Porumbul (Zea mays) – utilizări terapeutice, mod de administrare și contraindicații

Porumbul este o plantă anuală, erbacee, care aparține familiei Poaceae. Porumbul prezintă o rădăcină fasciculată, înaltă de aproximativ 180-200 metri. Tulpina plantei este cilindrică şi prezintă numeroase noduri pe suprafața sa. Frunzele de porumb sunt alterne şi lanceolate, de culoare verde-închis pe fața superioară şi verde-deschis pe fața inferioară. Florile de porumb sunt dispuse în paniculi terminali şi au aspectul unor spice îngroşate. Fructul îmbracă aspectul unei cariopse gălbuie.

Porumbul prezintă un miros uşor aromat, specific. La ingerare, porumbul prezintă gust dulce, mucilaginos.

În scop terapeutic sunt utilizate florile de porumb. Substanțele chimice prezente în cantități crescute în compoziția plantei sunt următoarele: apigenolul, acidul clorogenic, carvacrolul, mentolul, luteolina, rutozida, alfa-terpinolul, sitosterolul, timolul şi stigmasterolul. Porumbul prezintă proprietăți antiinflamatoare, diuretice si antihemoragice.

 

Utilizări

Porumbul poate fi utilizat în scop terapeutic în cadrul următoarelor afecțiuni sau stări patologice:

 • Litiaza renală
 • Disurie
 • Cistită
 • Artrită reumatoidă
 • Reumatism articular acut
 • Edeme
 • Adenomul de prostată
 • Diabetul zaharat.

 

Mod de utilizare:

Infuzia de porumb se poate obține amestecând 0,5 grame de flori de porumb într-o cană de apă fierbinte. Amestecul se fierbe, se lasă în repaus timp de 5-10 minute iar mai apoi se strecoară şi se poate consuma. Doza zilnică recomandată este de 3 căni de infuzie de porumb pe zi.

În farmacii se găseşte Prostafin, un preparat medicamentos care conține extracte din porumb, utilizat în cadrul tratamentului adenomului de prostată.

Contraindicații

Este contraindicată utilizarea plantei în cazul persoanelor care au dezvoltat în antecedente reacții alergice în urma consumului infuziei din flori de porumb. Totuşi, aceste cazuri sunt foarte rare.

 

Bibliografie:

 1. Ursula Stănescu, Monica Hăncianu, Oana Cioancă, Ana Clara Aprotosoaie, Anca Miron, Plante Medicinale de la A la Z, Editura Polirom, Iași, 2014
 2. Aurel Ardelean, Gheorghe Mohan, Flora Medicinală a României, Editura All, București, 2008
 3. CORN SILK, link: https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-140-corn%20silk.aspx?activeingredientid=140&activeingredientname=corn%20silk
 4. Corn Silk, link: https://www.medicinenet.com/corn_silk/supplements-vitamins.htm.