PEDICULOZA GENITALĂ sau păduchii genitali – mod de transmitere, diagnostic și tratament

3d rendered medically accurate illustration of a pubic louse

Pediculoza genitală reprezintă infestaţia cu păduchi genitali. Păduchii genitali mai sunt denumiţi şi păduchi laţi, pubieni, lăţei sau crabi. Păduchii crabi şi-au primit numele datorită faptului că aceştia se prind de firul de păr cu ajutorul unor gheare asemănătoare cu cele ale cleştilor crabilor și fac parte din specia Pthirus pubis și pot fi diferențiați de.

Etiologie și mod de transmitere

Cauza este reprezentată de păduchii pubieni, cel mai adesea în urma unei igiene precare. Păduchii pubieni sunt transmişi pe cale sexuală la adolescenţi şi adulţi, dar pot fi transmişi şi prin contactul apropiat dintre părinţi şi copii. De asemenea, pot fi transmişi şi prin intermediul prosoapelor, aşternuturilor şi hainelor.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Păduchii pubieni sunt insecte de dimensiuni mici care se dezvoltă şi se înmulţesc în zona pubiană prin depunerea ouălor, din care la aproximativ 10-15 zile, se nasc o mulţime de pui. Aceştia pot supravieţui până la 30 zile, iar fără o gazdă timp de 24 ore. Spre deosebire de alte boli cu transmitere sexuală, prezervativele nu sunt eficiente împotriva păduchilor, deoarece această afecţiune nu are neapărat nevoie de contact sexual.

 

Simptome

Păduchii laţi determină prurit. Semnele obiective sunt puţine, dar unii pacienţi prezintă excoriaţii şi limfadenopatii regionale şi/sau limfadenită. Maculele palide, gri-albăstrui pot fi localizate la nivelul trunchiului, coapsei, feselor, datorită acţiunii anticoagulante a salivei păduchilor în timp ce aceştia se hrănesc. Aceste macule sunt neobişnuite, dar sunt caracteristice pentru infestaţie.

Pruritul apare mai frecvent noaptea, deoarece aceasta este perioada în care păduchii se hrănesc.

 

Complicaţii

  • furuncul – infecţia folicului pilo-sebaceu, de natură stafilococică;
  • impetigo – infecţie dermatologică, de etiologie stafilococică sau streptococică, ce evoluează cu multiple leziuni.

 Diagnostic

Stabilirea diagnosticului se face destul de uşor şi rapid, deoarece chiar dacă păduchii pubieni sunt insecte mici, ei se pot vedea cu ochiul liber.

Anamneza care relevă prurit genital, cu predilecţie pe timpul nopţii, la o persoană activă sexual, sugerează prezenţa pediculozei genitale. În cazuri mai rare, se poate utiliza microscopia directă a produselor biologice suspecte, ouă, paraziţi.

Examinarea zonei se poate face cu lampa Wood, cu lumină ultra-violetă, evidenţiază lindini şi paraziţi, ca având fluorescenţă galben-verzuie.

Tratament

Scopul tratamentului este eradicarea tuturor paraziţilor vii şi a lindinilor. Se recomandă administrarea unor substanţe active împotriva păduchilor pubieni cu Permethrin 1% , după ce acţioneză 10 minute, se clăteşte şi se aplică o loţiune piretrină şi piperonyl butoxide, aplicată în acelaşi mod. În caz de eşec terapeutic, se recomandă folosirea malathion-ului (cremă, ce se aplică şi se spală după 8-12 ore), lindane (şampon sau loţiune) sau ivermectin (cu administrare per os).

În cazurile simple de pediculoză genitală, tratamentul poate fi realizat la domiciliu, iar în cazul în care simptomatologia se agravează sau apare sub vârsta de 18 ani, se recomandă prezentarea la medic.

 

Bibliografie:

  1. Mark H. Beers, Robert S. Porter, Manualul Merck de diagnostic şi tratament, Ediţia a XVIII-a,Editura All, 2012
  2. Monica Moldoveanu – Virusologie, Bacteriologie şi Parazitologie pentru asistenţi medicali, Editura All, 2012
  3. Ian B., Wilkinson, Tim Raine – Oxford Handbook of clinical medicine, Editura Medicală, 2017.