Neoplasmul vezicii urinare (cancer de vezica)

Stadiile cancerului de vezica
Stadiile cancerului de vezica

Neoplasmul vezical (cancer de vezica) este reprezentat  de apariția și dezvoltarea unei formațiuni tumorale maligne la nivelul țesutului urotelial vezical sau la nivelul țesuturilor epidermoid sau glandular al vezicii urinare.

Tumorile maligne uroteliale sunt cele mai frecvente formațiuni tumorale localizate la nivelul țesutului urotelial. Studiile au arătat că din 100 000 de persoane, aproximativ 6-13 din acestea sunt diagnosticate cu tumoare malignă de vezică urinară în fiecare an. Frecvența neoplasmului vezical este mult mai mare în țările cu industrie dezvoltată.

Incidența maximă a neoplasmului vezical se află între vârsta de 40 și 50 de ani.

Boala este mult mai frecvent întâlnită în rândul persoanelor de sex masculin, rata de afectare între ambele sexe fiind de 2 la 1 în favoarea bărbaților.   [2], [3], [4]

 

Etiologie

Factorii de risc implicați în apariția și dezvoltarea tumorilor maligne la nivel vezical sunt următorii:

 • Anumite substanțe chimice întâlnite în industria coloranților, a materialelor plastice, cablurilor electrice sau în industria cauciucului: auramina, 2-naftilamina, benzidina, 4-aminodifenilul, alfa-naftolamina, beta-naftolamina
 • Fumatul
 • Afecțiuni care pot constitui leziuni precanceroase: leucoplazia mucoasei vezicale, cistită chistică cronică, bilharioza
 • Factorul genetic
 • Istoricul familial de neoplasm vezical. [2], [3], [4]

 

Tablou clinic

Manifestările clinice specifice tumorilor maligne ale vezicii urinare sunt reprezentate de:

 • Hematurie totală, spontană
 • Disurie
 • Polachiurie
 • Durere în timpul desfășurării actului micțional
 • Infecții urinare joase repetate (cistită recidivantă), caracterizate prin dureri în hipogastru, disurie, poliurie, incontinență urinară, nicturie, hematurie. [1], [2], [3], [4]

 

Diagnostic

Diagnosticul de neoplasm vezical se pune pe simptomatologiei clinice, examenului clinic și a investigațiilor paraclinice (urografie, ecografie, cistoscopie, CT, RMN, BTA-stat). Confirmarea diagnosticului de tumoare malignă vezicală se pune prin biopsie, examen histopatologic și citologie.

 

Examinare clinică. La palparea rinichilor, medicul poate observa creșterea în dimensiuni a unuia dintre rinichi. La palparea regiunii pelvine, medicul poate decela prezența globului vezical sau a unei formațiuni tumorale vezicale. La efectuarea tușeului rectal, examinatorul poate identifica prezența unei formațiuni tumorale cu caracter infiltrativ la nivelul vezicii urinare.

 

Investigații paraclinice

 • Cistoscopia este investigația de elecție, utilizată în special înaintea efectuării intervenției chirurgicale, care permite vizualizarea tumorii oferind informații cu privire la aspect, dimensiune și gradul de infiltrare la nivelul mucoasei vezicale.
 • Urografia permite vizualizarea atât a formațiunii tumorale localizate la nivelul vezicii urinare, cât și a tractului urinar superior. Pe urografie, formațiunea tumorală prezintă aspectul de imagine lacunară, unică sau multiplă. Urografia poate indica dilatarea tractului urinar.
 • Ecografia permite examinarea aparatului urinar și a formațiunii tumorale. Ecografia poate indica apariția dilatării sau a calculilor la nivelul tractului urinar. Pe ecografie, tumora malignă vezicală prezintă aspect hipoecogen.
 • BTA-stat este un test rapid urinar care permite diagnosticarea neoplasmului vezical prin identificarea factorului H complementar uman legat de proteine (HCFHrp) în urina persoanei suspecte.
 • Examenul histopatologic permite identificarea celulelor canceroase în fragmentele de tumoare obținute în urma efectuării biopsiei vezicale.
 • Citologia urinară în flux liber indică prezența celulelor canceroase în urina proaspăt emisă sau în lichidul de lavaj vezical.

De asemenea, pot fi descrise anumite investigații utile pentru aprecierea extinderii leziunilor canceroase și apariția metastazelor la distanță:

 • Limfoscintigrafia permite identificarea ganglionilor invadați de procesul tumoral
 • Scintigrafia osoasă permite identificarea metastazelor osoase
 • Tomografia computerizată (CT) și rezonanța magnetică nucleară (RMN) permite vizualizarea amănunțită a formațiunii tumorale și identificarea metastazelor tumorale. [1], [2], [3], [4]

 

Tratament

Tratamentul chirurgical este tratamentul de elecție în cazul neoplasmului vezical. Se realizează rezecția transuretrală a vezicii urinare (cistectomie parțială sau totală care reprezintă îndepărtarea chirurgicală a unei porțiuni sau a întregii vezicii urinare). În cazul tumorilor aflate în stadii avansate, cistectomia este însoțită de limfadenectomie (îndepărtarea chirurgicală a ganglionilor invadați de procesul tumoral) și prostatectomie (îndepărtarea chirurgicală a prostatei).

Tratamentul chirurgical poate fi administrat atât preoperator, pentru reducerea în dimensiuni a formațiunilor tumorale voluminoase, cât și postoperator, pentru prevenirea recidivelor tumorale. Dintre medicamentele citostatice administrate amintim: Andriblastina, Epodyl, Mitomicina-C, Thiotepa.

Tratamentul imunoterapic este administrat postoperator și are drept scop limitarea evoluției procesului tumoral și prevenirea apariții recidivelor tumorale. Dintre preparatele imunologice administrate amintim: Corynebacterium parvum, BCG.   [1], [2], [3], [4]

 

 

Bibliografie:

 1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, 2014
 2. Burghele, Patologie Chirurgicală vol.VI, Editura Medicală, București, 1972
 3. Bladder Cancer, link: https://www.cancer.org/cancer/bladder-cancer.html
 4. Bladder Cancer, link: http://emedicine.medscape.com/article/438262
Articolul precedentNeoplasmul vaginal (cancer vaginal)
Articolul următorNeoplasmul vulvar (cancer vulvar)
Echipa Be Healthy are peste 10 ani experienta in domeniul medical atat in servicii medicale cat si in industria farmaceutica. Suntem dedicati educatiei si dezvoltarii de instrumente pentru un mai bun acces la informati si servicii medicale.