Noliprel ARG 2.5 mg/0.625 mg

851

Noliprel ARG este un antihipertensiv si este utilizat in tratamentul tensiunii arteriale crescute (hipertensiune arteriala).
NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg, comprimate filmate

1. Ce este NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa luati NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg
3. Cum sa luati NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg
6. Informatii suplimentare
1. CE ESTE NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ
Ce este NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg
NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg este o combinatie a doua substante active, perindopril si indapamida. Este un antihipertensiv si este utilizat in tratamentul tensiunii arteriale crescute (hipertensiune arteriala).

Pentru ce se utilizeaza NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg
Perindoprilul apartine unei clase de medicamente numite inhibitori ai ECA. Acestia actioneaza prin largirea vaselor sanguine, ceea ce face mai usoara pomparea sangelui de catre inima in vase. Indapamida este un diuretic. Diureticele maresc cantitatea de urina produsa de catre rinichi. Totusi, indapamida este diferita de alte diuretice, deoarece determina o usoara crestere a cantitatii de urina produsa. Fiecare din cele doua substante active reduce tensiunea arteriala si actioneaza impreuna pentru controlul tensiunii arteriale.

2. INAINTE SĂ LUAŢI NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg
Nu luati NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg
– daca sunteti alergic la perindopril sau la orice alt inhibitor al ECA, la indapamida sau la orice alta sulfonamida sau la oricare dintre celelalte componente ale NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg,
– daca dumneavoastra ati prezentat simptome, cum sunt respiratie suieratoare, umflarea fetei sau a limbii, mancarimi intense sau eruptii trecatoare severe pe piele, asociate cu terapia anterioara cu inhibitori ai ECA sau daca dumneavoastra sau un membru al familiei a prezentat aceste simptome in orice alte circumstante (situatie numita edem angioneurotic).

– daca dumneavoastra aveti insuficienta hepatica severa sau suferiti de encefalopatie hepatica (boala degenerativa a creierului),
– daca dumneavoastra aveti o afectiune renala severa sau sunteti tratati prin dializa,
– daca aveti valori mari sau mici ale potasiului in sange,
– daca sunteti suspectat ca aveti insuficienta cardiaca decompensata netratata (retentie severa de apa, dificultate in respiratie),
– daca aveti peste 3 luni de sarcina (De asemenea este mai bine sa evitati sa luati NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg la inceputul sarcinii – vezi “Sarcina si alaptarea”),
– daca alaptati.
Aveti grija deosebita cand utilizati NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg
Daca vreuna dintre urmatoarele situatii se aplica in cazul dumneavoastra, discutati cu medicul inainte de a lua NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg:
– daca aveti stenoza aortica (ingustarea vasului de sange principal care pleaca din inima) sau cardiomiopatie hipertrofica (boala a muschiului cardiac) sau stenoza arterei renale (ingustarea arterei care iriga cu sange rinichiul)
– daca aveti orice alte probleme cardiace sau renale,
– daca aveti probleme hepatice
– daca suferiti de o boala de colagen (o afectiune cutanata), cum este lupus eritematos sistemic sau sclerodermie
– daca aveti ateroscleroza (ingrosarea arterelor)
– daca suferiti de hiperparatiroidism (hiperactivitate a glandei paratiroide)
– daca suferiti de guta
– daca aveti diabet zaharat
– daca urmati o dieta cu restrictie de sare sau utilizati substituenti de sare care contin potasiu.
– daca luati litiu sau diuretice care economisesc potasiu (spironolactona, triamteren) trebuie sa evitati utilizarea concomitenta de NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg (vezi ??sFolosirea altor medicamente”).
Trebuie sa va anuntati medicul daca banuiti ca sunteti (sau ati putea ramane) gravida.
NOLIPREL ARG 2,5mg/0,625mg nu este recomandat la inceputul sarcinii si nu trebuie utilizat daca aveti peste 3 luni de sarcina, deoarece, daca este utilizat in acest stadiu al sarcinii, va poate afecta grav copilul (vezi “Sarcina si alaptarea”).

Daca luati NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg, trebuie, de asemenea, sa il informati pe medicul dumneavoastra sau personalul medical:
– daca urmeaza sa fiti supus unei anestezii si/sau operatii
– daca de curand ati suferit de diaree sau varsaturi, sau sunteti deshidratat
– daca sunteti supus dializei sau aferezei de LDL (care reprezinta indepartarea colesterolului din sange de catre un aparat)
– daca veti urma un tratament de desensibilizare pentru a reduce efectele alergiei la intepatura de albina sau viespe
– daca urmeaza sa efectuati o investigatie medicala care necesita injectarea unei substante de contrast iodate (o substanta care permite vizualizarea cu raze X a organelor, precum rinichii sau stomacul).
Sportivii trebuie atentionati ca NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg contine o substanta activa (indapamida) care poate determina pozitivarea reactiei la testul antidoping.
NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg nu trebuie administrat la copii.

Folosirea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Nu trebuie sa utilizati NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg cu:
– litiu (folosit in tratamentul depresiei),
– diuretice care economisesc potasiu (spironolactona, triamteren), saruri de potasiu.
Tratamentul cu NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg poate fi influentat de alte medicamente. Informati-l pe medicul dumneavoastra daca luati oricare dintre urmatoarele medicamente, deoarece pot fi necesare precautii speciale:
– alte medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute,
– procainamida (pentru tratamentul batailor neregulate ale inimii),
– alopurinol (pentru tratamentul gutei),
– terfenadina sau astemizol (antihistaminice pentru alergii la graminee sau alte alergii),
– corticosteroizi utilizati pentru tratamentul diferitelor afectiuni, inclusiv astmul bronsic sever si poliartrita reumatoida,
– imunosupresoare utilizate pentru tratamentul afectiunilor autoimune sau dupa operatiile de transplant pentru a preveni rejectia (de exemplu ciclosporina),
– medicamente pentru tratamentul cancerului,
– eritromicina injectabila (un antibiotic),
– halofantrina (utilizata pentru tratamentul unor anumite tipuri de malarie),
– pentamidina (utilizata pentru tratamenntul pneumoniei),
– aur injectabil (utilizat pentru tratamentul poliartritei reumatoide)
– vincamina (utilizata pentru tratamentul simptomatic al afectiunilor cognitive la varstnici, inclusiv tulburarile de memorie),
– bepridil (utilizat pentru tratamentul anginei pectorale),
– sultoprida (pentru tratamentul psihozelor)
– medicamente utilizate pentru tulburari ale ritmului cardiac (de exemplu, chinidina, hidrochinidina, disopiramida, amiodarona, sotalolul),
– digoxina sau alte glicozide cardiace (pentru tratamentul afectiunilor cardiace),
– baclofen (pentru tratamentul rigiditatii musculare care apare in afectiuni cum este scleroza multipla),
– medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat, cum sunt insulina sau metformin,
calciu, inclusiv suplimentele care contin calciu
– laxative stimulante (de exemplu, senna),
– medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (de exemplu, ibuprofen) sau doze mari de salicilati (de exemplu, acidul acetilsalicilic),
– amfotericina B injectabila (pentru tratamentul afectiunilor fungice severe),
– medicamente pentru tratamentul afectiunilor mentale precum depresia, anxietatea, schizofrenia (de exemplu, antidepresive triciclice, neuroleptice),
– tetracosactida (pentru tratamentul bolii Crohn).
Folosirea NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg cu alimente si bauturi
Este de preferat sa luati NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg inainte de masa.

Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Sarcina
Trebuie sa-i spuneti medicului dumneavoastra daca credeti ca sunteti (sau ati putea ramane) gravida. In mod obisnuit, medicul dumneavoastra va va sfatui sa opriti utilizarea NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg inainte de a ramane gravida sau imediat dupa ce aflati ca sunteti gravida si va va recomanda sa luati alt medicament in loc de NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg. NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg nu este recomandat la inceputul sarcinii si nu trebuie utilizat daca aveti peste 3 luni de sarcina, deoarece, daca este administrat dupa luna a treia de sarcina, va poate afecta grav copilul.

Alaptarea
Spuneti medicului dumneavoastra daca alaptati sau urmeaza sa incepeti sa alaptati. NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg este contraindicat mamelor care alapteaza si medicul dumneavoastra va poate recomanda alt tratament daca doriti sa alaptati, mai ales daca este vorba de alaptarea unui nou-nascut sau a unui nou-nascut prematur.
Adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg nu afecteaza de obicei vigilenta, dar la anumiti pacienti pot sa apara diferite reactii cum sunt ameteala sau slabiciunea, datorate scaderii tensiunii arteriale. Daca acest lucru vi se intampla, capacitatea de a conduce sau de a folosi utilaje poate fi afectata.
Informatii importante despre unele componente ale NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg

NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg contine lactoza. Daca medicul dumnevoastra v-a atentionat ca aveti o intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a utiliza acest medicament.
3. CUM SĂ UTILIZAŢI NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg
Luati intotdeauna NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg exact asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul daca nu sunteti sigur. Doza uzuala este de un comprimat o data pe zi. Medicul dumneavoastra poate decide sa creasca doza la 2 comprimate pe zi sau sa modifice administrarea dozelor daca suferiti de insuficienta renala. Luati comprimatul preferabil dimineata si inaintea mesei. Inghititi comprimatul cu un pahar de apa.

Daca ati luat mai mult decat trebuie din NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg
Daca ati luat prea multe comprimate, contactati-l imediat pe medicul dumnevoastra sau departamentul de urgenta al celui mai apropiat spital. Cea mai frecventa reactie in caz de supradozaj este tensiunea arteriala scazuta. Daca apare tensiune arteriala semnificativ scazuta (simptome cum sunt ameteala sau lesin), poate fi de folos asezarea pacientului intins pe spate cu membrele ridicate.

Daca uitati sa luati NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg
Este important sa luati medicamentul zilnic, deoarece tratamentul regulat este mai eficace. Totusi, daca ati uitat sa luati o doza de NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg, luati doza urmatoare la momentul obisnuit. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca incetati sa luati NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg
Deoarece tratamentul pentru tensiunea arteriala crescuta este de obicei pe toata durata vietii, trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a intrerupe acest medicament.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
4. REACŢII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Intrerupeti imediat administrarea medicamentului si spuneti imediat medicului dumneavoastra, daca observati aparitia oricareia dintre urmatoarele reactii:
– umflarea fetei, buzelor, limbii sau gatului, dificultati de respiratie
ameteli severe sau lesin
– batai ale inimii neobisnuit de rapide sau neregulate.
In ordine descrescatoare a frecventei, reactiile adverse pot include:
– Reactii adverse frecvente (apar la mai putin de 1 din 10 utilizatori, dar la mai mult de 1 din 100 utilizatori): durere de cap, ameteli, vertij, crampe si intepaturi, tulburari de vedere, tinitus (senzatie de zgomote in urechi), senzatie de “cap usor” datorita tensiunii arteriale mici, tuse, scurtarea respiratiei, tulburari gastro-intestinale (greata, varsaturi, dureri abdominale, tulburari ale gustului, uscaciunea gurii, dispepsie sau digestie dificila, diaree, constipatie), reactii alergice (cum ar fi eruptii, mancarimi),crampe musculare, senzatie de oboseala
– Reactii adverse mai putin frecvente (apar la mai putin de 1 din 100 utilizatori, dar la mai mult de 1 din 1000 utilizatori): schimbari ale starii de dispozitie, tulburari ale somnului, bronhospasm (senzatie de apasare in piept, respiratie suieratoare si scurtata), edem angioneurotic (simptome cum sunt respiratie suieratoare, umflarea fetei sau limbii), urticarie, purpura (puncte rosii pe piele), probleme ale rinichilor, impotenta, transpiratii
– Reactii adverse foarte rare (apar la mai putin de 1 din 10000 utilizatori): confuzie, tulburari cardiovasculare (batai neregulate ale inimii, angina, infarct miocardic), pneumonie eozinofilica (o forma rara de pneumonie), rinita (nas infundat sau cu secretii abundente), manifestari severe pe piele cum este eritemul polimorf. Daca suferiti de lupus eritematos sistemic (o boala de colagen), acesta se poate agrava.
Au fost raportate, de asemenea, cazuri de reactii de fotosensibilizare (modificari ale aspectului pielii) dupa expunerea la soare sau la radiatii UVA artificiale.
Pot aparea afectari ale sangelui, rinichilor, ficatului sau pancreasului si modificari ale parametrilor de laborator (teste sanguine).Medicul dumneavoastra va poate recomanda efectuarea de analize ale sangelui pentru a va urmari starea.
In caz de insuficienta hepatica (afectiuni hepatice), exista posibilitatea instalarii encefalopatiei hepatice (boala degenerativa la nivelul creierului).
Daca oricare dintre reactiile adverse devine severa, sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-l informati pe medicul dumneavoastra sau pe farmacist.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg dupa data de expirare inscrisa pe cutie si pe flacon. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra flaconul bine inchis pentru a fi protejat de umiditate.
Medicamentele nu trebuie indepartate pe calea apei reziduale sau a deseurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa indepartati medicamentele de care nu mai aveti nevoie. Aceste masuri ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE
Ce contine NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg
– Substantele active sunt perindopril arginina si indapamida. Un comprimat filmat contine perindopril arginina 2,5 mg (corespunzand la perindopril 1,,6975 mg) si indapamida 0,625 mg.
– Celelalte componente ale nucleului comprimatului sunt: lactoza monohidrat, stearat de magneziu (E 470B), maltodextrina, dioxid de siliciu coloidal anhidru (E 551), amidonglicolat de sodiu (tip A), iar filmul comprimatului contine: glicerol (E 422), hipromeloza (E 464), macrogol 6000, stearat de magneziu (E 470B), dioxid de titan (E 171).

Cum arata NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg si continutul ambalajului
NOLIPREL ARG 2,5 mg/0,625 mg sunt comprimate filmate, de culoare alba, de forma alungita, marcate cu o linie pe ambele fete. Un comprimat filmat contine perindopril arginina 2,5 mg si indapamida 0,625 mg.
Comprimatele sunt disponibile in cutii de 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 90, 100 sau 500 comprimate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul Autorizatiei de Punere pe Piata:
Les Laboratoires Servier
22, rue Garnier, 92200 Neuilly-sur-Seine, Franta
Producatori:
Les Laboratoires Servier Industrie (LSI)
905 route de Saran, 45520 Gidy, Franta
si Servier (Ireland) Industries Ltd
Gorey Road, Arklow, Co. Wicklow – Irlanda
Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului
Acest prospect a fost aprobat in Aprilie 2009
Data ultimei verificari a prospectului August 2010