OBEZITATE – definitie

Obezitatea nu este numai o problema estetica, ci in primul rand o tulburare de nutritive caracterizata prin sporirea greutatii corporale mult peste nivelul greutatii ideala, cu ample consecinte asupra starii de sanatate. Aparitia obezitatii influenteaza atat aspectul fizic al pacientului, cat si sanatatea sa psihica. Excesul ponderal atrage dupa el numeroase complicatii, precum: diabetul zaharat, afectiuni cardiace si cerebro-vasculare, hipertensiune arterial, apnee de somn si tulburari locomotorii. Factorii care contribuie la instalarea obezitatii, apar atunci cand echilibrul energetic este dezechilibrat, cu alte cuvinte metabolismul energetic (energia cheltuita) este mai mica decat aportul alimentar (energia acumulata). Cu toate acestea, excesul de aport alimentar nu este adesea singura explicatie, iar factorii genetici, metabolici sau legati de mediu pot fi luati si ei in considerare. Aceasta afectiune se poate imparti in 2 categorii, si anume:

  • Obezitatea androida sau abdominala, in care grasimea predomina in partea de sus a corpului si pe abdomen, iar ele prezinta mai curand complicatii de tip metabolic (diabet, hipertensiune)
  • Obezitatea ginoida sau femurala, in care grasimea predomina in partea de jos a corpului si dau nastere complicatiilor reumatologice (problem articulare)

Tratamentul in cazul obezitatii consta in reducerea excesului de greutate printr-un regim.

Articolul precedentOBEX – definitie
Articolul următorOBLICVIMETRU – definitie