Parathormonul intact (iPTH)

Parathormonul intact (iPTH)

Parathormonul intact (iPTH) este o subtanță polipeptidică alcătuită din 84 aminoacizi, sintetizată la nivelul glandelor paratiroide, cu rol în menținerea în limite normale a raportului calciu/fosfor din organism. Prin intermediul acestui hormon, glandele paratiroide acționează asupra rinichilor și a structurilor osoase.

Parathormonul intact se elimină pe cale renală și hepatică. Reglarea secreției de parathormon intact se realizează prin intermediul calciului ionic, hipocalcemia stimulând secreția de parathormon intact, iar hipercalcemia inhibând secreția de parathormon intact.

Cea mai importantă funcție a parathormonului intact este menținerea în limite normale a concentrației ionilor de calciu prezenți la nivelul lichidului extracelular. Aceasta se poate realiza prin favorizarea resorbției osoase, stimularea sintezei de 1 alfa-hidrolază și inhibarea resorbției de fosfor.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Rezultatul acțiunii parathormonului intact asupra rinichilor, a structurii osoase și asupra tractului intestinal este scăderea concentrației de fosfor în sânge și creșterea concentrației ionilor de calciu și a calciului în sânge.

Determinarea serică a parathormoului intact este indicată în cazul persoanelor cu diferite afecțiuni ale glandelor paratiroide (hiperplazie, tumori benigne sau maligne); pentru examinarea bolnavilor cu boală cronică de rinichi, aflați sub dializă renală și pentru depistarea altor boli caracterizate prin perturbarea echilibrului fosfo-calcic din organism.

Determinarea serică a parathormonului intact se realizează prin intermediul metodei imunochimice, cu detecție prin electrochemiluminiscență (metoda ECLIA).

Creșterea concentrației serice de parathormon intact determină apariția hiperparatiroidismului. Acesta se caracterizează prin hipofosfatemie, hipercalcemie, hiperfosfaturie, hipercalciurie și poate duce la apariția următoarelor afecțiuni: sindrom de deshidratare, osteoporoză, hipertensiune arterială, litiază renală, tulburări neuropsihice și gastrointestinale.

Scăderea concentrației serice de parathormon intact determină apariția hipoparatiroidismului, care este rezultatul unor mecanisme autoimune sau a unei intervenții chirurgicale tiroidiene și se caracterizează prin hipocalcemie, atrofie de nerv optic și tetanie.

Valori normale parathormon intact: 15-65 pg/mL.

Valori crescute parathormon intact:

 • Hiperparatiroidism primar
 • Hiperparatiroidism secundar
 • Leziuni ale măduvei spinării
 • Sindrom Zollinger-Ellison
 • Rahitism ereditar, dependent de vitamina D
 • În urma administrării următoarelor medicamente: Fenitoin, Hemisuccinat de Hidrocortizon, Ciclosporină, Nifedipină, Izoniazidă, hormon uman de creștere, Foscarnet, Prednison, litiu, Ketoconazol, TamoxifenVerapamil, Pamidronat, progesteron, hormoni estrogeni.

Valori scăzute parathormon intact:

 • Hipoparatiroidism indus chirurgical
 • Hipoparatiroidism apărut prin mecanism imun
 • Hipertiroidism
 • Deficit de magneziu
 • Sindrom Di-George
 • Sarcoidoză
 • Hipercalcemia de etiologie non-paratiroidiană
 • În urma administrării următoarelor medicamente: anticoncepționale orale, Calcitriol, Famotidină, sulfat de magneziu, Cimetidină, Gentamicină, Diltiazem, Prednison, Pindolol, tiazide (precum Hidroclorotiazida etc.), hidroxid de aluminiu.

 

Bibliografie:

 1. Ana Petroiu, Ioana Raluca Siska, Anca Roman, Liliana Ardeoan, MEDIUL INTERN –SÂNGE-, Editura ,,Vasile Goldiș” University Press, Arad, 2001
 2. Iulia Neagu, Ghidul explicativ al principalelor ANALIZE MEDICALE