Migrenele – Cum să le tratăm fără medicamente!

Cefalee, migrene
Cefalee, migrene

Fiecare pacient cu migrene are alți factori declanșatori și astfel are nevoie de o strategie personalizată de abordare a terapiei crizelor. Mulți dintre cei care suferă de migrene sunt atrași de tratamentele din medicina complementară care cuprind o serie de opțiuni de la terapii cu plante medicinale la acupunctură și yoga.

Tratamentele clasice pentru migrenă :  cafeină, triptani, antiinflamatoare nesteriodiene, magneziu au efect parțial sau total în funcție de factorii declanșatori și își găsesc propriul rol în funcție de pacient. Cel mai bine este să-ți alegi tratamentele care te fac să te simți bine și cu care ești confortabil.

Dintre abordările medicinei complementare se diferențiază mai multe tipuri de soluții care s-au dovedit a avea efect asupra migrenelor:

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică
  • Biofeedback și tehnici de relaxare
  • Yoga
  • Meditație
  • Masaj și masaj cu gheață
  • Suplimente nutritive (coenzima Q10, riboflavină și magneziul)
  • Vindecarea cu bioenergii
  • Acupunctura

Este posibil ca terapiile de mai sus să nu reducă starea migrenoasă dar sunt bune pentru starea general de sănătate și dau o stare de bine care poate influneța pozitiv migrenele.

Dacă alegi un tratament alternative îți sugerez să rămâi sub supravegherea unui medic care are competențe în medicina alternative pentru o mai bună evaluare tratamentului și a evoluției migrenelor.

Biofeedback  este o modalitate de a te ajuta să te relaxezi, te învață să îți controlezi reacțiile fiziologice involuntare cum ar fi pulsul, temperatura mâinilor și poate să reducă  numărul de crize și intensitatea lor.

Yoga si meditația reprezintă alte metode de relaxare, mai ales prin tehnicile de respirație profundă fiind utile și pentru combaterea insomniei. Este cunoscut faptul că o calitate bună a somnului este vital în evitarea migrenelor.

Acupunctura este o tehnică cu o tradiție de mii de ani în medicina tradițională chinezească care susține că durerea este o consecință a blocajului energiilor din cuaza unei afecțiuni locale. Utilizând ace în anumite puncte / centrii de energie acupuncturiștii deblocheaza energille și te ajută să dispară durerea (stimularea este în fapt a anumitor nervi, puctele fiind centri nervosi). Mulți o folosesc ca metodă combinată cu alte tratamente în combaterea migrenelor. Reușita constă în gaseirea unui acupuncturist foarte bun.

Presopunctura are la bază aceeași  teorie cu acupunctura dar folosește masajul în locul acelor. Masarea punctelor duce la stimularea centrilor nervoși și combaterea migrenelor.

Masajul – muschii încordați și spasmul muscular pot fi factori declanșatori în migrene, iar masajul poate fi efficient în reducerea numărului de crize. Există mai multe tipuri de masaj care pot fi eficiente cum ar fi shiatzu, suedez, neuromuscular. Reflexoterapia poate fi de ajutor prin masajul zonelor de pe tălpi despre care se crede că ar corespunde anumitor zone ale corpului.

Masajul cu gheață este foarte eficient în tratamentul migrenelor fiind simplu, ieftin și cu effect rapid în atacurile acute de migrenă. Se ia o pungă cu gheață, se pune pe cap sau la ceafă, pe față în funcție de durere. Ajută la contractarea tesuturilor, la reducerea inflamației și prin senzația de frig se reduce durerea.

Magneziul este un mineral esențial în fiziologie și  afectează modul în care funcționează părți importante ale organismului cum ar fi mușchii, inima. Prezența lui calmează sistemul nervos și reduce durerea. Are rol important în producerea și reglarea serotoninei. Oamenii au un deficit de magneziu dat de alimentația bogată în lipide și glucide care blochează absorbția acestuia.

Suplimentele cu magneziu reprezintă o opțiune recomandată pentru pacienții cu migrene.

Coenzima Q10 și Riboflavina (vitamin B2) sunt esențiale în metabolismul celular de producție a energiei și este demonstrate că au redus semnificativ numărul de crize la cei care au utilizat suplimente alimentare care conțin aceste elemente.

Dintre plantele care sunt utilizate cu efecte dovedite în combaterea migrenelor  Iarba-fetei (Chrysanthemum parthenium) și brusturele (Petasites officinalis) sunt de menționat. Există diferite suplimente alimentare care sunt pe baza acestor două plante medicinale. Atenție la utilizarea suplimentelor pe bază de Iarba – fetei fiind contraindicată  utilizarea la copii mai mici de 2 ani la femeile însărcinate și la persoanele care suferă tulburări hemoragice deoarece favorizează tendința la sângerare.