Cancerul mamar (cancer de sân)

Asistentă medicală ajută o pacientă să efectueze o mamografie
Asistentă medicală ajută o pacientă să efectueze o mamografie

Cancerul mamar (cancer de sân) este reprezentat de o formațiune tumorală malignă dezvoltată la nivelul glandei mamare.

Cancerul mamar (cancer de sân) reprezintă a doua cauză de deces prin boli neoplazice în rândul femeilor, pe primul loc aflându-se neoplasmul pulmonar.

Riscul de apariție a tumorilor maligne ale sânului crește odată cu vârsta (începând în jurul vârstei de 25-30 de ani) și scade semnificativ după împlinirea vârstei de 70 de ani. Incidența maximă a bolii a fost înregistrată în rândul femeilor aflate la menopauză.  [1], [2], [3], [4]

 

Etiologie cancer mamar

Există numeroși factori de risc asociați apariției și dezvoltării tumorii maligne mamare:

 • Factorul genetic. Riscul unei persoane a cărei rude de gradul I a fost diagnosticată cu neoplasm mamar este de două ori mai mare față de restul populației. Studiile efectuate în acest sens au demonstrat existența unor mutații la nivelul genelor BRCA I și II.
 • Factori hormonali: apariția precoce a primei menstruații, instalarea tardivă a menopauzei, prima naștere după vârsta de 30 de ani etc.
 • Femeile diagnosticate în antecedente cu diferite afecțiuni mamare precum hiperplazie sau mastoză fibrochistică
 • Administrarea îndelungată a unor doze crescute de estrogeni
 • Administrarea îndelungată a anticoncepționalelor orale (peste 10 ani) în cazul femeilor nulipare
 • Expunerea îndelungată în copilărie la diferite tipuri de radiații (ultraviolete, ionizante etc.). [1], [3], [4]

 

Simptomatologie cancer mamar

Principala manifestare clinică specifică neoplasmului mamar este apariția la nivelul glandei mamare a unei formațiuni tumorale de consistență fermă, slab delimitată, cu o formă imprecisă și neregulată, aderentă la planurile supraiacente, nedureroasă. Dintre manifestările clinice specifice tumorii maligne a sânului amintim:

 • Scurgere mamelonară spontană, unilaterală, cu aspect sero-hemoragic
 • Modificarea aspectului și a dimensiunii sânului afectat
 • Retracție tegumentară.

La examinarea clinică a sânului medicul poate decela prezența unei formațiuni tumorale și adenopatie axilară de partea sânului afectat.

În formele avansate de boală poate apărea:

 • Durere la nivelul sânului afectat
 • Dureri osoase (pot sugera apariția metastazelor osoase)
 • Toracalgii
 • Ascită. [1], [2], [3], [4]

 

Diagnostic cancer mamar

Diagnosticul de neoplasm mamar se pune pe baza semnelor clinice menționate anterior și a investigațiilor paraclinice (mamografie, ecografie, CT, RMN, PET). Confirmarea diagnosticului de tumoare mamară malignă se realizează în urma efectuării biopsiei și a examenului histopatologic.

Diagnosticul diferențial al neoplasmului mamar trebuie realizat cu următoarele patologii ale glandei mamare:

 • Abcesul mamar
 • Fibroadenomul mamar. [1], [4]

 

Tratament

Tratamentul conservator vizează îndepărtarea chirurgicală a formațiunii tumorale fără extirparea sânului în totalitate. În urma intervenției chirurgicale se indică administrarea radioterapiei pentru prevenirea apariției recidivelor. Tratamentul conservator este indicat în formele de neoplasm mamar aflat în stadii incipiente (stadiul I sau II), în care formațiunea tumorală prezintă dimensiuni reduse.

Tratamentul chirurgical curativ (mastectomia radicală care vizează îndepărtarea chirurgicală a sânului afectat) este indicat în formele mai avansate de boală (stadiul III), atunci când prin intervenția chirurgicală se poate realiza îndepărtarea în totalitate a formațiunii tumorale. Înainte de efectuarea intervenției chirurgicale cât și după realizarea acesteia se indică administrarea chimio-radioterapiei pentru reducerea în dimensiuni a formațiunii tumorale, respectiv prevenirea recidivelor postoperatorii.

Tratamentul paleativ este indicat în formele de neoplasm mamar avansat loco-regional (stadiul IV) cu apariția metastazelor ganglionare și organice. Tratamentul paliativ constă în administrarea medicamentelor chimioterapiei (taxani, agenți alchilanți și derivați ai antraciclinei) și a radioterapiei.  [1], [2], [3], [4]

 

 

 

Bibliografie:

 1. Victor Stoica, Viorel Scripcariu, Compendiu de specialități medico-chirurgicale vol.II, Editura Medicală, București, 2016
 2. Longo, Fauci, Kasper, Hauser, Jameson, Loscalzo, HARRISON Manual de Medicină, Ediția a-XVIII-a, Editura All, 2016
 3. Breast Cancer, link: https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer.html
 4. Breast Cancer, link: http://emedicine.medscape.com/article/1947145