Neoplasmul pancreatic (cancer de pancreas)

Imagine 3D cu pancreas, stomac si duoden, tumora de coada de pancreas

Neoplasmul pancreatic  (cancer de pancreas) este reprezentat de o tumoare malignă care apare și se dezvoltă la nivelul pancreasului. Majoritatea tumorilor maligne pancreatice sunt tumori de natură exocrină, cu origine la nivelul celulelor ductale și acinoase.

Neoplasmul pancreatic reprezintă aproximativ 2% din totalul afecțiunilor neoplazice cu localizare la nivelul organelor interne. Aproximativ 80% din tumorile maligne pancreatice sunt localizate la nivelul capului pancreatic.

Incidența maximă a neoplasmului pancreatic se află în rândul persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Boala este mult mai frecvent întâlnită în rândul persoanelor de sex masculin, cu un raport de afectare de 2 la 1 în favoarea bărbaților. [2], [3], [4]

 

Etiologie

Factorii de risc implicați în apariția și dezvoltarea tumorilor maligne pancreatice sunt afecțiunile cronice ale pancreasului (pancreatita cronică și diabetul zaharat), fumatul și consumul excesiv de alcool.  [3], [4]

 

Simptomatologie

Neoplasmul pancreatic aflat în stadii incipiente de evoluție este, de cele mai multe ori, asimptomatic. În majoritatea cazurilor, manifestările clinice ale bolii apar în stadiile avansate de evoluție a bolii.

Manifestările clinice specifice neoplasmului de pancreas sunt următoarele:

 • durere severă localizată în etajul abdominal superior (cunoscută sub denumirea de durere în bară, care se întinde de la hipocondrul drept până la nivelul hipocondrului stâng), cu iradiere spre toracele posterior, cu ameliorare la aplecarea anterioară a toracelui sau prin așezarea bolnavului în poziție genupectorală, însoțită de sughiț
 • meteorism abdominal
 • diaree alternând cu constipație
 • grețuri, vărsături
 • febră
 • astenie
 • scădere ponderală
 • indispoziție
 • anxietate
 • insomnii
 • paloare tegumentară. [1], [2], [3], [4]

 

Diagnostic

Diagnosticul de neoplasm pancreatic se pune pe baza simptomatologiei și a examinării clinice a bolnavului însoțite de investigații paraclinice (determinarea markerului tumorale CA 19-9, CT, RMN, radiografia abdominală, ecografia abdominală, analizele de laborator). Confirmarea diagnosticului de tumoră malignă pancreatică se pune după efectuarea biopsiei și a examenului histopatologic.

Examinare clinică. La examinarea clinică a bolnavului cu neoplasm pancreatic medicul poate decela următoarele aspecte patologice:

 • Icter tegumentar și scleral
 • Semne clinice de impregnație canceroasă
 • Splenomegalie
 • Hepatomegalie
 • Prezența unei formațiuni tumorale palpabil în hipogastrul stâng
 • Tromboflebită la nivelul membrelor inferioare.

Investigații paraclinice:

 • Determinarea markerului tumoral CA 19-9, specific neoplaziei pancreatice, a cărui valori sunt crescute în cazul tumorilor maligne de pancreas.
 • Ecografia sau radiografia abdominală poate indica prezența tumorii maligne la nivelul pancreasului.
 • CT și RMN permite o vizualizare mai amănunțită a formațiunii tumorale pancreatice, indicând cu precizie localizarea, mărimea și vascularizația tumorii.
 • Arteriografia selectivă oferă informații cu privire la vascularizarea tumorii.
 • Examenul biochimic al sângelui poate indica creșterea bilirubinei totale și directe, creșterea colesterolului și a fosfatazei alcaline. [1], [2], [3], [4]

 

Tratament

Tratament patogenic. Tratamentul de elecție în cazul tumorilor pancreatice de dimensiuni reduse este intervenția chirurgicală. Se practică duodenopancreatectomie (îndepărtarea chirurgicală a duodenului și a pancreasului în totalitate) urmată de chimioterapie și radioterapie cu fascicul extern, de prevenire a recidivelor tumorale. Dintre medicamentele citostatice administrate în cazul bolnavilor cu neoplasm pancreatic amintim: Gemcitabina, 5-Fluorouracil.

În cazul tumorilor pancreatice avansate loco-regional care au devenit inoperabile, însoțită de obstrucție gastroduodenală sau biliară se recomandă efectuarea unei duble derivații chirurgicale gastrice și biliare, pentru ameliorarea simptomatologiei obstructive.

În cazul bolnavilor cu tumori pancreatice inoperabile însoțite de icter se indică montarea unui stent andobiliar.

Bolnavii cu neoplasm pancreatic metastazat (cu metastaze hepatice), vor fi supuși chimoradioterapiei paleatie, pentru împiedicarea avansării leziunilor canceroase și ameliorarea calității vieții.

Tratament simptomatic. Pentru ameliorarea durerilor abdominale cronice prezente în cazul neoplasmului pancreatic, se pot administra analgezice din grupa opiaceelor, cu durată de acțiune prelungită: Oxicodonă, Fentanil, Morfină.

Înainte de alimentație, în cazul bolnavilor cu insuficiență pancreatică exocrină, pentru ameliorarea simptomatologiei digestive, se administrează enzime pancreatice porcine (pancrealipază), sub formă de preparate medicamentoase cu administrare orală. Tot în vederea ameliorării simptomelor digestive se pot administra, de două ori pe zi, inhibitoti ai pompei de protoni (Omeprazol, Esomeprazol, Lansoprazol) sau blocanți ai receptorilor H2 (Ranitidină, Famotidină, Cimetidină).   [1], [2], [3], [4]

 

 

Bibliografie:

 1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
 2. Corneliu Borundel, Manual de Medicină Internă pentru cadre medii, Editura All, București, 1994
 3. Pancreatic Cancer, link: https://www.cancer.org/cancer/pancreatic-cancer.html
 4. Pancreatic Cancer, link: http://emedicine.medscape.com/article/280605