Cancerul pulmonar ( neoplasmul pulmonar )

Cancerul pulmonar este o formațiune tumorală malignă localizată în interiorul cutiei toracice cu apariție și dezvoltare de la nivelul epiteliului bronșic sau la nivel pulmonar. La nivel pulmonar pot apărea atât tumori maligne primar cât și tumori secundare altor tipuri de boli neoplazice.

Cancerul pulmonar reprezintă aproximativ 12% din totalitatea afecțiunilor neoplazice și se află pe locul întâi în clasamentul celor mai frecvente boli neoplazice, fiind urmat de neoplasmul mamar și cel colorectal.

Studiile au arătat că în fiecare an sunt depistate aproximativ 417 000 de cazuri noi de neoplasm bronhopulmonar.

Cancerul pulmonar se află e locul întâi în rândul mortalității prin boli neoplazice.

Boala este mult mai frecvent întâlnită în rândul persoanelor de sex masculin, raportul de afectare între cele două sexe fiind de 2 la 1 în favoarea bărbaților.  [1], [3], [4]

 

Etiologie

Factorii de risc carea determină apariția și dezvoltarea formațiunilor tumorale maligne la nivel bronhopulmonar sunt reprezentați de următoarele:

 • Fumatul
 • Noxele profesionale (arsenic, azbest, cadmiu, cobalt, crom hexavalent, nichel, radon)
 • Factorii poluanți ai mediului înconjurător (gaze de eșapament, fum diesel)
 • Alimentația săracă în fibre și vitamine
 • [1], 2[], [3], [4]

 

Tablou clinic

Manifestările clinice specifice neoplasmului bronhopulmonar aflat în stadii incipiente sunt reprezentate de:

 • Tuse persistentă, uneori însoțită de expectorație
 • Dispnee
 • Wheezing (respirație șuierătoare)
 • Hemoptizie
 • Infecții respiratorii repetate
 • Astenie
 • Scădere marcantă în greutate.

Bolnavii cu neoplasm bronhopulmonar avansat loco-regional pot acuza:

 • Toracalgii
 • Disfagie
 • Disfonie
 • Tulburări de ritm.

Bolnavii cu metastaze osoase acută dureri la nivelul ficatului, cei cu metastaze osoase acuză dureri la nivelul coloanei vertebrale, la nivelul coastelor și a oaselor bazinului iar bolnavii cu metastaze cerebrale pot prezenta convulsii.  [1], [2], [3], [4]

 

Diagnostic

Diagnosticul de neoplasm bronhopulmonar se pune pe baza simptomatologiei clinice, a examinării clinice a bolnavului și a investigațiilor paraclinice efectuate (radiografia toracică, CT, ecografie, endoscopie bronșică, PET-CT). Citologia lichidului pleural, biopsia pleurală și examenul histopatologic sunt cele trei investigații care confirmă diagnosticul de tumoră malignă bronhopulmonară.

 

Examinarea clinică

 • La inspecție medical poate decela prezența cianozei și a edemului în pelerină, semen clinice datorate sindromului de compresiune asupra venei cave superioare precum, prezența icterului tegumentar (în cazul bolnavilor cu metastaze hepatice) și a hipocratismului digital.
 • La palpare medical poate decela prezența adenopatiei în regiunea supraclaviculară sau cervicală, prezența nodulilor subcutanați precum și apariția hepatomegaliei dureroase (în metastaze hepatice).
 • La percuție și auscultația plămânilor pot fi depistate semne de pleurezie iar la auscultația cordului pot fi decelate semne specific pericarditei.

 

 

Investigații paraclinice

 • Radiografia toracică evidențiază prezența formațiunii tumorale la nivel pulmonară. Tomografia computerizată permite vizualizarea mai amănunțită a formațiunii tumorale localizată la nivel pulmonar.
 • Endoscopia bronșică indică prezența leziunilor canceroase la nivelul bronșiilor și permite efectuarea biopsiei bronșice.
 • Citologia lichidului pleural indică prezența celulelor canceroase în lichidul pleural extras prin puncție pleurală.
 • Examenul histopatologic evidențiază prezența celulelor tumorale în fragmentul de tumoră obținut în urma realizării biopsiei pleurale.

De asemenea, pentru aprecierea gradului de extindere a procesului tumoral și identificarea metastazelor la distanță, sunt utile următoarele investigații: biopsia osoasă și puncția medulară (utilă în cazul metastazelor osoase), tomografia computerizată, rezonanța magnetică nucleară și tomografia cu emisie de pozitroni sunt utile în caz de suspiciune a metastazelor multiple. Toracotomia exploratorie este o investigație care presupune deschiderea cutiei toracice pentru explorare și depistarea metastazelor multiple.   [1], [3], [4]

 

Management terapeutic

Tratamentul chirurgical este tratamentul de elecție în neoplasmul bronhopulmonar și presupune extirparea chirurgicală a formațiunii tumorale în totalitate precum și extirparea grupelor de ganglioni invadați de procesul tumoral.

Radioterapia poate fi utilizată ca tratament curativ sau paleativ.

 • Radioterapia curativă poate fi administrate în asocierea chimioterapiei în cazul bolnavilor cu contraindicație față de tratamentul chirurgical sau postoperator, pentru a preveni apariția recidivelor tumorale. Se administrează radioterapia în doză de 45 Gray la nivelul regiunii mediastinale și 60 Gray la nivelul regiunii tumorale. Durata tratamentului radioterapic este de 7 săptămâni.
 • Radioterapia paleativă se administrează cu scopul de a limita extensia leziunilor tumorale pentru ameliorarea calității vieții bolnavului. Sunt administrate doze mai reduse.

Asemenea, radioterapiei și chimioterapia poate fi utilizată în scop curative, ca tratament de primă linie în asocierea radioterapiei (polichimioterapie) sau postoperator sau în scop paleativ. Dintre medicamentele citostatice administrate amintim: Cisplatin, Docetaxel, Paclitaxel, Gemcitabină, Ifosfamidă, Mitomicină-C, Vinorelbină, Vncristină, Ciclofosfamidă, Doxorubicină, Pemetrexed.  [1], [2], [3], [4]

 

Bibliografie:

 1. Victor Stoica, Viorel Scripcariu, Compendiu de specialități medico-chirurgicale vol.II, Editura Medicală, București, 2016
 2. Longo, Fauci, Kasper, Hauser, Jameson, Loscalzo, HARRISON Manual de Medicină, Ediția a-XVIII-a, Editura All, 2016
 3. Lung Cancer, link: https://www.cancer.org/cancer/lung-cancer.html
 4. Non-Small Cell Lung Cancer, link: http://emedicine.medscape.com/article/279960
Articolul precedentNeoplasmul laringian
Articolul următorCancerul colorectal
Echipa Be Healthy are peste 10 ani experienta in domeniul medical atat in servicii medicale cat si in industria farmaceutica. Suntem dedicati educatiei si dezvoltarii de instrumente pentru un mai bun acces la informati si servicii medicale.