O nouă metodă de evaluare a plachetelor sanguine poate ajuta medicii în urgență

Test plachete microfluidic
Test plachete microfluidic

Medicii în urgență au deseori câteva minute la dispoziție pentru a determina care pacient are nevoie de o transfuzie. În prezent nu există o metodă de a determina starea plachetelor sanguine cu rol determinant în coagulare. Atunci când trombocitele au deficiențe, ar putea fi necesară o transfuzie de trombocite în timpul îngrijirii medicale.

Cercetătorii de la Universitatea din Washington au creeat un sistem nou microfluidic de măsurare a funcției plachetelor sanguine și care ajută medicii să trieze pacienții care au nevoie de transfuzie la internare. Funcționalitatea trombocitelor este greu de determinat rapid cu metodele actuale.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Dispozitivul produce rezultate în aproximativ două minute, ceea ce este destul de rapid în majoritatea cazurilor pentru a permite medicilor să ia o decizie in timp util.  Sistemul  are nevoie de o cantitate mică de sânge pentru a examina cât sunt de sănătoase trombocitele în timp real.

Dispozitivul microfluidic este caracterizat prin niște pereti și plase mici în spate. Pe măsură ce trombocitele întâlnesc un perete și curg în jurul acestuia, au tendința de a se lipi de plasa care este de cealaltă parte. Pe măsură ce tot mai multe trombocite se lipesc de plasa, ele sfârșesc prin a ajunge in afara peretelui.

În cele din urmă, grupul de trombocite sfârșește prin a încerca să tragă peretele și să stea împreună. Deoarece plasa are un senzor mic pe acesta, dispozitivul poate măsura forța pe care trombocitele o aplica plasei. Toate acestea se întâmplă în aproximativ două minute și se dă un rezultat obiectiv care poate ajuta să decideți dacă să faceți o transfuzie.

Sistemul de pereți și plase au rolul de a acționa ca o mini rană. Pentru testarea dispozitivului cercetătorii au recrutat peste 100 de persoane pentru a cerceta activitatea plachetelor sanguine cu noul dispozitiv.