“Prescrierea” de fructe și legume ar economisi 100 de miliarde de dolari în costurile medicale. 

Fructe și legume
Fructe și legume

Scăderea costurilor prin alimentație sănătoasă

“Prescrierea” de fructe și legume ar economisi 100 de miliarde de dolari în costurile medicale din S.U.A..  Aceasta este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători din Boston. Aceștia  sustin într-un nou studiu că „prescripțiile” pentru alimente sănătoase ar putea salva mai mult de 100 miliarde de dolari în costurile de asistenta medicală.

Studiu pentru măsurarea impactului economic

Cercetătorii de la Universitatea Tufts au pornit de la studiile efectuate care arată că un consum crescut de fructele și legumele ar putea preveni milioane de cazuri de boli cronice. Utilizând modele de predicție ale efectelor dovedite de alimentație echilibrată în fructe și legume asupra sănătății cât și efectele economice asupra populației asigurată în SUA au dovedit că devine eficient din perspectiva costurilor după 5 ani și îmbunătățește starea de sănătate a populației.

Aproximativ 70% dintre bolile din S.U.A. sunt cronice și determinate de stilul de viață, potrivit CDC, iar aproape jumătate din populație are una sau mai multe stări cronice de sănătate, cum ar fi diabetul, astm, boli cardiace, obezitate sau cancer.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Managementul bolii cronice a devenit o problemă costisitoare: 86% din costurile anuale de asistență medicală din S.U.A. sunt provocate de boală cronică. Între timp, cheltuielile din domeniul asistenței medicale din S.U.A. s-au triplat în ultimii 50 de ani, de la 5% din produsul intern brut în 1960 la 17,9% in 2016, potrivit CDC.

Studiul, publicat in revista medicala PLOS Medicine, s-a făcut pe adulții cu vârste cuprinse intre 35-80 de ani care au fost inscrisi in Medicare și/sau Medicaid. Apoi a stabilit două scenarii: una în care Medicare / Medicaid a acoperit costul de 30% din fructe și legume, iar celălalt în care acoperă fructe, legume, fructe de mare, cereale integrale, uleiuri vegetale și alte alimente sănătoase.

Rezultate

Rezultatele au arătat că  subiecții, se bazează mai puțin pe asistența medicală.

Primul scenariu ar împiedica 1.93 milioane de cazuri de boli cardiovasculare  și 350.000 de decese, precum și reducerea costurilor cu asistența medicală cu 40 de miliarde de dolari.

Scenariul extins al doilea ar împiedica 3,28 milioane de boli cardiovasculare, 620 000 de decese și 120 000 de cazuri de diabet și poate scădea costurile sistemul de sănătate din S.U.A. cu 100 miliarde de dolari.

Ambele scenarii au fost rentabile la cinci ani și foarte rentabile la 10 și 20 de ani și pe parcursul vieții „, se arată în studiu.

În prezent, 76% din vizitele tradiționale la medic au ca rezultat o rețetă pentru un medicament, adăugând încă 3,3 trilioane de dolari cheltuite la nivel național pentru asistenta medicală pe an.

Aceasta vine după câteva alte încercări de a acoperi costurile alimentelor nutritive. În 2013, New York a testat un program pilot de alimentație pe bază de rețetă la două spitale publice care au fost utile în special cartierelor cu venituri mici și clasei muncitoare.

Dacă studiile pilot sunt implementate și funcționează, există o șansă foarte reală pe care ați putea-o avea în viitorul apropiat atunci când mergeți la medic, medicul ar putea prescrie o rețeta pentru alimente și o companie de asigurări va plăti pentru o parte