegel pot fi adăugate în lista de exerciții fizice zilnice. Exercițiile Kegel sun concentrate asupra musculaturii vaginale și perineale. Aceste exerciții sunt realizate în același mod în care femeia oprește sau stimulează fluxul urinar. Musculatura perineală este contractată pentru câteva secunde, pentru ca mai apoi să se relaxeze ușor. Perioada de timp în care mușchii perineali sunt contractați poate fi crescută în timp de controlul muscular devine mai ușor. Relaxarea și contractarea musculaturii perineale este de ajutor în timpul nașterii. Exercițiile Kegel sunt concepute pentru a ajuta femeia să mențină un tonus muscular bun și controlul regiunii perineale, care este de ajutor în timpul nașterii și în procesul de refacere a mamei după naștere.

Renunțarea la obiceiurile nesănătoase
Adoptarea unui stil de viață sănătos va avea impact direct asupra dezvoltării armonioase a fătului. Este foarte importantă întreruperea fumatului, întreruperea administrării de medicamente și sistarea consumului de alcool în perioada sarcinii. Aceste aspecte sunt asociate unor complicații severe la naștere, cu risc crescut atât pentru mamă, cât și pentru făt.
Consumul de alcool în perioada sarcinii se asociază unui număr crescut de probleme legate de dezvoltarea fătului. Orice cantitate de alcool consumată de mamă în perioada sarcinii ajunge în sângele fetal aproape în aceeași concentrație ca și în sângele matern. Consumul de alcool în timpul sarcinii poate determina apariția sindromului alcoolic la făt. Academia Americană de Pediatrie atenționează asupra faptului că acest sindrom alcoolic la făt poate determina apariția unor anomalii la nivelul sistemului nervos central și sarcină supraponderală.
Consumul de alcool în perioada sarcinii poate determina apariția următoarelor complicații:
Naștere prematură
 Avort spontan
 Nașterea unui făt mort
 Travaliu prematur.
Nu există o dovadă sigură că fumatul înaintea apariției vreunei sarcini ar putea afecta dezvoltarea fătului. Cu toate acestea, sunt o mulțime de dovezi care atestă că fumatul în perioada sarcinii este foarte riscant, atât pentru mamă, cât și pentru făt. Fumatul alterează fluxul sanguin și oxigenul transportat la nivelul fătului, cu afectarea secundară a dezvoltării fetale. Fumatul este cea mai importantă cauză de greutate mică la naștere, care este principala cauză de deces și de îmbolnăvire în primele săptămâni de viață.
De asemenea, fumatul se asociază apariției următoarelor complicații perinatale:
 Sângerare vaginală
 Sarcină ectopică
 Dezlipire prematură a placentei
 Travaliu prematur
 Naștere prematură.

Îmbolnăvirea în perioada sarcinii
Pe lângă majoritatea manifestărilor clinice care apar în perioada sarcinii, femeile însărcinate sunt expuse anumitor boli infecțioase, precum răceala sau gripa. Probabilitatea în cazul unei femei însărcinate de a avea o stare mult agravată în timpul sarcinii, în urma contractării unei răceli sau a unei gripe, este mult mai mare față de celelalte femei. Cu toate că aceste afecțiuni pot înrăutăți starea femeii însărcinate, multe din ele nu afectează dezvoltarea fătului.
Cele mai frecvent afecțiuni dezvoltate în perioada sarcinii sunt următoarele:
 Răceala obișnuită
 Gripa sezonieră
 Sindromul dispeptic
 Rinoreea.

Este important ca femeia însărcinată să discute cu medicul personal cu privire la medicamentele care pot fi utilizate în perioada sarcinii în caz de îmbolnăvire. Multe dintre medicamentele obișnuite precum Aspirina sau Ibuprofenul sunt contraindicate în perioada sarcinii.

Prevenirea este cel mai bun mod de a evita vreo îmbolnăvire în perioada sarcinii. O alimentație sănătoasă și mișcarea fizică regulată, la fel de bine ca și timpul dedicat odihnei fizice și igiena corespunzătoare a mâinilor ajută la menținerea sănătății. Un vaccin antigripal este cel mai bun mod de apărare față de episoadele gripale în sezonului rece. Acesta este recomandat în cazul femeilor însărcinate aflate în al doilea și al treilea trimestru de sarcină. Femeile însărcinate sunt mult mai expuse riscului de a dezvolta complicații atât în urma unei gripe virale sezoniere, cât și în urma contractării gripei porcine (H1N1).
Se recomandă ca femeia însărcinată să vorbească cu medicul personal cu privire la starea ei de sănătate. Medicul poate să confirme dacă sănătatea fătului este sau nu la risc.
Câteva din femeile însărcinate diagnosticate cu astm bronșic pot prezenta manifestări clinice ale bolii agravate pe perioada sarcinii. Aceasta se datorează în parte cantității hormonale crescute și creșterii în dimensiuni a uterului, care exercită presiune asupra plămânilor și limitează cantitatea de aer rămasă în plămâni în urma expirului.

Îngrjire prenatală
Frecventarea tuturor controalelor de îngrijire prenatală vor ajuta medicul curant în monitorizarea femeii însărcinate și urmărirea dezvoltării fetale în timpul sarcinii. Aceasta va oferi femeii însărcinate o oră programată în care aceasta va putea întreba medicul referitor la orice nelămurire.

Articolul precedentEmbolia pulmonară – etiopatogenie, tablou clinic, investigații și tratament
Articolul următorViața cu valori crescute ale colesterolului
Dr. Dan Cucuteanu este absolvent al Facultatii de medicina al Universitatii Carol Davila cu experienta de peste 10 ani in managementul bolilor cronice (diabet zaharat si complicatiile acestuia, cancer, hipertensiune arteriala, sindrom metabolic). Dr. Dan Cucuteanu a dezvoltat sisteme de management integrat al pacientilor cronici pentru o crestere a calitatii vietii cu impact direct in supravietuire si prevenirea complicatiilor.