NSE – Enolaza neuron specifică

NSE – Enolaza neuron specifică

Enolaza neuron specifică (NSE) este o enzimă glicolitică întâlnită în special în citoplasma neuronală. Neuron Specific Enolaza este componentă dintre cele cinci izoenzime ale enzimei glicolitice enolaza, eliberată atunci cand țesutul nervos este supus unei traume. Enolazele sunt homodimeri constituite din trei subunități: alfa de aproximativ 46 kDaltoni, beta de aproximativ 44 kDaltoni și gamma de aproximativ 46 kDaltoni. Subunitatea alfa este întâlnită în majoritatea țesuturilor, în timp ce subunitatea beta este prezentă exclusiv în mușchi. Subunitatea gamma este întâlnită cu predilecție în neuroni precum și celule neuroendocrine normale și tumorale.

NSE poate fi secretată în concentrație ridicată în sânge în cancere neuronale sau neuroendocrine și de asemenea în cancerul pulmonar. Una dintre principalele proprietăți ale analizei este aceea de a monitoriza eficiența terapiei, testul de determinare putând conferi un răspuns important pentru evoluția și prognosticul bolii.
Valorile testului sunt obținute din primele zile ale chimioterapiei. Există studii care au demonstrat că nivelul seric al neuron-specific enolazei se corelează cu distrugerea tumorală. Valori crescute ale nivelului seric al NSE apar mai frecvent în fazele avansate ale neoplasmului decât în fazele incipiente. Enzima a fost pusa in evidență în cantitate crescută în serul pacienților cu trei sau mai mult de trei metastaze.

Valori normale: 0 – 1,5 – 15 ng/mL
Valorile cu creșteri moderate: 15 – 40 ng/ml.
Se consideră valori ridicate, cele de peste 40 ng/ml.

NSE se utilizează pentru monitorizarea tratamentului și evoluției:
– cancerului pulmonar cu celule mici
– cancerului tiroidian medular
– neuroblastomului.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

 

Bibliografie:
1. Iulian Neagu, Ghidul explicativ al principalelor ANALIZE MEDICALE.
2. Ana Petroiu, Ioana Raluca Siska, Anca Roman, Liliana Ardeoan, MEDIUL INTERN –SÂNGE-, Editura ,,Vasile Goldiș” University Press, Arad, 2001.

Articolul precedentIonii urinari
Articolul următorpH-ul urinar
Clinical Content Manager în cadrul echipei Be-Healthy cu atribuții privind realizarea și moderarea materialelor științifice și articolelor cu conținut medical destinate pacienților sau specialiștilor în sănătate. În prezent este studenta anul VI în cadrul Facultății de Medicină Generală, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, având experiență editorială ca blogger cu profil de healthy living și competențe obținute prin programele de studii pedagogice și management medical.