NAEVUS (NEV) – definitie

Naevus (alunita sau nevul melanocitic) este o tumora benigna sau un hamartom format din melanocite (celule producatoare de pigment care formeaza tegumentul). Un nev este cauzat de un defect al dezvoltarii unei structure anatomice survenit in timpul vietii embrionare. In functie de momentul aparitiei, nevii se clasifica in nevi congenitali (cei prezenti la nastere) si nevi dobanditi de-a lungul vietii, cu precadere in primii 30 de ani. In functie de tipul de celule se clasifica astfel:

  • Nevul melanocitar sau alunite este o mica pata cutanata dezvoltata pe seama melanocitelor. Are o marime variabila (de la cativa milimetri pana la cativa centimetri), de o culoare mergand de la galben deschis la brun-negru, nevul poate fi in plan sau in relief, neted sau aspru, eventual acoperit cu peri. Nevii melanocitari provin din migrarea efectuata in timpul vietii embrionare a melanocitelor care parasesc sistemul nervos pentru a ajunge la jonctiunea dintre derm si epidem.
  • Nevul nemelanocitar se dezvolta pe seama elementelor celulare ale pielii, existand mai multe varietati:
  1. Nevul anemic, benign afecteaza mai ales femeile, prezentandu-se sub forma unei mici pete depigmentate, cu limite clare, adesea neregulate, uneori strabatute de mici dilatatii ale vaselor la periferie, amplasat pe fata, piept si pe member.
  2. Nevul Becker afecteaza de cele mai multe ori subiectul masculine tanar, intre 10 si 30 de ani si apare dupa o expunere solara sub forma unor pete plane, de culoare galbena, acoperite frecvent de peri adesea abundenti, amplasati mai ales pe umar si piept.

Nevul conjunctiv caracterizat prin anomalii ale tesutului collagen sau elastic, se traduce prin leziuni foarte variate.

Articolul precedentOul lui NABOTH  – definitie
Articolul următorSindrom NANCE- HORAN – definitie