Obezitatea – etiologie, simptome și tratament

Obezitatea este o afecțiune cronică, care se caracterizează printr-o cantitate excesivă de grăsime, care este situată mai ales la nivelul abdomenului, al coapselor și al feselor [1].   Obezitatea este definită atunci când se atinge creșterea nivelului mai mult de 25-30% din greutatea totală a femeii și mai mult de 15-20% a bărbatului [2].

Această afecțiune este în continuă creștere și duce adesea la apariția riscului de hipertensiune arterială, diabet zaharat, a bolilor de inimă, a afecțiunilor vezicii biliare și impune o sarcină suplimentară la nivelul mai multor parți ale corpului: articulații, inimă, rinichi, plămâni, vezică biliară și pancreas [2].

Se estimează că aproximativ 2,8 milioane de persoane mor în fiecare an din cauza obezității și un procent de 44% din cazurile de diabet zaharat și 23% din cazurile bolilor de inimă sunt atribuite excesului de greutate sau obezității [4].

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

 

Etiologie

Factorii de risc implicați în apariția obezității sunt reprezentați de:

 

   Forme și manifestări clinice:

  • Obezitate androidă sau abdominală, caracterizată prin amplasarea grăsimii predominant în partea superioară a corpului și la nivelul abdomenului, acest tip de obezitate fiind caracteristică în rândul bărbaților.
  • Obezitate ginoidă sau femurală, în care grăsimea se găsește în special în partea inferioară a corpului, coapse respectiv fese și este predominant întâlnită la femei [3].

Simptomele obezității se caracterizează prin prezența cu 20-30% mai mult decât greutatea normală și printr-o flexibilitate și tonus muscular scăzute [1].

 

Tratament

Tratamentul obezității constă prin reducerea excesului de greutate printr-un regim dietetic, dar atunci când obezitatea este determinată de o boală, se tratează întâi aceasta.

Regimul prescris va fi în special hipocaloric,dar cu un aport suficient de proteine (carne, lapte, ouă, pește,fructe de mare) și un aport redus de glucide (dulciuri, produse făinoase) și în lipide ( alimentele grase) precum și o diminuare sau o evitare a produselor care conțin mulți carbohidrați și a băuturilor carbogazoase și alcoolice [3].

Tratamentul medicamentos pe lângă cel etiologic va fi un tratament tonic și stimulant (vitaminoterapie, calciu, stricnină). Exemple de medicamentele care pot fi folosite pentru diminuarea apetitului: Benzamfetamină 25-50 mg înainte de micul dejun; Dietilpropion și Fenilpropanolamina câte 25 mg înainte de mese, Mazindol 1-2 mg la prânz, dexfenfluramină 15 mg de două ori pe zi și fenfluramină 20 mg înainte de mese. Pentru pacienții care au IMC peste 40kg/m2 și pentru pacienții care au risc crescut de diabet sau predispoziție de infarct miocardic precoce intervenția chirurgicală poate fi ajutătoare.Helioterapia, terapie care constă în expunerea corpului la acțiunea razelor solare ultraviolete și exercițiile fizice corespunzătoare  pot completa tratamentul obezității [2].

 

Bibliografie:

  1. Lin Henry B., Secretele medicinei chineze, Editura Polirom, București, 2006, p 286-287
  2. Longo, Fauci, Kasper, Hauser, Jameson, Loscalzo, Harrison Manual de Medicină, Ediția a -XVIII-a, Editura All, București, 2016 p 493,501
  3. Morin Ives, Larousse Dicționar de Medicină, Editura Univers Enciclopedic, București,1998, p 429.
  4. 4. acog.org/About-ACOG/ACOG-Departments/Toolkits-for-Health-Care-Providers/Obesity-Toolkit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articolul precedentOsteoporoza –  cauze, simptome, metode de diagnostic și tratament
Articolul următorPubertatea
Clinical Content Manager în cadrul echipei Be-Healthy cu atribuții privind realizarea și moderarea materialelor științifice și articolelor cu conținut medical destinate pacienților sau specialiștilor în sănătate.