Cancerul de col uterin sau neoplasmul cervical reprezintă dezvoltarea unei formațiuni tumorale maligne la nivelul colului uterin.
În țara noastră, cancerul de col uterin reprezintă a doua cauză de deces prin neoplazii localizate în sfera genitală, pe primul loc aflându-se neoplasmul mamar.
Aproximativ 80% din totalul cazurilor de neoplasm cervical au fost depistate în țările aflate în proces de dezvoltare. Din acestea majoritatea au fost diagnosticate în stadii avansate de evoluție a bolii. Studiile au arătat că în Europa, cele mai multe cazuri de neoplasm cervical sunt înregistrate în Bulgaria, în Serbia și în România.
Incidența neoplasmului cervical crește odată cu înaintarea în vârstă, incidența maximă a bolii fiind înregistrată în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani. [1], [2], [3], [4]
Etiopatogenie
Principalul factor de risc care determină apariția și dezvoltarea leziunilor canceroase la nivelul colului uterin este reprezentat de infecția cronică cu virusul Papiloma uman.
Virusul se localizează la nivelul stratului bazal de celule aflate la nivelul epiteliului colului uterin. Odată cu desfășurarea procesului de diferențiere celulară, celulele virale se maturizează, determinând apariția displaziei celulare (leziune precanceroasă). O parte din ADN-ul viral pătrunde în ADN-ul organismului gazdă, determinând malignizarea leziunii precanceroase cu apariția formațiunii tumorale maligne. [1], [3], [4]
Simptomatologie
Neoplasmul de col uterin aflat în stadii inițiale de evoluție este, de cele mai multe ori, asimptomatic.
În stadiile mai avansate de evoluție a bolii, pacienta poate acuza sângerare vaginală apărută în timpul raportului sexual (aspectul sângerării fiind de ,,sânge roșu intens”) sau sângerare bruscă în cazul femeilor aflate la menopauză, inactive din punct de vedere sexuală. De asemenea, pot fi prezente și manifestări clinice generale, precum:
- Scădere accentuată în greutate
- Anemie
- Durere locală
- Scurgere vaginală cu miros fetid. [1], [2], [3], [4]
Diagnostic
Diagnosticul de neoplasm de col uterin se pune pe baza examinării clinice (examenul vaginal cu valve, tușeu vaginal, tușeu rectal) și a investigațiilor paraclinice (biopsia colului uterin și examen histopatologic, conizație).
La examinarea clinică a regiunii genitale, de cele mai multe ori nu sunt depistate aspecte patologice. Uneori, medicul poate decela prezența verucilor genitale.
Efectuarea tușeului rectal este utilă în cazul bolnavelor diagnosticate cu neoplasm cervical, pentru identificarea gradului de extindere a leziunii canceroase la nivelul structurilor învecinate.
Investigații paraclinice:
- Biopsia colului uterin permite prelevarea de fragment tumoral care va fi supus examinării histopatologice pentru identificarea celulelor canceroase.
- Conizația este o biopsie efectuată după excizia formațiunii tumorale cervicale. Fragmentul tumoral prelevat va fi trimis laboratorului de histopatologie pentru confirmarea prezenței celulelor canceroase.
Pentru depistarea metastazelor apărute pe parcursul evoluție neoplasmului cervical, se recomandă efectuarea următoarelor investigații:
- radiografie pulmonară (pentru depistarea metastazelor pulmonare),
- urografie intravenoasă (pentru depistarea metastazelor tumorale localizate la nivel renal),
- tomografie computerizată (CT),
- rezonanță magnetică nucleară (RMN) sau
- tomografie cu emisie de pozitroni (PET). [2], [3], [4]
Management terapeutic
În cazul neoplasmului de col uterin aflat în stadii incipiente de evoluție a bolii există două variante de tratament chirurgical:
- Tratament chirurgical excizional, care presupune excizia formațiunii tumorale în totalitate.
- Tratament chirurgical distructiv, care presupune distrugerea formațiunii tumorale localizate la nivelul mucoasei cervicale pin intermediul unor metode fizice (criocoagulare, electrocauterizare sau vaporizare laser).
În cazul neoplasmului cervical avansat loco-regional se recomandă histerectomie (îndepărtarea pe cale chirurgicală a uterului în totalitate).
Tratamentul chirurgical este asociat tratamentului chimio- și radioterapic, în funcție de stadiul de evoluție al bolii. În cazul unei formațiuni tumorale de dimensiuni mai mari, fără extindere la nivelul structurilor învecinate, se administrează chimio-radioterapie preoperatorie, pentru reducerea în dimensiuni a formațiunii tumorale.
În cazul tumorilor de dimensiuni reduse, se administrează chimio- și radioterapie postoperatorie, pentru prevenirea recidivelor tumorale. În cazul formațiunilor tumorale avansate, se administrează tratament chimio- și radioterapic în scop paliativ, pentru a limita extinderea leziunilor canceroase în scopul de a ameliora calitatea vieții bolnavei. Dintre medicamentele citostatice administrate în cazul neoplasmului cervical, amintim: Cisplatin, Ifosfamid, 5-Fluorouracil, Paclitaxel, Topotecan, Bevacizumab. [1], [2], [3], [4]
Bibliografie:
- Victor Stoica, Viorel Scripcariu, Compendiu de specialități medico-chirurgicale vol.II, Editura Medicală, București, 2016
- Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, 2014
- Cervical Cancer, link: http://emedicine.medscape.com/article/253513
- Cervical Cancer, link: https://www.cancer.org/cancer/cervical-cancer.html