Pediculoza – diagnostic şi atitudine terapeutică

Mother treating son's hair against lice at home

Pediculoza este  cel  mai  adesea  întâlnită  la  copiii  de  vârstă şcolară  sau  la  copiii  care  frecventează  grădiniţa.  Cu  toate  acestea, afecţiunea poate apare la orice vârstă.

Păduchii se transmit de la o persoană la alta prin contact direct. Parazitul poate supravieţui separat de gazda sa, pe  haine,  aşternuturi,  pălării  sau  perii  de  păr,  timp  de  câteva săptămâni, putând astfel trece la o altă persoană care vine în contact cu aceste  articole.  Păduchii  de  cap  se  hrănesc  cu  sânge  uman  şi  prin urmare rămân ataşaţi de scalp. Când păduchii îşi depun ouăle, sacul cu ouă este fixat intim de bulbul firului de păr. Acest sac cu ouă se deschide după 7 zile. Sacul cu ouă rămâne ataşat de rădăcina firului de păr şi iese la suprafaţa pielii odată cu acesta. În momentul în care sacii ovulari se află la o distanţă de 1cm sau mai mult de scalp, se detaşează.

Aspecte clinice

Pruritul  poate  fi  uşor  sau  destul  de  intens în pediculoza. Regiunea  occipitală  şi  cervicală  posterioară  sunt  regiuni  frecvent pruriginoase; se pot observa escoriaţii de la nivelul gâtului.

Diagnostic

Diagnosticul se stabileşte pe baza inspecţiei clinice a scalpului pentru identificarea păduchilor şi a sacilor cu ouă.  Spre  deosebire  de  mătreaţă,  care  se  detaşează  uşor,  şi  se deplasează în lungul firului de păr, sacii care conţin ouăle sunt ferm ataşaţi  de  bulbul  firului  de  păr.  Dacă  diagnosticul  este  incert, organismele suspecte sau sacii ovulari pot fi examinaţi la microscop.

Atitudinea  terapeutică

Trebuie să se urmărească două aspecte importante ale tratamentului în pediculoza: tratarea infecţiei curente şi prevenirea recontaminării.

Câteva  medicamente  pot  fi  disponibile  pentru  tratarea  parazitozei.

Spălarea părului cu Permetrin 1% (Nix) trebuie să reprezinte prima linie de tratament. Spre deosebire de lindan şi pyrethrin, permetrinul este  ovocid  şi  pediculicid.  După  spălarea  părului  cu  şampon, tratamentul trebuie aplicat pe scalp timp de 10 minute. Din motive cosmetice, lindenii pot fi îndepărtaţi prin clătirea părului cu o soluţie de oţet 50%, după care părul este periat cu un pieptene cu dinţi foarte deşi.

Pentru  a  împiedica  recontaminarea in pediculoza,  toate  persoanele  apropiate trebuie să fie examinate; persoanele afectate vor fi tratate şi anume: membrii familiei, colegii de clasă sau de la grădiniţă, colegii de cameră sau  personalul  medical  care  lucrează  în  instituţii,  precum  azilurile.

Centrele de zi (grădiniţele) şi şcolile trebuie să fie informate pentru a se lua măsurile adecvate în scopul evaluării şi altor persoane.Hainele, pălăriile şi lenjeriile de pat trebuie spălate cu apă fierbinte şi uscate la temperatură ridicată timp de 30 de minute. Carpetele şi canapelele trebuie foarte bine aspirate. Periile de păr trebuie spălate în apă fierbinte în amestec cu produse pediculicide. Pacienţii trebuie să fie reexaminaţi după 7-10 zile.