Păpădia (Taraxacum officinale) – utilizări terapeutice, mod de administrare și contraindicații

176

Păpădia, cunoscută și sub termenul popular de lăptucă, este o plantă care aparține familiei Asteraceae. Tulpina plantei este fistuloasă, de formă de cilindrică și floriferă. Frunzele plantei sunt lanceolate, fidate și penate, prevăzute cu lobi triunghiulari înclinați în jos. Florile de păpădie sunt ligulate și prezintă culoare auriu-gălbuie. Fructele păpădiei se prezintă sub forma unor achene.

Planta prezintă un miros ușor aromat iar la ingerare, un gust amărui. În scop terapeutic se utilizează rădăcina și frunzele de păpădie.

Substanțele chimice prezente în cantități crescute în componența plantei sunt următoarele: acidul cafeic, inulina, apigenolul, luteolina, taraxacozida, taraxasterolul, stigmasterolul, sitosterolul și tetrahidroridentina B.

Păpădia prezintă proprietăți antiinflamatoare, antiseptice, analgezice, coleretice, tonice, diuretice, digestive, relaxante, sedative, depurative, cicatrizante și imunostimulatoare.

 

Utilizări

Păpădia poate fi utilizată în scop terapeutic în cadrul urătoarelor afecțiuni sau condiții patologice:

  • Durerile reumatice
  • Artralgiile din cadrul artritelor
  • Eczeme
  • Acnee
  • Psoriazis
  • Alergie cutanată
  • Afecțiuni dermatologice
  • Afecțiuni neoplazice
  • Antrax
  • Reumatism articular acut
  • Gută
  • Inapetență
  • Dureri hepatice
  • Stimularea sistemului imunitar
  • Disfuncții biliare (colecistopatii, colangiopatii, diskinezie biliară)
  • Disfuncții hepatice
  • Hepatite
  • Ciroză hepatică aflată în stadiul de debut
  • Afecțiuni renale (litiază renală, edeme renale)
  • Afecțiuni gastrointestinale (gastrită subacidă, sindrom dispeptic, toxiinfecții alimentare)
  • Obezitate
  • Diabet zaharat
  • Infecții respiratorii recidivante
  • Boala hemoroidală
  • Ateroscleroză
  • Tromboflebită
  • Insuficiență venoasă.

 

Mod de utilizare:

Infuzia de păpădie se poate obține amestecând între 4 și 10 grame frunze sau rădăcină de păpădie, uscate și pulverizate, în 150 mL apă fierbinte. Amestecul se lasă în repaus timp de 5 sau 10 minute, după care se strecoară și poate fi consumat. Se recomandă a se consuma zilnic trei căni de infuzie de păpădie.

Decoctul de păpădie se poate obține amestecând 3-5 grame de rădăcină de păpădie mărunțită într-o cană cu apă. Amestecul se fierbe timp de 5-10 minute, după care se lasă în repaus și se strecoară. Decoctul de păpădie trebuie consumat de trei ori pe zi.

Pe piața farmaceutică se găsesc numeroase preparate medicamentoase pe bază de extracte vegetale de păpădie. Acestea sunt următoarele: Galleb, Aristochol, Golden Seal Compound Tablets, Hepagallin, Normoponderol, Seven Seas Laxative Tablets, Waterlax Tablets. De asemenea, extracte vegetale de păpădie se găsesc și în componența produsului Imupret N.

 

 

Contraindicații

Este contraindicată utilizarea plantei de către bolnavii diagnosticați cu ileus, obstrucție a căilor biliare și litiază biliară. De asemenea, este contraindicată utilizarea plantei de către bolnavii care au dezvoltat în antecedente reacții alergice în urma consumării infuziei sau a decoctului de păpădie.

Depășirea dozei zilnice recomandate poate determina apariția unor efecte adverse, precum disconfort gastric sau dermatită de contact.

 

 

Bibliografie:

  1. Ursula Stănescu, Monica Hăncianu, Oana Cioancă, Ana Clara Aprotosoaie, Anca Miron, Plante Medicinale de la A la Z, Editura Polirom, Iași, 2014
  2. Aurel Ardelean, Gheorghe Mohan, Flora Medicinală a României, Editura All, București, 2008
  3. DANDELION, link: https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-706-dandelion.aspx?activeingredientid=706&
  4. Dandelion (Taraxacum officinale, Blowball, Lion’s Teeth), link: https://www.medicinenet.com/dandelion_taraxacum_officinale-oral/article.htm